Skocz do zawartości

Spadek site w google - wnioski i uwagi

Johnek

Rekomendowane odpowiedzi

Google nigdy nie będzie wyszukiwarką dla pozycjonerów tylko dla normalnych użytkowników.

tu sie nie zgodze - gdyby nie pozycjonerzy to google nie mialby 95% rynku

onet i wp przegraly swoja walke tylko dlatego iz wyniki w ich wyszukiwarkach nie zgadzaly sie czesto z zadanym pytaniem, a byly poprostu zwyklym zbiegiem okolicznosci

to pozycjonerzy ukladaja wyniki aby na wszystkie frazy w TOP 20 były strony z nią związano, a walka gugla moze wg mnie doprowadzic do jednego - do zniechecenia ludzi do tej wyszukiwarki, bo po co mi w TOP 10 link do wiki, dmoza, czy strony wygladajacej jak robiona przez 10 latka

jesli kogos tsac na pozycjonowanie, to stac go na zrobionie strony i nie bedize bawil sie w pozycjonowanie i wyrzucanie kasy na marne projekty

Ryane - a co sie wkurza, udstepniasz RSS i dziwisz sie ze ktos go wrzuca do swojego czytnika, dla jednego jest to pasek w FF a dla drugiego jego strona internetowa, wyrzuc pliki a bedziesz mial problem z głowy, jak tego nie robisz to twoj problem i powinienes sie cieszyc ze ktos ciebie kopiuje, tzn ze twoj blog ma wziecie :) daj linka moze tez skorzystam :) choc tak na serio na razie nie stawiam blogow na RSS, ale moze za kilka tygodni skorzystam

Oferuje miejsce na kilku stronach internetowym, gdzie możesz umieścić:
BANERY REKLAMOWE
ARTYKUŁY PROMOCYJNE, REKLAMOWE, INFORMACYJNE

• Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Nadal jestem zdania, ze Google to wyszukiwarka przede wszystkim dla zwykłych userów nie związanych z branżą SEO. Wystarczy "spojrzeć" na obecny algorytm...

Gdyby nie pozycjonerzy wyniki na niemal każdą frazę były by idealne.

Znam wiele przykładów gdzie firmy pozycjonują się pod hasła nie związane z ich branżą, mało tego pozycjonują się pod nazwami mark oferowanych np. tylko przez konkurencje. Podobno za granicą takie zagrywaki w wyszukiwarkach kończą się od razu banem. U nas póki co jest jak jest.

Sam napisałeś coś bez sensu - gdyby nie pozycjonerzy nie było by dmozów ,kopii wiki itd - czyli nie było by tego syfu w wyszukiwarce. W wynikach były by tylko dobre strony ,odpowiadajace trescia na szukaną frazę. Zauważ ,że algorytm obecny jest napisany tak ,że nie spotkasz strony 10latka - bo dla google nie bedzie to wartosciowa strona, nie spotkasz qlwebow itd (przy zalozeniu ,ze tego nie bedzie bo nikt w branzy seo nie siedzi)

Teraz mnie naszło pytanie :) W jaki sposób straciło by Google, gdyby algorytm tej wyszukiwarki był na tyle skompliowany ,ze w zasadzie 'pozycjoner' nie ma wpływu na pozycje ? Czy jest taka możliwość, że kiedyś, cała branża SEO nagle przestanie mieć sens i nie będzie istnieć ?

Obudzimy się któregoś dnia, a pozycje zaczną latać, nie będziemy mieli kompletnie wpływu na pozycje ?

Ale domyślam się, że taka pesymistyczna wersja przyszłości Google nie ma prawa istnienia :)

Seen88 --ty chyba nie wiesz o czym mówisz, zobacz sobie TOP 10 frazy nie obleganej przez pozycjonerów, napewno jest tam wikipedia - strona główna nie kopia, nie spotkasz w wyszukiwarce na najwazniejsze frazy kopii tych stron

Teraz mnie naszło pytanie biggrin.gif W jaki sposób straciło by Google, gdyby algorytm tej wyszukiwarki był na tyle skompliowany ,ze w zasadzie 'pozycjoner' nie ma wpływu na pozycje ? Czy jest taka możliwość, że kiedyś, cała branża SEO nagle przestanie mieć sens i nie będzie istnieć ?

Obudzimy się któregoś dnia, a pozycje zaczną latać, nie będziemy mieli kompletnie wpływu na pozycje ?

Ale domyślam się, że taka pesymistyczna wersja przyszłości Google nie ma prawa istnienia

wiesz co sie stanie z guglem, to samo co z onetem, zacznie testowac inna wyszukiwarke na swoim portalu - testuje gugla, tak dla twojej wiedzy, bo jak zaczne miec wynikach na hasło np: "hotele gdańsk" - strony 10 latków którzy opisują swoje wakacje, to miliony ludzi zacznie szukac czegos co w TOP 100 pokaze mi oferty hoteli, a nie opis wakacji - strona wlasnie 10 latka moze okazac sie wg zalozenia gugla strona wartosciowa gdyz do nie j tak naprawde prowadza naturalne linki - ze strony cioci, dziadka, czy kuzyna i kolegi, ale czy taka strona jest wartosciwoa dla innych, ci co wchodza na ta strone znaja jej adres i nie musza jej widziec na pewne frazy w wyszukiwarce

mało tego pozycjonują się pod nazwami mark oferowanych np. tylko przez konkurencje.

w polsce tez jest to coraz trudniejsze z uwagi, iz gugiel coraz wieksza uwage przyklada czy dane slowo jest na stronie, jesli go nie ma wypozycjonowac jest sie trudno

Oferuje miejsce na kilku stronach internetowym, gdzie możesz umieścić:
BANERY REKLAMOWE
ARTYKUŁY PROMOCYJNE, REKLAMOWE, INFORMACYJNE

Gdyby nie pozycjonerzy wyniki na niemal każdą frazę były by idealne.

Jasne pierwsze miejsca miały by podstrony wikipedii, dmoza itp. a użyszkodnik aby znaleść to co go interesuje pomijałby od razu 2 pierwsze strony winików wyszukiwania. Zobacz sobie cóz takiego masz w indeksie na hasła których nikt nie pozycjonuje i są one bardzo mało popularne.

Tu masz przykład jednej z takich fraz https://www.google.pl/search?hl=pl&sugg...=Szukaj&lr=

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Na tamtą frazę można ew. pozycjonować książki lub serwis historyczny. Tutaj macie przykład frazy na którą raczej nikt się nie pozycjonuje: opadłe liście

Polecam moje pluginy do WordPress'a: WyPiekacz, Meta SEO Pack, User Locker, Google Integration Toolkit i wiele innych :)

Poradnik Webmastera ‰ Ostatnio na blogu:

PoradnikWebmastera-Blog.1.gif

według mnie wiki w 90% przypadków dostarcza lepszej informacji niż jakakolwiek inna strona...

Z Wiki jest jak z google - niektóre wpisy są, inne znikają. Pewnie nie dodawałeś wpisów do Wiki i nie dyskutowałeś o nich.

Piszesz to zapewne jako typowy użytkownik wiki i postrzegasz to jak większość użytkowników google.

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności