Skocz do zawartości

Instalacja serwera dedykowanego.

THI

Rekomendowane odpowiedzi

Kaczy. Wszystko zależy od rodzaju strony. Jeżeli ktoś ma duże forum to powinien zapłacić. W wypadku gdy strona jest niemalże statyczna nie widzę najmniejszego powodu. Ja nie aktualizuje swojej prawie od roku. Mam wszystkie pliki na dysku. Moja rola to kopiowanie co jakiś czas bazy danych bo pojawiają się w niej nowe komentarze. Nawet gdyby stało się coś z moim serwerem to sobie poradzę, kliknę w panelu ovh "instaluj nową wersję linux plesk 8.0", zrobi mi samo formata, zainstaluje nowy system - wgram 3 gb plików i po 4h mam gotową stronę.

Myślę że autor tematu powinien zastanowić się czy dane na jego stronie są aż tak wartościowe i unikatowe by bać się ich straty. Jeżeli nie to można olać płatnego admina :rolleyes:. Sam „jakoś” na pewno da sobie rade.

• Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

mysle ze samo oprogramowanie warte ponad 1000 zł i jeszcze wchodza w to cała baza danych tworzona od 3 lat.

oraz male zaplecze.

Uwazam ze na dedyk to w wiekszosci serwisy z wartosciowymi danymi :rolleyes:

a9177b36246d7ce96fa698c9971dd36b.png

Sprzęt akwarystyczny kupuj w moim - sklep akwarystyczny.

adwokat częstochowa - Radca prawny Grzegorz Ledwoń. Pomoc w sprawie odszkodowania.

Kaczy, bez obrazy, ale trochę popadasz w przesadę. Nie każdy w Polsce jest "klientem korporacyjnym" (jak to ładnie nazywasz :rolleyes: ) i nie każdy potrzebuje rozwiązań za kilka tysięcy złotych rocznie...

Przecież nikt nie proponuje tutaj rozwiązań dla klientów korporacyjnych. Gdyby tak było, nie pisałbym o serwerze dedykowanym we Francji ze stałą, lecz bardzo podstawową opieką administracyjną, ale o kilku zdublowanych, markowych serwerach (DELL/IBM/HP) z dyskami SCSI/SAS spiętymi w RAID, kolokowanych w Polsce, z całodobowym dostępem do serwerowni/sprzętu. Tylko, że dzierżawa takowego sprzętu, kolokacja, łącze i administracja to nie jak napisałeś kilka tysięcy złotych rocznie, ale miesięcznie.

Zejdźmy teraz jednak nieco na ziemię. Owszem- nie każdy od razu potrzebuje w pełni profesjonalnych rozwiązań i niezawodności rzędu 99,99% (nie da się osiągnąć 100% niezawodności, nawet przy wspomnianych kilku tysiącach miesięcznie- nawet tak duże firmy jak Google zaliczają czasem downtime).

Istotą tego tematu jest jeden, tani, serwer dedykowany (z podkreśleniem słowa "tani" bo to dla autora tegoż wątku jest jak sądze najważniejszym priorytetem). Możemy w tej dyskusji dojść do wszystkiego i do niczego- autor pytał tutaj, czy bez jakiejkolwiek znajomości linuksa jest w stanie zarządzać takim serwerem. Odpowiedź jest tu chyba jednak nie dla wszystkich jasna i zrozumiała, więc napiszę raz jeszcze (w zasadzie ostatni raz), że przy odrobinie szczęśćia (czyt. pomocy osób trzecich) takiemu użytkownikowi owszem uda się zainstalować jakiś panel administracyjny na takim serwerze, jednak przy pierwszej lepszej awarii takowego serwera (sprzęt, oprogramowanie) autor sobie zwyczajnie nie poradzi, ze względu na kompletny brak znajomości tematu (o czym sam napisał na początku).

Jeśli więc sam zajmuje się np. tworzeniem serwisów internetowych, nie musi wcale znać się na administracji serwerami (nikt tu tego od niego nie wymaga), niech jednak powierzy taką opiekę tym, którzy się na tym znają. To nie jest straszenie, ale przestrzeganie- albo jak kto nawet woli- dobra rada. Są rzeczy na których po prostu nie wolno oszczędzać- owszem można, ale tego typu "oszczędności" nie prowadzą niestety do niczego dobrego i na dłuższą metę są po prostu nieopłacalne. Jeśli ktoś chce mieć serwer dedykowany (ale nie zna się na jego zarządzaniu) potrzebuje administratora- jeśli ktoś chce latać (ale nie ma licencji) potrzebuje pilota. Myślę, iż ze swojej strony napisałem w tym temacie już wszystko. Autor sam już sobie podejmie decyzję, czy woli "oszczędność" i ryzyko, czy też woli nieco dopłacić, lecz mieć pewność, że może spać spokojnie. Ja nie jestem tu, by promować swoją ofertę- gdyż skierowana jest ona głównie do zdecydowanie bardziej wymagających klientów.

dust.pl - hosting klasy business [ kompleksowe rozwiązania dla Twojego biznesu ]

Markowe serwery DELL kolokowane w Polsce, bezpośredni styk do zasobów: TPNET, PL-IX, WIX, AC-X

NIP: 7712529108, REGON: 100262620, Infolinia handlowa: 0801 000 867

No tak, ale przecież:

1) ovh daje backup ftp - w przypadku jakiegoś złośliwego ataku z usunięciem danych będzie mógł je odzyskać (ok, jest to półśrodek, ale jest)

2) admina może sobie najmować w razie potrzeby, nawet raz na pół roku - właśnie gdy coś padnie, lub będzie trzeba coś robić. Nie zawsze jest wymagana stała opieka admina w postaci miesięcznego abonamentu, bo to może być zwykła sztuka dla sztuki.

2.1) można, jak pisałem, wynająć admina raz a dobrze, by wszystko zabezpieczył, skonfigurował, zoptymalizował i wtedy właśnie można wrócić do punktu 2), gdzie admin potrzebny jest tylko raz na jakiś czas.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

2) admina może sobie najmować w razie potrzeby, nawet raz na pół roku - właśnie gdy coś padnie, lub będzie trzeba coś robić. Nie zawsze jest wymagana stała opieka admina w postaci miesięcznego abonamentu, bo to może być zwykła sztuka dla sztuki.

2.1) można, jak pisałem, wynająć admina raz a dobrze, by wszystko zabezpieczył, skonfigurował, zoptymalizował i wtedy właśnie można wrócić do punktu 2), gdzie admin potrzebny jest tylko raz na jakiś czas.

Nie wyobrażam sobie, żeby mój ważny projekt padł / został scrackowany etc. i dopiero PO mam działać. Prewencja i bieżące dbanie o bezpieczeństwo to priorytet.

404.tf

Ja piernicze... nie da się gadać :rolleyes: Przecież to jest oczywiste, że wszystko zależy od potrzeb i funduszów (finansów).

1) Mam spam i ograniczam wydatki do minimum - kupuję kimsufi, instaluję pleska i może daję 100 zł na konfigurację.

2) Mam ważny projekt i nie szczędzę kasy - kupuję coś lepszego, podpisuję umowę z adminem na administrację i może nawet biorę licencję na cPanel/DA.

Przecież sytuacja sytuacji nie jest równa. Chociaż tutaj akurat mamy na myśli strony pod zaplecze, więc raczej 1) punkt rozpatrujemy.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Odpowiedź jest tu chyba jednak nie dla wszystkich jasna i zrozumiała, więc napiszę raz jeszcze (w zasadzie ostatni raz), że przy odrobinie szczęśćia (czyt. pomocy osób trzecich) takiemu użytkownikowi owszem uda się zainstalować jakiś panel administracyjny na takim serwerze, jednak przy pierwszej lepszej awarii takowego serwera (sprzęt, oprogramowanie) autor sobie zwyczajnie nie poradzi, ze względu na kompletny brak znajomości tematu (o czym sam napisał na początku).

Jeżeli jednak ma czas i ochotę, to jak niby ma się tego nauczyć? Z książek? :rolleyes:

Podstaw administracji serwerem nie nauczysz się przecież czytając na kibelku tabeli z poleceniami linuksa.

W internecie jest wszystko - od apt-get update, po konfigurację iptables.

@THI: jeżeli zależy Ci na tym, żeby się czegoś nowego nauczyć, to z całego serca radzę - zrób to sam :)

Jeżeli nie chcesz się uczyć, to zrób tak jak napisał arek_inc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności