Skocz do zawartości

Czyżby mała wpadka Polskiego odziału Google ?

Xann

Rekomendowane odpowiedzi

Ci Oni decydują co wolno komu, a co komu nie ;)

I właśnie o to chodzi. Nie ma jasnych zasad co jest według nich spamem a co nie, co wolno a czego nie. No i są równi i równiejsi. Jak kogoś nie lubią to wypier***** z indeksu:

https://www.google.com/search?client=opera&...-8&oe=utf-8

Bo chyba tak nie powinna wyglądać zaindeksowana strona :)

• Odpowiedzi 151
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Kopie DMOZa udostepnia sam DMOZ nie Google, z takiej samej kopii jak udostepnia DMOZ korzysta Google a to już różnica.

Google ma prawo korzystac z kopii DMOZA, tym bardziej ma prawo kolejnych nie indeksować. Ty sobie mozesz miec DMOZA,

Google Ci tego w sensie prawnym nie zabrania :), ale ma prawo nie chciec kolejnej kopii na swoich serwerach.

Ok rozumiem, skrót myślowy. Chodziło mi o to że indeksuje swoje kopie dmoza i jakoś samemu sobie nie da na nie bana, ale innym już tak.

i zaraz się okaze ze wszystki bany :) były zasłuzone a Xann rano znow sie obudzi z 30 domenami zbanowanymi.

nie bo grzybek xann nie był zasłużony , mało tego nie miał nawet tego dmozna w sobie obecnie bo go jakieś 3-4 mc temu odłączyłem z powodu dużego obciazenia na serwerze , odnośnie tej drugiej to -=SnU=- ma faktycznie racje ale tu bym polemizował bo z tym duplikatem to fikcja w google sądząc własnie po ilosci opisów gg

Marketing internetowy dla firm

Wg mnie strona ma bana za nic.
może za właściciela ? ;)

Xann: znowu na temat Google źle się wypowiadałeś ? :)

Jeżeli będą bany za linki na stronach to możemy kończyć zabawę z Google, samo siebie wykończy.

Nie pochlebiaj sobie:)

To my jesteśmy gośćmi i g bardzo dobrze sobie bez nas poradzi ale wielu z nas bez nich już nie.

Piszesz to tak jakby pozycjonerzy robili im dobre wyniki, pozycjonerzy robią wyniki ale jakie im sie podoba czyli kto zapłaci i tu jest problem wyszukiwarki.

Mam kilka pytań odnosnie tych banów:

-Czy banują strony na których są SWL czy także strony których adresy są w SWL? Mam nadzieję że nie bo to był by dobry sposób na konkurencję dla życiowych oferm.

-Czy g banuje za linki w stopce wszystkie? Co jeśli mamy podpisane np. Polecamy?

-Czy g banuje za boksy reklamowe w formie linków tekstowych?

Piszesz to tak jakby pozycjonerzy robili im dobre wyniki, pozycjonerzy robią wyniki ale jakie im sie podoba czyli kto zapłaci i tu jest problem wyszukiwarki.
Jeżeli twoim zdaniem tylko pozycjonerzy wstawiają na stronach linki do innych stron to już chyba czas na wakacje.
Nie pochlebiaj sobie:) ...
Nie jestem pozycjonerem, więc nie wiem czym miałbym sobie pochlebiać :)

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Panowie świat seo to 0,000000001% całego internetu a może i jeszcze mniej, więc jeżeli google chce zabraniać umieszczania linków powinno jasno o tym powiedzieć licząc na to że pokemon robiący strona o znaczkach pocztowych zna angielski i trafi na stronę z ich wytycznymi i zechce się mu jeszcze do tego to przeczytać. Jak już to zrobi to będzie zdawał sobie sprawę z tego o czym czyta i nie umieści linka na tej swojej super wypasionej stronie ze znaczkami do strony swojego kolegi, który ma stronę z tibią.

Kolejna sprawa, linki rotacyjne. A czym według was są bannery które rotują prowadzące do reklamowanych stron ? nie linkami rotacyjnymi przypadkiem ? Może od razu ban z mety dla onetu, wp i innych portali sprzedających swoją powierzchnię reklamową. A linki które losowo pojawiają się do innych miejsc w serwisie stojących na subdomenach ? to stałe linki czy jak ?

Kolejna sprawa to czy jak podlinkuję z eweblinkiem google.pl to firma będzie na tyle uczciwa do swoich klientów że zbanuje tą stronę bo bierze udział w systemie wymiany linków ?

Wspominałem już o tym parę razy o czym mówił xann i sam też uważam że są to zagrywki nie na miejscu. Powtarzam po raz któryś mi tez zbanowano kilka normalnych stron w ciągu ostatnich kilku tygodni na których nie było systemów wymiany, nie było spamu itp. jedynie były nie skończone ale jak za to google ma banować strony bo akurat je zaindeksowało nie wiem nawet skąd to ja dziękuję za taką szukajkę.

Może wogóle wybanują cały internet a jak chcesz być u nich kup adwords ?

Myślę że Polska jest bardzo ważnym dla nich krajem my lubimy monopol (taka pozostałość po komunie), inna taką firmą która ma ponad 90% rynku jet micro$oft. Micro$oft swego czasu poprzez swoją pazerność zaczął tracić rynek, czy kolej na google ? Może zacznijmy promować inną szukajkę wśród swoich klientów i tam także pozycjonować strony. Zrobić kampanię bannerową do tej "lepszej" wyszukiwarki i myślę że z czasem przyniesie to jakiś skutek. Sami widzicie że monopol nie jest dobry :)

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Prawda jest taka, że pozycjonowanie dzisiaj to bagno... Ja nigdy nie chciałem stawiać autoblogów, wiki, dmozów itd. Właśnie zabieram się "na poważnie" za temat pozycjonowania i nawet trochę podobają mi się te zmiany. Wolę postawić na tematyczne stronki, które będą miały jakąś tam wartość.

Z "black seo" używam tylko delikatnie stałych swl'i, bo niestety konkurencja nie śpi. Chociaż po zmianach, które się teraz odbywają mam przeczucie, że pójdę kilka pozycji w górę, bo konkurencja ma linki swl'owe 90% na tekstach piosenek i opisach gg ;-)

Wiem, że nie da się ministronkami promować tanio dużej ilości stron - i może o to właśnie chodzi. Bany lecą i pewnie jest odgórne przykazanie, że lepiej skrzywdzić paru niewinnych niż przepuścić jednemu niewinnemu.

Jedyne o co mam "żal" do google to, że przez długi czas odpuścili ten temat i chcąc zaistnieć w wyszukiwarce trzeba było spamować - na palcach 1 ręki można policzyć strony, które są w stanie wybić się na konkurencyjne frazy naturalnie. Jest taka sytuacja jak przy zatrudnianiu w niektórych branżach - jak zatrudniasz legalnie to cię koszty dobijają - jak na czarno to ryzyko kontroli. Niestety ryzyko kontroli jest na tyle małe, że opłaca się zatrudniać na czarno i chcąc być uczciwym musisz się pogodzić ze stratami. Trochę szkoda mi tych stron, które uległy chcąc nie chcąc presji a teraz mogą za to oberwać. Ja już nawet myślałem nad rozpoczęciem spamowania... ale teraz chyba poczekam ;-)

Co do argumentów o wymianie linków itd to nie popadajcie w paranoje. Nikt nie dostanie bana za kilka linków nietematycznych na swojej witrynie jeśli będą one w treści strony itd. Każdy kto wie z czym je się rotacyjny swl jest w stanie w ciagu 5 minut BEZBŁĘDNIE określić czy linki pochodzą z swl rotacyjnego czy są naturalne.

Nadal uważam, że przyjąłby się jakiś system linków stałych podwarunkiem, że linki będą pojawiały się w małej ilości, najlepiej zaszyte w treści strony lub pojawiąjące się w różnych miejscach na podstronach, a to jest do zrobienia. Po prostu nie może kłuć w oczy tak jak obecne swl'e.

Kobol is the name of a planet in the fictional universe - the birthplace and original home of humanity

Gielo jakbys czytal wczesniej - pisałem uczestniczy w sensie emituje linki na swojej stronie.

Co innego być linkowanym - coś na co wpływy raczej mieć nie bedziesz.

Jeżeli jednak emitujesz linki to z wlasnej woli.

Mysle ze z ich pkt oni oceniaja swoje dzialania wzgledem uzytkownikow internetu - wszystkich.

Jak sadzisz wiecej krzywdy bedzie dla ludzi z internetu za te bany czy wiecej dobrego :).

Banuja i dobrze, nie plakac tylko robic tak zeby nie banowali, albo stawiac wiecej niz banuja ;).

Nie no jest duża różnica w pozycjonowaniu nie SWL :) polega ono na dodawaniu do qulwebów , księgi gości i precli czy coś jeszcze pominąłem ??? a tak linki z allegro Masz racje Kobol idą lepsze czasy , tylko o jednym nie pomyślałem google faktycznie banuje "strony robione pod wyszukiwarki" a zaplecze tym właśnie jest zresztą pod tą regułkę można przypisać każdą stronę z tego co wiem.

Marketing internetowy dla firm

...odnośnie tej drugiej to -=SnU=- ma faktycznie racje ale tu bym polemizował bo z tym duplikatem to fikcja w google sądząc własnie po ilosci opisów gg

Nie ma żadnego bana. Gdyby G wszystkie aliasy indeksował, każdy pakowałby słowa kluczowe i tworzył setki subdomen/aliasów...

Chciałbyś mieć zaindeksowaną stronę https://kupa-xanna.corporate.pl ?

corporate.pl - to właściwa domena wskazująca na stronę i trzeba się cieszyć, że na nią ban nie poleciał.

Xann ja nie mówię, że idą lepsze czasy dla pozycjonerów. Mówię tylko, że swl to sposób na łatwe, tanie i dające szybkie efekty pozycjonowanie. I prawda jest taka, że dzisiaj prawie każda firma oferująca pozycjonowanie robi je w dużym procencie swl'ami.

Ja nie jestem pozycjonerem - pozycjonuję tylko kilka swoich stronek i dla mnie idą lepsze czasy bo duża część konkurencji może dostać po tyłku.

Co do stron zaplecza to google nie zbanuje mi stronki tematycznej w której jest 20 stron i ~ 20 linków częściowo do moich innych stron a częściowo do stron z sieci. Ta stronka nie jest możliwa do zmoderowania ręcznego ponieważ jest naturalna tylko stworzona na potrzeby linkowania ;-) Wiem, że nie jest to efektywny sposób pozycjonowania, ale na dłuższą metę może się okazać bardzo skuteczny.

Myślę, że google nie miałoby nic przeciwko "unikalnym" i dobry jakościowo presselkom czy katalogom - prawda jest taka, że to pozycjonerzy zrobili z tego typu stron śmietnik i teraz trzeba wypić to piwo.

Prawda jest taka, że Google robi to co powinno zrobić dawno temu - fakt, że niektórych to boli bo czas na zmiany, a zmiany nigdy nie są łatwe.

IMHO jednak pozycjonerom też wyjdzie to w długim okresie na dobre - będzie mniej klientów, ale stawki będą lepsze. Po prostu pozycjonowanie nie będzie już dla wszystkich.

Kobol is the name of a planet in the fictional universe - the birthplace and original home of humanity

IMHO jednak pozycjonerom też wyjdzie to w długim okresie na dobre - będzie mniej klientów, ale stawki będą lepsze. Po prostu pozycjonowanie nie będzie już dla wszystkich.

tak jak mowisz pozycjonowanie nie bedzie dla wszystkich, gugiel chcial osiagnac cel - skierowac ludzi od pozycjonerów do swoich boksów i wg mnie juz mu sie to udaje

wystarczy zobaczyc jak trudno zdobyc teraz punkty w niektórych systemach

poprostu z pozycjonowania trezba przerzucic sie na boksy lub robic takie strony ktore bede zgodne z wytycznymi gugla ale jednoczesnie tak naprawde nie beda gdyz bede robione tylko pod SWL lub podpozycjonowanie, ale nie beda mogly byc odroznione od tych stron normalnych ale to wszystko kosztuje, i bedzie poprostu to kosztowalo duzo wiecej niz w chwili obecnej

kwestia co dalej, trzeba zmienic profil stawianych stron, mowi sie trudno i zyje sie dalej

idzie BAN na 1 domene - nic trzeba postawic 10 kolejnych stron - normalny efekt - ja mam nadzieje ze domeny bede coraz tansze, gdyz coraz wiecej ich czlowiek bedzie potrzebowal

Oferuje miejsce na kilku stronach internetowym, gdzie możesz umieścić:
BANERY REKLAMOWE
ARTYKUŁY PROMOCYJNE, REKLAMOWE, INFORMACYJNE

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności