Skocz do zawartości

czy htaccessem można zrobić subdomenę?

jaclaw

Rekomendowane odpowiedzi

Mam hosting nie obsługujący subdomen, ma on jednak mod_revrite.

Czy dało by się może przepisywać zawartość katalogu zamiast normalnie "domena.pl/dir" to "dir.domena.pl" ?

Jeżeli to śmieszne pytanie - wybaczcie... kto pyta nie błądzi ;)

Drukarka przestaje już drukować? Kup tusze i tonery na inkhouse.pl !

Można, ale serwer musi obsługiwać wildcard ;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Za pomocą htaccess możesz przekierować z jednego adresu na drugi, jednak jak BIND (serwer DNS) nie jest skonfigurowany pod określona domene to nic nie zrobisz.

Wiec jeżeli twój admin nie skonfigurował domeny dir.domena.pl to Ci nie zadziała. Poproś ładnie może ustawi Ci *.domena.pl => TWOJE KONTO

Najlepiej sprawdz i powiedz co sie pokazuje jak wpiszesz https://dir.domena.pl

Nie odnaleziono serwera

Firefox nie może odnaleźć serwera dir.domena.pl

Jest to serwer na ovh.pl

Nie sądzę żebym tam cokolwiek uprosił.

Jeżeli wiecie jak ten kod ma wyglądać to poproszę o niego :D

Sprawdzę, przekonam się i już teraz dzięki B)

Drukarka przestaje już drukować? Kup tusze i tonery na inkhouse.pl !

ja mam trochę inny problem jednak pochodny.

jest wildcard,

ale z subdomen które tworzy skrypt muszę wrzucić przekierowanie na konkretny plik z serwera, żeby wszystko działało tak jak należy.

w pomocy technicznej stwierdzono, że oni mi wrzucili wildcarda no i reszta to już moja sprawa, jednak pojęcia nie mam jak przekierować te subdomenki na konkretny plik, aby wszystko prawidłowo odczytywało,

jest jakiś dobry sposób w htaccessie albo jak kolwiek? zaznaczam, że do subdomeny (*) nie mam żadnego dojścia, aby z niej bezpośrednio przekierować

p s

no i moja wiedza na temat php i tych wszystkich rowniez jest ograniczona;]

Incognito - to tak, tam o pozycjonowaniu, ale nie Ciii, bo się wyda. Nie mów nikomu...

Przyszłość seo - wszyscy mówią to i ja...

p s

no i moja wiedza na temat php i tych wszystkich rowniez jest ograniczona;]

I tu jest właśnie źródło problemu...

Spodziewałeś się, że kiedy user wpisze np. ######.domena.pl, to wtedy system automatycznie przekieruje go na przez samego siebie wymyśloną stronę o tematyce xxxx?

Ten adres trzeba najpierw stworzyć. Skoro skrypt tego nie robi automatycznie, oznaczać to że: nie umiesz go poprawnie skonfigurować lub skrypt nie jest dostosowany do obecnej konfiguracji serwera (często w wyniku niepoprawniej konfiguracji, lub gównianej jakości).

Druga sprawa jest taka, że za cholerę nie mogę zrozumieć o co w 70% postu Ci chodzi.

spokojnie,

to wytłumaczę to bardziej obrazowo;)

mam sobie skrypt blogowy, aby mógł poprawnie tworzyć blogi w subdomenach musiałem stworzyć subdomenę "*", i przekierować ją na konkretny plik: member.php

jakoże nie mogłem stworzyć takiej subdomeny, poprobiłem o to administrację no i mi to zrobiła, dowiedziałem się, że jest coś takiego jak wildcard.

no i wszystko byłoby ok, gdyby mi tylko tą subdomenę przekierowano na ten plik member.php

teraz zakładam bloga, normalnie przez ścieżkę member.php?coś tamcośtam=user wchodzi na bloga, ale gdy wpisuje user.adres.pl przekierowuje na stronę główną serwisu, czyli na adres.pl

no i nie bulwersuj się tak, zapytać mi nie wolno?B)

Incognito - to tak, tam o pozycjonowaniu, ale nie Ciii, bo się wyda. Nie mów nikomu...

Przyszłość seo - wszyscy mówią to i ja...

Takie rzeczy zrobisz mając dostęp do konfiguracji binda i apache. Wyświetlaniem odpowiedniej strony pod odpowiednią subdomeną zajmuje się skrypt (znowu niestety jest to skrypt 'x', bo pod określeniem 'skrypt blogowy' może kryć się gó**o, może i kwiatek).

Nie bulwersuję się, ale skoro nie chcesz, nie potrafisz podać danych potrzebnych do rozwiązania problemu, to raczej tego problemu nie rozwiążesz zadając pytania na forum, a czytając o tym jak to rozwiązali inni.

Wpisz sobie w google 'nazwaskryptublogowego wildcard how to', albo cos w tym stylu i poszukaj odpowiedzi. W tej chwili inaczej pomóc nie potrafię, a gotowca mogę podać mając odpowiednie informacje o skrypcie i odpowiedni przelew przychodzący na koncie B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności