Skocz do zawartości

PageRank, program partnerski, przekirowania 301/302

franckey

Rekomendowane odpowiedzi

Analizował ktoś może program partnerski naszej największej księgarni informatycznej? Ja sie mu ostatnio przyglądałem, bo linki stron partnerskich księgarni wpływają na PageRank i są wychwytywane przez Google, czyli darmowe dopalenie PR.

Po liknięciu na link partnera mamy dwa przekirowania - jedno 301 na skrypt, który daje cookie i pewnie coś tam jeszczze, i drugie 302 na końcową, 'statyczną' stronę.

Dziwi mnie włąśnie szczególnie to 302, wydawało by się, że lesze jest po raz drugi uzycie 301. Mimo to, linki są elegancko widoczne przez Google.

Moje pytanie więc - przy projektowaniu swojego progamu partnerskiego lepiej wzorować się na już istniejący przykładzie 301 + 302 czy użyć dwa razy 301.

Franckey

pozdrawiam:

Tomek Frontczak

MaxROY.com sp. z o.o. - Search Marketing Consulting

Szkolenia - Marketing: AdWords (certyfikowane przez Google), SEO (certyfikowane przez MaxROY.com) i Analityka Webowa

marketing_okladka_poziom.gif

na forum zagrancznym uzyskałem odpowiedź, że lepiej byłoby użyć dwa razy przekierowania 301. Co Wy na to?

Franckey

pozdrawiam:

Tomek Frontczak

Szkolenia - Marketing: AdWords (certyfikowane przez Google), SEO (certyfikowane przez MaxROY.com) i Analityka Webowa

301 - twałe przeniesienie

302 - tymczasowe

301 znaczy tyle, że na przyszłość od razu ma odwoływać się do docelowej lokalizacji bez sprawdzania przeniesień

302 - nalezy sprawdzić, czy przeniesienie jest aktualne.

a ja spotkałem sie jeszcze z takim dość ciekawym wyjaśnieniem:

301 - Please stop using this URL and this content. Use this URL and content instead.

302 - Please continue using this URL, but stop using this content. Use this content instead. We'll let you know when (or if) you can go back to using the old stuff.

Ale i tak nie odpowiada to na moje główne pytanie - czy nie lepiej uzyć dwóch 301 w programie partnerskim

Franckey

pozdrawiam:

Tomek Frontczak

nie rozumiem odpowiedzi -- co przestanie być aktualne? to, że 301 jest generalnie bardziej lubiane przez Google, czy samo przekierowanie.

Może żeby było jasniej, do pierwszego posta dodam przykład:

mamy link na stronie partenra:

https://helion.pl/view/PARTNER_ID/JAKAS_KSIAZKA.htm

Po kliknięciu jest przekierowanie 301 do strony:

https://helion.pl/cgi-bin/reklama/url.cgi?n...l=JAKAS_KSIAZKA

I od razu przekirowanie 302 do strony:

https://helion.pl/ksiazki/JAKAS_KSIAZKA.htm

gdy wpiszemy w Google:

link:helion.pl/ksiazki/JAKAS_KSIAZKA.htm

dostajemy strone, na ktorej jest link w postaci:

https://helion.pl/view/PARTNER_ID/JAKAS_KSIAZKA.htm

no i pytanie -- czy nie lepiej użyć dwa razy przekierowania 301?

Franckey

pozdrawiam:

Tomek Frontczak

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności