Skocz do zawartości

Instalacja serwera dedykowanego.

THI

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam najtańszego dedyka w ovh. Trzymam tam teraz tylko jedną stronę. Generuje ona 800 gb transferu miesięcznie. Mam zainstalowanego Fedorecore z plesk 8.0. Nigdy na oczy linuxa nie widziałem. Po zakupie dostałem wszystkie dane ma maila. Zalogowałem się do panelu. Dodałem domenę utworzyłem konto i wgrałem pliki - strona chodzi. Zdaję sobie sprawę że gdybym miał system dostosowany do moich potrzeb to wycisną bym z tego serwera dużo więcej, tylko po co ? Portal chodzi świetnie i to najważniejsze.

Jedyny problem jaki z nim miałem to to że w tej wersji systemu jest parę opcji głupio skonfigurowanych. Np. nie można uruchomić skryptu do rejestracji ponieważ serwer ma zablokowane wysyłanie mail. Nie można odpalić prostego hostingu obrazków bo zablokowano wgrywanie plików na serwera z poziomu przeglądarki. Problem z tymi opcjami może rozwiązać dobry admin w niecałe 20 minut. Tak przynajmniej mój brat zrobił i chwała mu za to ;>.

Podsumowując – nie bój się dedyka. Jeżeli wybierzesz ten sam system operacyjny co ja to dasz sobie radę ;-)

Powodzenia!

• Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Posiadam najtańszego dedyka w ovh. Trzymam tam teraz tylko jedną stronę. Generuje ona 800 gb transferu miesięcznie. Mam zainstalowanego Fedorecore z plesk 8.0. Nigdy na oczy linuxa nie widziałem. Po zakupie dostałem wszystkie dane ma maila. Zalogowałem się do panelu. Dodałem domenę utworzyłem konto i wgrałem pliki - strona chodzi. Zdaję sobie sprawę że gdybym miał system dostosowany do moich potrzeb to wycisną bym z tego serwera dużo więcej, tylko po co ? Portal chodzi świetnie i to najważniejsze.

Jedyny problem jaki z nim miałem to to że w tej wersji systemu jest parę opcji głupio skonfigurowanych. Np. nie można uruchomić skryptu do rejestracji ponieważ serwer ma zablokowane wysyłanie mail. Nie można odpalić prostego hostingu obrazków bo zablokowano wgrywanie plików na serwera z poziomu przeglądarki. Problem z tymi opcjami może rozwiązać dobry admin w niecałe 20 minut. Tak przynajmniej mój brat zrobił i chwała mu za to ;>.

Podsumowując – nie bój się dedyka. Jeżeli wybierzesz ten sam system operacyjny co ja to dasz sobie radę ;-)

Powodzenia!

Podstawowa instalacja Pleska bez konfiguracji .... brak słów.

Aż dziw bierze, że ta strona Ci jeszcze stoi !

:)

Ale mam wrażenie, że jak brat ma trochę pojęcia to zrobił coś więcej niż to co napisałeś:)

No chyba, ze masz po prostu szczęście ....

Edit.: Gremlin wysłalem Ci info na PW ;) (Jak jużpisałem wcześniej nie chcę spamować swoją ofertą ;) )

Dobra, wrócę do głównego wątku, bo robi się z tematu tablica ogłoszeń dla firm hostingowych :>

Jeżeli bierzesz dedyka, jesteś początkujący w konfiguracji i chcesz się jej nauczyć, to korzystaj z różnych tutoriali. Na początku proponowałbym zapoznać się z tym: https://www.howtoforge.com/perfect_setup_debian_etch

To dobry opis konfiguracji debiana (chociaż momentami może być problematyczny), ale jeżeli potrzebujesz hostingu pod strony itp. to tylko to + webmin + virtualmin i masz system z darmowym panelem graficznym, który nie ustępuje directadminowi, a pleska zostawia 100 lat za murzynami.

Rozumiem, że niektórzy wolą gentoo, niektórzy slacka, widziałem tu też pasjonatów suse, ale nie ma co kryć - debian jest najwygodniejszy :)

Możesz to rozwinąć? Co tam jest takiego niezwykłego, co powodowałoby zdziwienie, że strona działa? Na jednym z moich dedyków w ovh chodzi serwis oparty o plesk i jakoś nic niezwykłego się z nim nie dzieje...

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

"webmin + virtualmin i masz system z darmowym panelem graficznym"

czyli po kupnie otrzymuje hasła i loginy na maila, loguje sie i instaluje sobie tam webmina+vitualmina ?

i wszystko działa ? wszystkie funkcje w php, takie jak mail itp ? No i sql ?

a9177b36246d7ce96fa698c9971dd36b.png

Sprzęt akwarystyczny kupuj w moim - sklep akwarystyczny.

adwokat częstochowa - Radca prawny Grzegorz Ledwoń. Pomoc w sprawie odszkodowania.

coz, widzac ten temat mozna sie usmiechnac. :)

Panowie majacy w ofercie serwery dedykowane strasza, ze bez profesjonalnej obslugi admina wielkim grzechem jest nawet myslenie o posiadaniu wlasnego dedyka.

a prawda jest taka, ze "nie taki diabel straszny..."

THI: zamow sobie w ovh najtanszy RPS na miesiac (koszt bodajze 50zl z haraczami), poswiec jeden-dwa dni na testy i zobacz sam, jak to wyglada.

Fabryka Spamu - mój SEO-blog

Polecam prosty CMS - PikoCMS do stawiania zaplecza.

czyli po kupnie otrzymuje hasła i loginy na maila, loguje sie i instaluje sobie tam webmina+vitualmina ?

To nie jest windows :) Nie klikasz dwa razy w "setup" i 3 razy "OK". Załatw sobie admina na 1-2h i wszystko ładnie Ci skonfiguruje. Jakbyś nie znalazł nikogo w miarę przystępnego, daj znać, pomogę Ci, niestety odpłatnie.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Możesz to rozwinąć? Co tam jest takiego niezwykłego, co powodowałoby zdziwienie, że strona działa? Na jednym z moich dedyków w ovh chodzi serwis oparty o plesk i jakoś nic niezwykłego się z nim nie dzieje...

Źle mnie zrozumiałeś, nie chodzi o samego Pleska. Tylko o to że podstawowa instalacja którą daje OVH - np. nie jest wogóle zaktualizowana.

No właśnie po to dodałem link w poście - tam jest opisana dosyć rozbudowana konfiguracja maszyny na debianie - musisz zrobić wszystko co tam jest napisane i wtedy masz to, czego Ci potrzeba.

Domyślnie np. na ovh masz ssh (ustrojstwo do logowania się na serwer w trybie tekstowym) i binda (serwer nazw).

Resztę musisz zrobić przez tryb tekstowy, czyli zainstalować i skonfigurować minimum:

serwer www apache z php

serwer mysql

serwer poczty

webmin

virtualmin

I dopiero wtedy masz panel.

Źle mnie zrozumiałeś, nie chodzi o samego Pleska. Tylko o to że podstawowa instalacja którą daje OVH - np. nie jest wogóle zaktualizowana.

No tak, Fedora jest stara jak świat, ale przecież jest ona w miarę stabilna, mimo że bez wsparcia. Znam 2 hostingi w Polsce, które mają gorzej skonfigurowane serwery niż to co w gotowcu oddaje ovh z pleskiem i jakoś funkcjonują. Oczywiście, nie jest to ideał (bardzo dużo do niego brakuje) jednak myślę, że na zwykły serwis spokojnie wystarczy. A już na pewno jeśli poświęci się kilka minut na małe zmiany / optymalizację.

Powodzenia!

ROTFL ;)

Tylko tu nie podawaj IP czy adresu strony, która jest na tym dedyku.

W kilka s miałbyś pudding :)

404.tf

:)

Wszystko chodzi idealnie ;). Fakt faktem jak miałem kiedyś starą najtańszą wersję Kimsufi to były problemy. Tam ewidentnie ramu brakowało. Skrypt strony nie był jakoś specjalnie zoptymalizowany i zatykał serwer. Zacząłem się zastanawiać nad zmianą dedyka. Na moje szczęście ovh wprowadziło nowe mocniejsze serwery za mniejszą kasę. Przeniosłem pliki na nową najtańszą wersję kimsufi i teraz już wszystko działa bez problemów ;)

Wszystko to bez najmniejszych umiejętności :rolleyes:

coz, widzac ten temat mozna sie usmiechnac. :rolleyes:

Panowie majacy w ofercie serwery dedykowane strasza, ze bez profesjonalnej obslugi admina wielkim grzechem jest nawet myslenie o posiadaniu wlasnego dedyka. a prawda jest taka, ze "nie taki diabel straszny..."

Nikt tu nikomu niczego nie broni i nie odradza. Pytanie główne autora tegoż wątku brzmi: "Ale czy ja sobie poradze z instalacją czy konfiguracją ? Nie mam żadnego doświadczenia z linuxem". Autor tego wątku byćmoże z drobną pomocą osób trzecich "poradzi sobie" z instalacją na swoim serwerze dedykowanym jakiegoś panelu (DirectAdmin, Plesk, coś innego) i poradzi sobie z klikaniu w różne opcje konfiguracyjne w takowym panelu z lepszym lub gorszym efektem końcowym, aż do pierwszej poważnej awarii takiego serwera.

Pozostawienie swojego serwera dedykowanego bez jakiejkolwiek stałej (podkreślam słowo: stałej) opieki administracyjnej jest jak pozostawienie klucza pod wycieraczką swoich drzwi, albo całkiem jak wyjęcie tych drzwi z zawiasów i spokojne oczekiwanie na to, kto i kiedy nas odwiedzi.

Znam 2 hostingi w Polsce, które mają gorzej skonfigurowane serwery niż to co w gotowcu oddaje ovh z pleskiem i jakoś funkcjonują.

Rozumując tym tokiem myślenia możnaby tu napisać, ze Polska należy do krajów wysoce rozwiniętych technologicznie, bo przecież "słyszałem" o co najmniej jednym głodującym dziecku w Afryce.

Oczywiście wszystko można sobie zrobić "jakoś", nie mając żadnego praktycznego doświadczenia i przy odrobienie szczęścia "jakoś" to wszystko będzie działać. Pytanie jednak jest bardzo proste: jeśli nie stać mnie na benzynę to po co w ogóle kupować samochód? Nie każdy musi znać się na wszystkim- szczytem wiedzy współczesnej ludzkości nie jest rozpalenie ogniska w jaskini. Niestety dopiero kiedy pojawiają się pierwsze problemy z serwerem, albo nawet całkowita utrata danych człowiek dochodzi do wniosku, że nie warto było oszczędzać i lepiej było powierzyć los swoich danych ludziom którzy się na tym znają. Jeśli oczywiście ktoś lubi ryzyko i adrenalinę- nikt mu niczego nie broni. Pamiętajmy jednak, że "nie każdy kto posiada pióro jest poetą".

dust.pl - hosting klasy business [ kompleksowe rozwiązania dla Twojego biznesu ]

Markowe serwery DELL kolokowane w Polsce, bezpośredni styk do zasobów: TPNET, PL-IX, WIX, AC-X

NIP: 7712529108, REGON: 100262620, Infolinia handlowa: 0801 000 867

Pozostawienie swojego serwera dedykowanego bez jakiejkolwiek stałej (podkreślam słowo: stałej) opieki administracyjnej jest jak pozostawienie klucza pod wycieraczką swoich drzwi, albo całkiem jak wyjęcie tych drzwi z zawiasów i spokojne oczekiwanie na to, kto i kiedy nas odwiedzi.

Już nie strasz tak tych ludzi, jeszcze kilka postów i będą się bali otwarcia książki o php bez niczyjej pomocy :> Wpisanie 2-3 komend dziennie nie jest chyba jakimś wielkim problemem, do którego potrzebujesz admina 24/7.

Kaczy, bez obrazy, ale trochę popadasz w przesadę. Nie każdy w Polsce jest "klientem korporacyjnym" (jak to ładnie nazywasz :rolleyes: ) i nie każdy potrzebuje rozwiązań za kilka tysięcy złotych rocznie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności