Skocz do zawartości

Spadek site w google - wnioski i uwagi

Johnek

Rekomendowane odpowiedzi

Co do spadku site mam własną teorię nie popartą co prawda żadnymi badaniami ale bardzo prawdopodobną. Wszyscy wiemy że google ostatnimi czasy robi porządki - z tym się chyba wszyscy zgodzą ale nikt nie zadał sobie pytania: dlaczego nagle google postanowiło wyczyścić "polskie piekiełko" ? Przez tyle lat było OK a teraz nagle sypią się bany, filtry a site spada w tempie geometrycznym. Dlaczego ?

Żeby być sprawiedliwym jeden user PiO zwrócił uwagę na to samo co ja - google chce się jeszcze bardziej rozrastać i żeby przygotować sobie miejsce na nowy content ucina >=50% site każdej strony która dotychczas miała sensowny wynik podstron czyt. nie w setkach ale w dziesiątkach tysięcy. Zanim zaczniecie pisać że to bzdura proszę zwróćcie uwagę na to jak prosty jest to zabieg - ucinając 50% situ google zrobiło sobie mnóstwo wolnego miejsca na serwerach jednocześnie zatrzymując wszystkie dotychczas zaindeksowane strony - bo co googla interesuje że strona X zamiast 150.000 situ będzie mieć 1000 - ważne żeby była w indeksie :). Drugim winowajcą jest moim zdaniem tkz. "nieświadomy duplicate content" - przykład: komentarze ala onet, struktura forum czy sklepu - byłbym skłonny stwierdzić że roboty są bardziej wyczulone na tym punkcie tzn. jeśli na podstronie znajdują ok. 50% treści która znajduje się już na innej podstronie to indeksacja jest pomijana.

Myślę że skrypt nie odgrywa tu aż tak dużej roli - znam mnóstwo katalogów na qlweb które mają się całkiem nieźle. Sam posiadam kilka serwisów na autorskich skryptach a site i tak i tak poleciał o 50% - nie tędy droga. Myślę także że działanie te NIE jest wymierzone przeciwko SWL - to tylko my z frustracji doszukujemy się tutaj problemu, prawda jest jednak taka że era "łatwego" pozycjonowania poprzez "cwaniactwo" powoli się kończy.

I na koniec moja pesymistyczna wizja :) - nie zgadzam się z wieloma ludźmi którzy piszą że google ma teraz słabszy okres i za 2-3 miesiące wszystko wróci do normy - moim zdaniem nie wróci :) i nawet dobre aktualizowane tematyczne zaplecze nie będzie już gwarantem szybkich i dużych punktów - przykro mi.

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

• Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

A moja teoria jest tak że google likwiduje Suplemental Index (tak mi coś pod lewą łopatką strzyka) i strony z suplementala rozdziela między "do zachowania" i "do wywalenia". Site już nigdy nie będzie taki jaki był.

A co to dla nas znaczy? Dwie rzeczy - dobrą i złą.

Zła - mniej punktów w systemach

Dobra - a no jak już link wisi na zaindeskowanej stronie to ma moc.

Ale jeszcze im z tym zejdzie, więc będą ciągłe wahania.

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

A ja w poniedziałek dostałem końcowy raport z zamówionego preclowania, i linkując dzisiaj te wpisy z przerażeniem stwierdzam że prawie wszystkich nie ma w indeksie...

Polecam moje pluginy do WordPress'a: WyPiekacz, Meta SEO Pack, User Locker, Google Integration Toolkit i wiele innych :)

Poradnik Webmastera ‰ Ostatnio na blogu:

PoradnikWebmastera-Blog.1.gif

Prawie wszystkich wpisów - z tej listy raptem chyba tylko 2 precle były zbanowane, reszta miała przynajmniej kilkadziesiąt stron w G. Preclowanie było zaczęte ok. 3,5 tygodnia temu i szło po 6 precli na dzień, więc spodziewałem się że większa ilość wpisów będzie już w indeksie.

Polecam moje pluginy do WordPress'a: WyPiekacz, Meta SEO Pack, User Locker, Google Integration Toolkit i wiele innych :)

Poradnik Webmastera ‰ Ostatnio na blogu:

PoradnikWebmastera-Blog.1.gif

Ja linkuję każdy wpis jaki mam w preclach (ok. 1K punków w rotacyjnym SWL) i wszystkie wpisy mam z cache po paru dniach - chyba, że ban na precla nastąpił.

PS.

Końcówka zdania prawie jak u Mistrza Yody ;-)

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

Nie ma co czekac trylko trzeba stawiac , nie mozna stawiac wszyskiego na jednym serwrze to najwiekszy błąd, nie można stawiac wszyskiego takiego samego czyli 100 wiki to też błąd zaplecze trzeba rożnicowac po troszeczkę z każdego : precle, gg , ewebitesy, wiki , dmozy i linkiowac wszysko z swl po 1000 pkt i tak na okrągło taka już nasza praca :)

Marketing internetowy dla firm

Ja osobiście już nie postawie żadnej wiki za bardzo się na tym przejechałem :) E-webcites postawie dopiero za jakiś czas aby zobaczyć efekty czy google znowu nie zacznie wycinać tego skryptu :)

Przede wszystkim powracam do starych metod opisy gg, teksty piosenek, cytaty itd tyle że strony dla użytkownika a nie tylko dla systemu :)

Dodatkowo na kazdej domenie jakiś katalog, precel (jeszcze nie mam żadnego <lol>) i scuttle i tyle :)

Co do stawiania wszystkiego na jednym serwerze to niestety niektórzy nie mają wyjścia :) Na dedyku mam 2 adresy IP z czego jedno jest tylko na wartościowe strony. Niestety dodatkowych IP w OVH ni oferują.

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

Hmm w takim razie co lepiej stawiać (bo przecież trzeba stawiać jakieś spamy na punkty)

1. Wordpress z RSS z różnych stron jakich mieszaniki nikt inny nie ma (bo ze stron regionalnych o małej popularności) z różnymi templatkami

Takie coś mnie wnerwia na maxa! Mam np. bloga na Wordpress.com, tworzę na nim unikalną treść, odpowiednio otagowaną, a że aktywne mam RSS, ktoś mi je podpieprza i umieszcza to na swoim blogu. Rozwiązałbym ten problem, jakbym wiedział jak wyłaczyć RSS. Ktoś może pomóc?

Hmm w takim razie co lepiej stawiać (bo przecież trzeba stawiać jakieś spamy na punkty)

1. Wordpress z RSS z różnych stron jakich mieszaniki nikt inny nie ma (bo ze stron regionalnych o małej popularności) z różnymi templatkami

Takie coś mnie wnerwia na maxa! Mam np. bloga na Wordpress.com, tworzę na nim unikalną treść, odpowiednio otagowaną, a że aktywne mam RSS, ktoś mi je podpieprza i umieszcza to na swoim blogu. Rozwiązałbym ten problem, jakbym wiedział jak wyłaczyć RSS. Ktoś może pomóc?

Chyba najlepiej jest usunąć odpowiedni plik - zdaje sie feed.php. NIe będzie tworzył rss, nie będzie go wysyłać!

albo aby w treści rss był link do twojej strony, tak robi juz sporo serwisów że w rss wysyłane jest krutkie zdanie i w nim link do podstrony której tyczy się tekst. Jak chcą wtedy niech sobie kopiują

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności