Skocz do zawartości

jakie serwery w polskich firmach hostingowych?

miz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

generalnie chyba nie ma hostingu ze 100% uptime na rynku masowego usera.. padaja zarowno duzi jak nazwa.pl i mali typu hekko, prohost czy neteasy.. tyle, ze ci wieksi sami moga zajac sie swoimi serwerami, maja szafy, datacenters itd, reszta idzie w wynajem i potem w przypadku wiekszych problemow jest zdana mimo wszystko na ludzi z serwerowni bo sami nie maja tam dostepu..

pozdrowienia.

googlerulz.

Wszystko zależy od typu usługi - mając serwery/szafki w serwerowni możesz mieć pełny 24 godzinny dostęp do swojego serwera. A kto naprawi łącze czy problem z prądem to nie jest istotne - ważne aby było szybko coś naprawione w razie problemów. Dla nas np. lokalnie fizycznie serwerami zajmują się ludzie z iq i o każdej porze są gotowi zadziałać jeśli trzeba w serwerowni. Hostingów z własną serwerownią można policzyć na palcach u jednej ręki bo kto będzie budował, podpinał łącza, załatwiał prąd z podstacji, załatwiał zezwolenia na generatory itp. przy kilkudziesięciu nawet serwerach. Bezsens. Lepiej ten czas i pieniądze użyć na rozwijanie usług.

prohost.pl - Hosting na profesjonalnych serwerach Dell PowerEdge zlokalizowanych w Polsce.
Minimalna konfiguracja: 2 procesory, 32gb ram, dyski ssd.
Codzienne kopie bezpieczeństwa. Support 24/7 Serwery VPS i Dedykowane.

Jest kilka takich firm to raz

Nie wątpię, nie napisałem, że jest TYLKO jedna...

Dwa to to, że gdyby była dobra to by nie miała takich problemów :D

Coś za coś. Im więcej wydanych właściwie pieniędzy, tym mniejsze downtime. Ale wraz ze wzrostem kosztów wzrastają oczywiście abonamenty i pytanie, gdzie jest granica? Chyba co osoba, to inne potrzeby. Jeden woli wydać 9 zł i mieć uptime 90%, inny 90 i mieć 99%, a jeszcze inny 40 000 i mieć 99,9999% :)

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

mali typu hekko
reszta idzie w wynajem i potem w przypadku wiekszych problemow jest zdana mimo wszystko na ludzi z serwerowni bo sami nie maja tam dostepu..

Już niedługo :D Zamówienie z DELL'a jest realizowane właśnie, miejsce w szafie czeka również :)

generalnie chyba nie ma hostingu ze 100% uptime na rynku masowego usera.. padaja zarowno duzi jak nazwa.pl i mali typu hekko, prohost czy neteasy..

Nie da się zapewnić 100% uptime'u, zwłaszcza na hostingu współdzielonym. Jeśli jakaś firma chwali się, że jest w stanie takowy zapewnić- jest to pierwszy mocny argument, aby omijać ją szerokim łukiem. My sami zapewniamy zgodnie z naszym regulaminem uptime na poziomie 99,2% (choć zwykle jest to więcej, ale nie 100%).

Dobry sprzęt to jedno, a dobra serwerownia to dwa. Na jakość usług wpływa bardzo wiele czynników (w tym obsługa klienta), ale jednak... dobry sprzęt (serwery, routery, UPSy, agregat) to podstawa.

tyle, ze ci wieksi sami moga zajac sie swoimi serwerami, maja szafy, datacenters itd, reszta idzie w wynajem i potem w przypadku wiekszych problemow jest zdana mimo wszystko na ludzi z serwerowni bo sami nie maja tam dostepu..

Jedno i drugie ma swoje wady i zalety- choć przy większej ilości sprzętu zdecydowanie bardziej opłaca się mieć kolokacje. My sami, kolokujemy nasze własne markowe serwery DELL PowerEdge w serwerowni eTOP w Warszawie (w tym samym datacenter kolokują się między innymi tak znane marki jak: KIA Motors Polska, Grupa Action, czy CDProjekt). Posiadamy realny, całodobowy telefoniczny kontakt z technikami z serwerowni, oraz całodobowy dostęp do naszego sprzętu (w razie potrzeby). Oczywiście takie "luksusy" (my uznajemy to raczej za podstawę funkcjonowania naszej firmy) odpowiednio kosztują. Stawiamy jednak na wysoką jakość i myślę, że nasi klienci doceniają efekty, mimo iż muszą u nas nieco więcej zapłacić.

dust.pl - hosting klasy business [ kompleksowe rozwiązania dla Twojego biznesu ]

Markowe serwery DELL kolokowane w Polsce, bezpośredni styk do zasobów: TPNET, PL-IX, WIX, AC-X

NIP: 7712529108, REGON: 100262620, Infolinia handlowa: 0801 000 867

hmm.. eTop w porownaniu z IQ w ktorym mam okazje uzywac dedyka wyglada na bardzo tanie. ciekawe czy porownywalne pod wzgledem jakosci bo z tym w IQ jest znakomicie :D. bede musial sie zainteresowac ich oferta, zwlaszcza na serwery dedykowane bo pomijajac male pasmo do tpnetu to jest calkiem sensowna a druga maszyna by sie przydala. choc moze lepiej nie eksperymentowac....

pozdrowienia.

googlerulz.

Ja mam pytanie do firm: jak realizuje się backup serwera SQL np. kilkaset gb bez ubijania stron klientów. I czy nie lepiej np. zamiast jednego della kupić 2 "zwykłe" serwery w tej samej cenie i podzielić klientów 50/50? W sumie jak coś padnie to i tak jest backup.

https://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/mysqldump.html

prohost.pl - Hosting na profesjonalnych serwerach Dell PowerEdge zlokalizowanych w Polsce.

I czy nie lepiej np. zamiast jednego della kupić 2 "zwykłe" serwery w tej samej cenie i podzielić klientów 50/50? W sumie jak coś padnie to i tak jest backup.

O wyższości markowego sprzętu (DELL/IBM/HP) można naprawdę mocno się rozpisać. Czy lepiej, czy nie lepiej... pisałem już o redundancji dysków (raid z mirroringiem + dodatkowo failover), czy o redundancji zasilania (np. w głównym serwerze mamy 2 zasilacze, każdy z nich wpięty do innego UPS'a i podstacji, po drodze jest też agregat. W serwerze bazodanowym mamy 3 redundantne zasilacze), wspomniałem też o temperaturze (myślę, że nie ma tu co porównywać obudowy rack do peceta, a wyższa temperatura skraca niestety żywotność sprzętu). Myśle więc, że zamiast pytać, czy nie lepiej kupić dwa "zwykłe serwery" powinieneś tu raczej zapytać, czy nie lepiej kupić kilka markowych. U nas np. serwer bazodanowy (dyski SCSI 15.000rpm) spięty jest z serwerem głównym (dyski SCSI 10.000rpm) w sieć gigabitową (na osobnym interfejsie sieciowym).

hmm.. eTop w porownaniu z IQ w ktorym mam okazje uzywac dedyka wyglada na bardzo tanie. ciekawe czy porownywalne pod wzgledem jakosci bo z tym w IQ jest znakomicie :D. bede musial sie zainteresowac ich oferta, zwlaszcza na serwery dedykowane bo pomijajac male pasmo do tpnetu to jest calkiem sensowna a druga maszyna by sie przydala. choc moze lepiej nie eksperymentowac....

Pasmo to TPNET można dokupić (wtedy nie jest już "tak tanio" jak to ująłeś). Należy tu jednak pamiętać, iż w eTOP'ie masz bezpośredni styk do TPNET (a nie realizowany przez innych operatorów), bezpośredni styk z siecią ATMAN (z wpięciem do węzła AC-X), oraz bezpośrednie wpięcia do węzłów PL-IX, oraz WIX. Trochę zdjęć z serwerowni eTOP możesz znaleźć również na naszej stronie (robiłem osobiście przy okazji jednej z wizyt w serwerowni) w sekcjach "datacenter", oraz "dlaczego my?" w dziale "o firmie". W kwestii opisywanych przeze mnie łącz odpowiednie informacje znajdziesz w sekcji "infrastruktura". Polecam też wykonać traceroute'a i sprawdzić osobiście działanie BGP4, z sieci: TPNET, ATMAN, GTS Energis, oraz Crowley Data Poland.

dust.pl - hosting klasy business [ kompleksowe rozwiązania dla Twojego biznesu ]

Markowe serwery DELL kolokowane w Polsce, bezpośredni styk do zasobów: TPNET, PL-IX, WIX, AC-X

If tables are stored in the InnoDB storage engine, mysqldump provides a

way of making an online backup of these (see command below). This

backup just needs to acquire a global read lock on all tables (using

FLUSH TABLES WITH READ LOCK) at the beginning of the dump. As soon as

this lock has been acquired, the binary log coordinates are read and

lock is released. So if and only if one long updating statement is

running when the FLUSH... is issued, the MySQL server may get stalled

until that long statement finishes, and then the dump becomes

lock-free. So if the MySQL server receives only short (in the sense of

"short execution time") updating statements, even if there are plenty

of them, the initial lock period should not be noticeable.

shell> mysqldump --all-databases --single-transaction > all_databases.sql

1. Na tabelach myIsam jest read lock jeśli używasz mysqldumpa. Jeśli strona próbuje coś zapisać do bazy, polecenie zapisu czeka aż skończy się backup. Dla dużych baz ilość równoczesnych połączeń rośnie aż do przekroczenia limitu i strona się wysypuje albo wyświetla komunikat błędu bo nie ma połączenia do bazy. Jak tego uniknąć? (jeśli robicie backup myisam a strona użytkownika ma ruch do bazy zorientowany na zapis to w tym momencie jest niedostępna jeśli ma dużą bazę i backup wykonuje się odpowiednio długo. Kwerendy czekają -> limit połączeń zostaje przekroczony i wyświetla się komunikat błędu lub "śmieci" z PHP).

2. Co z przepustowością dysków? Nawet jeśli robię backup innej bazy mysqldump to dzieje się to samo co w 1 (przekroczenie limitu połączeń). bo dyski nie wyrabiają.

Baza ok 1GB głównie zapis.

If tables are stored in the InnoDB storage engine, mysqldump provides a

way of making an online backup of these (see command below). This

backup just needs to acquire a global read lock on all tables (using

FLUSH TABLES WITH READ LOCK) at the beginning of the dump. As soon as

this lock has been acquired, the binary log coordinates are read and

lock is released. So if and only if one long updating statement is

running when the FLUSH... is issued, the MySQL server may get stalled

until that long statement finishes, and then the dump becomes

lock-free. So if the MySQL server receives only short (in the sense of

"short execution time") updating statements, even if there are plenty

of them, the initial lock period should not be noticeable.

shell> mysqldump --all-databases --single-transaction > all_databases.sql

1. Na tabelach myIsam jest read lock jeśli używasz mysqldumpa. Jeśli strona próbuje coś zapisać do bazy, polecenie zapisu czeka aż skończy się backup. Dla dużych baz ilość równoczesnych połączeń rośnie aż do przekroczenia limitu i strona się wysypuje albo wyświetla komunikat błędu bo nie ma połączenia do bazy. Jak tego uniknąć? (jeśli robicie backup myisam a strona użytkownika ma ruch do bazy zorientowany na zapis to w tym momencie jest niedostępna jeśli ma dużą bazę i backup wykonuje się odpowiednio długo. Kwerendy czekają -> limit połączeń zostaje przekroczony i wyświetla się komunikat błędu lub "śmieci" z PHP).

2. Co z przepustowością dysków? Nawet jeśli robię backup innej bazy mysqldump to dzieje się to samo co w 1 (przekroczenie limitu połączeń). bo dyski nie wyrabiają.

Baza ok 1GB głównie zapis.

Najlepiej zainwestować w raid z szybkimi dyskami :D Tabele się backupują u mnie tak szybko, że nie mam takich problemów.

slawek: to nie temat o bazach.. :D)

kaczy: jesli dobrze rozumiem ich strone to daja 10 mbps do punktow wymiany ruchu za 179 zl miesiecznie wiec to jest naprawde bardzo tanio.. wrecz sie zastanawiam jak sie moze oplacac :). TPSA akurat to dla mnie sprawa czwartorzedna ale tez jest tam bardzo tania... 2 mbps za 159 zl.. naprawde okazyjne ceny, jestem ciekawy czy rzeczywiscie chodzi to tak dobrze jak opisujesz bo przy tych cenach to raczej blizej im do "budzetowych" serwerowni typu serwerydedykowane.pl a wszystko wyglada lepiej..

A co do IQ to peeringow tez troche maja jak juz kiedys gdzies sprawdzilem.. wyswietlal sie NASK, Task, Netia, IPartners, TPNET itd ;).

pozdrowienia.

googlerulz.

Najlepiej zainwestować w raid z szybkimi dyskami :) Tabele się backupują u mnie tak szybko, że nie mam takich problemów.

To jest właśnie kolejna przewaga markowego sprzętu z szybkimi i wydajnymi dyskami SCSI/SAS (10/15krpm) w kieszonkach hot-swap spiętych ze sobą w RAID 1/0, zamiast dysków SATA (7.200rpm) gdzie jedyną przewagą jest stosunek cena/pojemność.

kaczy: jesli dobrze rozumiem ich strone to daja 10 mbps do punktow wymiany ruchu za 179 zl miesiecznie wiec to jest naprawde bardzo tanio.. wrecz sie zastanawiam jak sie moze oplacac :D.

Poczytaj nieco o idei istnienia węzłów wymiany ruchu międzyoperatorskiego, a zrozumiesz skąd tak niskie ceny. Na początek dostajesz 10mbit/s (bez CIR) do węzłów, oraz 0,5mbit/s do TPNET i świata (CIR 100%). Możesz także (za dodatkową opłatą) rozszerzyć ilość pasma do węzłów, do 25mbit/s (dodatkowe 100zł/miesiąc) lub 100mbit/s (dodatkowe 350zł/miesiąc, oczywiście ceny netto).

TPSA akurat to dla mnie sprawa czwartorzedna ale tez jest tam bardzo tania... 2 mbps za 159 zl.. naprawde okazyjne ceny, jestem ciekawy czy rzeczywiscie chodzi to tak dobrze jak opisujesz bo przy tych cenach to raczej blizej im do "budzetowych" serwerowni typu serwerydedykowane.pl a wszystko wyglada lepiej..

Byćmoże eTOP nie dyktuje takich cen jak w GTS'ie, czy ATM'ie, ale do budżetowych serwerowni na pewno zaliczać ich nie można. Skupiają się zresztą (podobnie jak my) na klientach biznesowych. Jeśli weźmiesz pod uwagę usługi dodane (pasmo do tpsa i świata, dostęp do KVM, dodatkowy UPS, czy dedykowany firewall oraz dodatkowe pasmo do węzłów) to opłaty miesięczne mocno wzrastają. Poza tym... firma jest naprawdę mocno elastyczna (przy negocjacjach oferty) i naprawdę dbają tam o jakość. Odkad kolokujemy się u nich z naszym sprzętem skończyły się nasze problemy z łączami czy zasilaniem. Koszty utrzymania naszej infrastruktury oczywiście wzrosły, ale trzeba tu pamiętać iż naszą ofertę kierujemy głównie do klientów biznesowych, a Ci mają często znacznie większe wymagania niż klienci indywidualni.

czy nie lepiej kupić dwa "zwykłe serwery" powinieneś tu raczej zapytać, czy nie lepiej kupić kilka markowych.
W sumie racja, prawidłowe podejście. Dobrze wysoko stawiać poprzeczkę i oferować porządną usługę.
Najlepiej zainwestować w raid z szybkimi dyskami Tabele się backupują u mnie tak szybko, że nie mam takich problemów.

Tutaj raczej problemem nie jest szybkość procesu, tylko to, że ten READ LOCK w ogóle ma miejsce. Pewnie znasz się trochę na aplikacjach sieciowych i wiesz co się dzieje, kiedy ten read lock zostaje zdjęty a do bazy masz ruch zorientowany na zapis (przyznaję, że to nie jest standardowa sytuacja).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności