Skocz do zawartości

Jeden wordpress, jedna baza i dużo domen

giker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałem się Was zapytać czy znacie jakieś rozwiązanie następującego problemu:

Chciałem postawić Wordpressa (jedna instalacja) i podpiąć go do jednej bazy, ale kierować do niego będą dziesiątki domen - i dla każdej chcę mieć inny content i zarządzać tym wszystkim z jednego miejsca. Fajnie by było móc też pozmieniać stopki do każdego z nich - ale to mogę załatwić templatkami, jesli będę mógł wybrać do konkretnej domeny inną.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

ja coś źle zrozumiałem, czy Ty chesz stawiać jeden wordpres w jednym katalogu, z jedną bazą i innymi prefiksami, z jedną instalacją pod kilkanaście domen?

haha, powodzenia;)

Incognito - to tak, tam o pozycjonowaniu, ale nie Ciii, bo się wyda. Nie mów nikomu...

Przyszłość seo - wszyscy mówią to i ja...

np. tak:

1) W pliku wp-config.php

zamienić

define('ABSPATH', dirname(__FILE__).'/');
require_once(ABSPATH.'wp-settings.php');
?>

na:

define('ABSPATH', dirname(__FILE__).'/');
require_once(ABSPATH.'AUTOBLOG.php');
require_once(ABSPATH.'wp-settings.php');
?>

2)Utwożyc plik: AUTOBLOG.php

<?

$TAB_DOMAIN["www.domena1.pl"]="wp003_";

$TAB_DOMAIN["www.domena1.pl"]="wp004_";

// phpinfo();

// sprawdzam czy domena ma swoj w pis jezeli nie to koncze

$tab=$TAB_DOMAIN[$_SERVER["SERVER_NAME"] ];

if(!isset($tab))

{

echo "<h1>Brak konfiguracji dla domeny</h1>";

exit;

}

else

{

$table_prefix = $tab;

}

?>

3) Do zarządzania używać "Wordpress Manager" mego autorstwa ;)

Własnie ściągam tego mu - zobaczę co to jest :)

Dziękuję za pomoc Maximus Marius, ale pytanie brzmi czy udostępniasz tego "Wordpress Manager" ? ;)

Na pewno.

Co do masowej kontroli wordpressów to wszystko da sie zrobić za pomocą paru linijek w PHP pod warunkiem że nie chcesz GUI ;)

zaladuj a serwer z cpanel spakowany wp i rozpakuj 1 kliknieciem.

potem zmien nazwe i znowu i rozpakuj 1 kliknieciem.

i zrób tak z 50 razy.

a potem stworz baze z prefiksami, a lepej 50 baz, zaladuj a serwer plik sql który chcesz importować,

zaladuj na serwer plik bigdump.php z wpisanymi danymi do bazy i zaimportuj baze.

następnie zmien dane w plik bigdump.php na następną baze, zaladuj na serwer i zaimportuj baze.

i zrób tak z 50 razy.

teraz zmien plik config w 50 nowych wp wpisując te nowe bazy.

stawienie 50 wp zajmie w takim trybie 4-5 godzin.

ważne:

polecam importowac bd bez taeli config, ta tabele trzeba zmienić recznie 50 razy dla róznych

i zaiportować osobno. Jest maliutka.

Wtedy w nej wpisujesz 50 innych tytle z tagami i 50 innych skórek.

WP MU może obsługiwać blogi na różnych domenach, tylko że tworzenie takich blogów jest niewygodne - trzeba kombinować i grzebać w bazie. Poszukaj w internecie, kiedyś znalazłem artykuł jak to zrobić. Dla mnie osobiście było to rozwiązanie nieakceptowalne i dlatego zdecydowałem się na pozostanie przy ręcznej konfiguracji w pliku wp-config.php.

Co zaś się tyczy odrębnych stopek, to polecam plugin Header-Footer - za jego pomocą możesz to zrobić. Ew. definiujesz sobie stopkę w wp-config.php w zależności od domeny i potem używasz jej w szablonie.

Polecam moje pluginy do WordPress'a: WyPiekacz, Meta SEO Pack, User Locker, Google Integration Toolkit i wiele innych :)

Poradnik Webmastera ‰ Ostatnio na blogu:

PoradnikWebmastera-Blog.1.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności