Skocz do zawartości

Instalacja serwera dedykowanego.

THI

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Plesk ma tylko 1 darmową domenę, można dokupić licencję. Oczywiście DA to lepsze rozwiązanie, a WHM/cPanel już w ogóle, ale ceny też inne. W przypadku systemu z pleskiem wystarczy jakiś programowy firewall + optymalizacja apache i można śmigać. Można też wziąć jakiegoś freelancera poszukać, który weźmie 20-30 zł/h. Oczywiście trzeba zachować ostrożność, ale dla takich zwykłych zastosowań i przy zdroworozsądkowym podejściu (tzn. nie dawanie dostępu do root pierwszemu lepszemu gościowi, co podpisze się "administrator") powinno to w zupełności wystarczyć.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

@Dust.pl - ile kosztuje taka adminka, możesz napisać na PM? Jeśli nie orientujesz się to może jakiś przedział cenowy. Nie jestem zainteresowany akurat teraz, może w przyszłości i chcę mieć rozeznanie. I co wchodzi w taką usługę podstawową i dodatkowo płatną?

Tak jak wspomniałem- ceny administracji są negocjowane indywidualnie i uzależnione są od konkretnych potrzeb i wymagań klienta. Stawka minimalna to 100zł netto miesięcznie- jednak przy takiej sumie nie można liczyć na zbyt wiele z naszej strony (nie jest to stawka za administratora dostępnego 24h/dobę). Wliczone są tu cykliczne upgrade oprogramowania, a klient nie dostaje dostępu do konta root (choć ma pełen dostęp do konta admin w panelu DA). Jeśli klient ma nieco większe potrzeby i potrzebuje w pełni indywidualnych rozwiązań (kontakt poza godzinami pracy BOK, odpowiednie gwarancje SLA itd.) musi odpowiednio dopłacić.

Wracając do tematu: RPS-a w OVH bym nie polecał. To usługa moim zdaniem eksperymentalna, najlepiej poczekać z 3-4 miesiące aż wszystko dopracują. Cały czas coś zmieniają i konfigurują, w takich warunkach nie ma za bardzo mowy o stabilnym działaniu serwisu. Z resztą na RPS-y nie ma SLA. Za to oferta na serwery jest bardzo dobra.

RPS w chwili obecnej nadaje się najbardziej do hostowania treści statycznych. Nie polecam hostować na RPSach serwisów potrzebujących intensywnego dostępu do bazy MySQL. Jeśli zaś chodzi o serwery dedykowane z oferty OVH- mamy we Francji jedną maszynkę dla mniej wymagających klientów (nasza główna infrastruktura to markowe serwery DELL PowerEdge kolokowane w Warszawie) z systemem FreeBSD na pokładzie. Jak narazie nie zauważyliśmy żadnych problemów.

Plesk ma tylko 1 darmową domenę, można dokupić licencję. Oczywiście DA to lepsze rozwiązanie, a WHM/cPanel już w ogóle, ale ceny też inne. W przypadku systemu z pleskiem wystarczy jakiś programowy firewall + optymalizacja apache i można śmigać. Można też wziąć jakiegoś freelancera poszukać, który weźmie 20-30 zł/h.

Panel administracyjny nie zastąpi żywego człowieka. Niezależnie czy będzie to Plesk/DirectAdmin czy cokolwiek innego- prędzej czy później pojawi się potrzeba optymalizacji i bezpieczeństwa. Nie radzę w tej materii oszczędzać- tego typu "oszczędności" lubią się bardzo szybko zemścić, najczęściej w najmniej spodziewanym momencie (podobnie jak oszczędzanie na sprzęcie).

dust.pl - hosting klasy business [ kompleksowe rozwiązania dla Twojego biznesu ]

Markowe serwery DELL kolokowane w Polsce, bezpośredni styk do zasobów: TPNET, PL-IX, WIX, AC-X

NIP: 7712529108, REGON: 100262620, Infolinia handlowa: 0801 000 867

THI wydaje się być idealnym klientem , nie za bardzo się zna więc można mu sporo wcisnąć !!!

"Idealny" klient to taki, który wie czego potrzebuje i jest w stanie za to odpowiednio zapłacić. THI raczej mocno odbiega od tego schematu- wnioskuję iż ma raczej ograniczony budżet, a jego jedynym wymaganiem jest w zasadzie to, aby wszystko działało tak jak na "zwykłym hostingu".

Takim właśnie klientom możemy zaproponować serwer dedykowany we Francji, z dostępem do panelu DirectAdmin, gdzie za niską opłatę miesięczną klient otrzymuje w zasadzie identyczne środowisko (Debian/FreeBSD, Apache, PHP, MySQL) jakie zastałby u nas w przypadku hostingu współdzielonego, na kontach serii biznes start/pro/max.

Jeśli ktoś ma większe wymagania (zagwarantowany kontakt z nami przez 24/h, 7 dni w tygodniu, łącznie z Wigilią i wszelkiego rodzaju innymi świętami kościelno/państwowymi) to musi w takim przypadku dopłacić (podobnie jak w przypadku konkretnych wymagań dot. zainstalowanego na serwerze oprogramowania). Zaproponować możemy wtedy maszynę w centrum danych w Warszawie z odpowiednimi gwarancjami SLA dotyczącymi łącza/sprzętu, gdzie za odpowiednią opłatą nasz administrator/technik z serwerowni pobiegnie zająć się problemem z serwerem klienta w ściśle określonym w umowie czasie. Wszystko zależy od konkretnych potrzeb i od konkretnych pieniędzy. Niestety, lecz wiedza kosztuje... podobnie jak gwarantowany czas reakcji na problem.

dust.pl - hosting klasy business [ kompleksowe rozwiązania dla Twojego biznesu ]

Markowe serwery DELL kolokowane w Polsce, bezpośredni styk do zasobów: TPNET, PL-IX, WIX, AC-X

to chyba raczej musze pozostać przy wirtualu. (może wkrótce ) I jaką wiedze na temat linuxa mam zdobyc (jakie tematy, zagadnienia) ? Na jakim systemie najlepiej i najłatwiej jest postawić serwer ?

a9177b36246d7ce96fa698c9971dd36b.png

Sprzęt akwarystyczny kupuj w moim - sklep akwarystyczny.

adwokat częstochowa - Radca prawny Grzegorz Ledwoń. Pomoc w sprawie odszkodowania.

to chyba raczej musze pozostać przy wirtualu. (może wkrótce ) I jaką wiedze na temat linuxa mam zdobyc (jakie tematy, zagadnienia) ? Na jakim systemie najlepiej i najłatwiej jest postawić serwer ?

Zagadnienia to głównie: Apache, PHP, MySQL, a także Exim (lub inny serwer pocztowy), Bind, proFTPd (lub vsftp). W kwestii wyboru systemu... jest to raczej kwestia indywidualnych upodobań. U nas instalujemy Debiana (Linux) lub FreeBSD. Ja jak zwykle... do zabawy na desktopie (wraz ze środowiskiem graficznym KDE) polecić mogę Kubuntu, ale na serwer (bez środowiska graficznego) polecam Debiana.

Ja pracuję na slackware i gentoo i te mogę ci polecić. ale jak powiedział przedmówca rodzaj dystrybucji linuxa to kwestia indywidualna. Chociaż z drugiej strony jak masz brać maszynę 64bit to polecam także i jakąś 64bit dystrybucję.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

THI, mogę Ci zaproponować Jeden z naszych serwerów. , w przypadku serwerów na intelu płacisz 120 netto za instalację i w tym masz konfigurację - serwer gotowy do użycia. Dodatkowo za 205 netto proponuję Ci również licencję lifetime na DA, ewentualnie 25,40 miesięcznie :)

THI to raczej ciężki klient :jezyk1: Ma mało kasy a tacy najwięcej wymagają. @THI: za administrowanie serwerem we własnym zakresie nie masz się co brać, 100PLN za panel i admina to dobra opcja. Sam panel trochę kosztuje. Po prostu poszukaj sobie zajęcia które możesz wykonywać dobrze i zarobisz na nim te 100PLN na miesiąc. Bo po co się uczyć robić wszystko... a przy tym nic dobrze :)

Konfiguracja serwera kosztuje 200zł administracji mało potrzeba , , panel można wgrać darmowy ja mam ISP config na dedykach mi wystarcza a cron se ustawiam w ssh i nie jest to takie trudne, jak ktoś ci dobrze skonfigure nawet sam sobie go możesz administraować , wgrywać poprawki i takie tam, ale jak się posypie to juz gorzej, musisz kogos brać.

Konfiguracja serwera kosztuje 200zł administracji mało potrzeba , , panel można wgrać darmowy ja mam ISP config na dedykach mi wystarcza a cron se ustawiam w ssh i nie jest to takie trudne, jak ktoś ci dobrze skonfigure nawet sam sobie go możesz administraować , wgrywać poprawki i takie tam, ale jak się posypie to juz gorzej, musisz kogos brać.

Dokładnie, np my oddajemy dedyka gotowego do użycia, obsługujesz go graficznie przez Direct Admin - do tego nie trzeba być administratorem.

W momencie gdy coś nie działa to są zniżki na administracji jeżeli serwer jest kupiony u nas. Umówmy się, że jeżeli serwer jest dobrze zabezpieczony przed atakami, to raczej szybko się nie posypie, chyba, że na maxa go będziesz obciążać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności