Skocz do zawartości

"Co myślę o autorach frazy (ręceprecz odtybetu)..."

Rekomendowane odpowiedzi

Brizu, i ... co z tego?

Stolicą polski był Kraków, a jeszcze wcześniej Gniezno jako to ma znaczenie do tego że teraz stolicą jest Warszawa?

Bzdura wedle kogo? Aktualnie wygląda tak że Wrocław nie jest identyfikowany za Śląskie, ba sam tego nie chce bo jest to dla tego miasta nie opłacalne. Woj. opolskie zdecydowało się być poza podczas ustanawiania nowych województw w Polsce.

Jeżeli chodzi Ci o to że aktualny Śląsk to nie ten Śląsk historyczny, to ponownie zapytam co z tego? Polska także nie ma granic historycznych, Litwa także, Ukraina Białoruś tym bardziej. Historia jest po to by wyciągać z niej wnioski, a nie się wzorować na niej.

Ja jednak swoim postem wcześniejszym chciałem jedynie wskazać bezsensowność manifestowania niepodległości czegoś takiego jak Tybet, może lepiej manifestować jakieś ideały w naszym kraju?

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

• Odpowiedzi 37
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Brizu, może poczytaj trochę książek ze sprawdzonych źródeł a potem komentuj.

Bo póki co kwalifikujesz się u mnie na strzał w dziub (MMP potwierdzi).

(kolejne ostrzerzenie ze strony modów? śmiało, każdy broni tego co ceni.)

Pozdrawiam

Hej, nie przesadzajmy. Od dyskusji do pięści daleka droga.

Jeszcze jedno dopowiem, ponieważ jedno zdanie z wypowiedzi Brizu mi uciekło - "Jeżeli więc chodzi o odłączenie". Oczywiście w idei "autonomia dla śląska" nie chodzi o rzeczywiste oderwanie się Śląska od Polski, ale decentralizacja państwa której jest tak przeciwny nas socjalistyczny prezydent - "zagrożenie polskości", tylko że takie coś jak zagrożeni polskości nie istnieje, jest to swoiste narzucanie swojej historii innym regionom.

Oczywiście historia Śląska w jakimś stopniu się pokrywa z historią innego regionu, jednak dlaczego Warszawa narzuca swoją historię. Zapomina się o lokalnej, regionalnej historii. Takim sposobem wiem więcej o wojnie polsko-krzyżackiej, niż o Powstaniach Śląskich. Śląsk należał do Czech, Prus/Niemiec, Austrii, Polski, co jest zapominane.

Następna kwestia to podatki które płacę w Katowicach, jako że tam mieszkam, mam siedzibę firmy. Oczywiście wszystko idzie do wspólnej kasy, ja bym jednak wolał płacić daninę wiedząc że trafi ona do mojego miasta, z pomocą której będzie miasto będzie rozbudowywane.

Odchodzi się od tak sztucznego tworu jak "państwo", następuje decentralizacja co widać w krajach UE - Niemcy, Hiszpania, Wielka Brytania. Obywatel ma większą chęć walczyć o swoją małą ojczyznę niż na kraj w stolicy którego nigdy nie był. Unia choć jednoczy, i ma w przyszłości tworzyć jeden twór to dalej dąży do decentralizacji, narzuca jedynie zew. porządek(militaria, dotacje, kontakty zagraniczne) a wew. można samemu uformować.

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

Wracając do tematu to mnie pomału zaczynają Ci kolesie lekko wk...ć, codziennie dostaję po kilka artykułów na swoje blogi z tą frazą, które muszę usuwać. Żeby to jeszcze miało jakąś wartość merytoryczną ale to zwykły spam.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

• 8 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności