Skocz do zawartości

Spadek site w google - wnioski i uwagi

Johnek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Ani jedno nie jest 'normalne' ani drugie. Zastanow sie czy naturalne sa tysiace stron prezentujace RSSy.

Hmm w takim razie co lepiej stawiać (bo przecież trzeba stawiać jakieś spamy na punkty)

1. Wordpress z RSS z różnych stron jakich mieszaniki nikt inny nie ma (bo ze stron regionalnych o małej popularności) z różnymi templatkami

2. Kopia wiki której jest już pewno z milion na świecie i które w większości prawie niczym się nie różnią

3. Katalog qlweb z bazą którą mają już tysiące osób

w 2 i 3 przypadku przy stawianiu 100-ej strony korzystamy z dokładnie tej samej bazy. W 1 możemy dowolnie mieszać RSS'y i mamy całkiem inny content. Według mnie lepszym rozwiązaniem jest 1 ale chciałbym się Was zapytać bo jesteście bardziej doświadczeni w tych sprawach

ja juz autoblogow nie stawiam

sadze ze dlatego na tylu stronach dostalem bany

wiki i dmozy - za duzo gugiel ich banuje, choc nie da sie ukryc wiele sie utrzymuje w sieci

ale z drugiej strony cos trzeba stawiac i liczyc ze strona wytrzyma minimum poł roku by sie zwrocila, i trzeba stawiac nastepna i tak w kółko

jak człowek ma szczescie to i 100 dmozów mu sie wiecznie utrzyma :(

Oferuje miejsce na kilku stronach internetowym, gdzie możesz umieścić:
BANERY REKLAMOWE
ARTYKUŁY PROMOCYJNE, REKLAMOWE, INFORMACYJNE

U mnie to już w ogóle bezsens.

Jedna moja strona miała jakieś 50 000 zaindeksowanych podstron, dzisiaj patrzę - jest 10 000...

A teraz gwóźdź programu.

Strona ta ma adres www.paranormalium.pl

Do niedawna funkcjonował też stary adres www.zjawiska.hosted.pl z którego zrobiłem przekierowanie (przy pomocy .htaccess) na www.paranormalium.pl

Dzisiaj sprawdzając PR co najmniej się zdziwiłem. www.zjawiska.hosted.pl miało PR=2 a podskoczyło na PR=4, a www.paranormalium.pl z PR=4 spadło na PR=2.

Google zgłupiał. Teraz to już mnie nic nie zaskoczy...

A ja się zastanawiam - skoro wszyscy stawiają wiki, dmozy, qlweby na potęgę to nic dziwnego, że po jakimś czasie zlecą.

Ja dla zabawy tez kilka spamów postawiłem - skoro się uczę to wszystkiego trzeba trochę poznać. Ale stwierdziłem, że skoro WSZYSCY lub prawie WSZYSCY robią na tych samych skryptach to ja poszukam czegoś innego. Skryptów, dzięki którym można postawić kilkadziesiąt tysięcy podstron w kilkanaście minut są setki jeśli nie więcej. Pewnie nie indeksują się tak szybko, ale są unikalne i stoją...

Panie podpowiadaj pan, a nie pokazujesz łakocie przez szybkę - choć dziesięć z tych setek byś pokazał. Będzie większa świadomość, będzie większa unikalność "ogólna" zaplecza. Bo teraz to faktycznie: wiki, dmozy, opisy, piosenki, sklepy esc, autoblogi i Koffizery, e-webcitiesy, biblie, manuale php, wyszukiwarka mp3. Coś pominąłem?

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

tak ewebcites :), jest także skrypt z filmami youtube. Jednak wszystko o czym wspomniał bielack i ja to sheet, który wcześniej czy później wyleci z indeksu.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

I ten skrypt będzie też megaszybkobanowany. Widzę, że połowa tutaj nie rozumie podstawowej rzeczy - jak są ogólnodostępne skrypty do wiki to dla Googla nie jest problem to ogólnie zbanować. Utrzymują się jedynie rzeczy które w jakiś sposób są unikalne, a one nie są ogólnodostępne więc googiel ma problem na znalezienie klucza jak je odnaleźć. Tutaj nic nie pomoże robienie nowych skryptów. Wg. mnie obecnie najlepsze są czytniki RSS.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

taki megaszybko indeksujący się skrypt już jest - ewebcites. Tylko właśnie jest także mega szybko banowany. Co do pisania stron z palca, wszystko ok ale ja bym nie był tak naiwny myśląc że jak sam napiszę kopie wiki czy też skrypt katalogu korzystający z bazy qlweba google je uzna za wartościowe strony i zostawi w spokoju. Chciałbym zauważyć, że jest sporo komercyjnych skryptów na których stoją mega portale. Allegro stoi na takim skrypcie, onet jeszcze stoi na takim skrypcie, pio stoi na takim skrypcie i kilka milionów innych stron w internecie.

Czy google je wytnie bo są bez wartości dla internauty ? nie myślę że to nie sam skrypt jest powodem spadku site, czy też modnych ostatnio bananów.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Ale właśnie gielo zauważ, co mówisz. One stoją na takim skrypcie, bo pewno 90% rzeczy co na nich stoi to są normalne serwisy, a 10% spam, więc Google nie może tego automatycznie wycinać. A taki skrypt wiki? Każdy taki sam i wiadomo, że to są same spamy. Wystarczy tylko napisać mechanizm, który rozpoznaje układ linków (bo większość nie ma friendly url) i wyciąć wszystko oprócz oryginalnej wiki ;) Proste i skuteczne. Podobnie z webcities. Przy WP i innych skryptach, które służą do 'normalnych' zastosowań Google musi banować ręcznie bo innej opcji nie ma.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności