Skocz do zawartości

MasterNET.pl - opinia: domeny i hosting

Arystopaulo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio natrafiłem na ciekawą ofertę firmy MasterNET.pl . Firma oferuje bardzo tanie koszty rejestracji i odnowienia domen, przykładowo:

*.pl Rejestracja: ok.15 zł z VAT

Odnowienie: ok.80 zł z VAT

*.com.pl Rejestracja: ok.11 zł z VAT

Odnowienie: ok.62 zł z VAT

Jestem zainteresowany wykupieniem właśnie w tej firmie sporej ilości domen na *.pl i *.com.pl ale na początek proszę o opinię. Serwis z tego co doczytałem używa autorskiego skryptu więc zatem pytanie czy wszystko działa na nim w pełni ok. ? Czy ktoś miał jakieś problemy z domenami w tej firmie, byłbym wdzięczny za wszelkie opinie na ten tamat.

Ponadto drugie pytanie: Czy ktoś ma może wykupiony w powyższej firmie hosting? Bo też nie powiem, cena jest bardzo niska (według mnie) i zachęca do zakupu. Wcześniej byłem zainteresowany firmą amm.net.pl ale jakbym tutaj wykupywał domeny to może i warto też tutaj mieć hosting żeby mieć wszystko 'na miejscu'.

Co o tym myślicie, byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie opinie :P

PS. Wiem także że na tym forum bardzo często udziela się admin serwisu MasterNET, jednak na razie proszę o opinię ludzi z zewnątrz. (Z panem Panie administratorze skontaktuje się oczywiście jeszcze prywatnie aby zapytać o szczegóły ale to dopiero jak się zdecyduje na Pańską Firmę :) )

Pozdrawiam,

Masternet to hosting z nizszej polki. Domenki kup lepiej w: https://www.ovh.pl/prywatne/

To sprawdzona firma i juz od lat ma jedne z najtanszych odnowien. Ponadto obecnie dostajesz do domeny serwer gratis - moze nie najwyzszych lotow ale zawsze to jakis maly plus :P

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Ech, chyba się nie zrozumieliśmy. Ja nie pytam co jest fajne i co możesz mi polecić tylko co myślisz o tej firmie.

A co do OVH, heh, fajnie że 10 minut szukałem ile kosztuje odnowienie poszczególnych domen ale za nic nie mogłem tego znaleźć (może jestem ślepy ale takie rzeczy powinny być na stronie głównej a nie żeby szukać i jeszcze nie znaleźć). Ponadto nie wiem czy kogokolwiek by interesował hosting 1 MB i transfer 1 GB nawet bez MySQL i bez subdomen.

Ze stroną MasterNET nie miałem wcześniej kontaktu ale to właśnie cenie najbardziej co sobą prezentują: Czytelność serwisu, jasno pokazane ile co kosztuje i dobrze uporządkowane menu gdzie znalezienie czegoś trwa 2 sekundy. Taki serwis wzbudza od razu zainteresowanie :)

W dalszym ciągu proszę o opinie osoby które miały styczność z serwisem.

Pozdrawiam,

MasterNET nie jest rejestratorem, a jedynie resellerem akredytowanej firmy, szkoda że nawet w regulaminie o tym nie napisali... Ubogi jest też regulamin o domenach (o ile cokolwiek jest wspomniane).

Ze względu tylko na te czynniki nie korzystałbym (i tego nie robię) z utrzymywania domen w tej firmie, właściwie to nie wiadomo gdzie domeny byłyby utrzymywane i kto miałby prawo nimi zarządzać w naszym imieniu. A ceny również nie są najniższe, ot. np. Dropped.pl

@mti - MasterNET nie jest rejestratorem, a jedynie resellerem akredytowanej firmy, szkoda że nawet w regulaminie o tym nie napisali...

Skąd czerpiesz takie informacje? Mógłbyś szerzej to opisać? Wydawało mi się że rejestrowaniem domen mogą się zajmować tylko firmy (partnerzy) NASK które mają z nimi umowy.. Więc jak to do końca jest?

A co do osób które korzystają proszę o opinie.

Pozdrawiam,

@Arystopaulo są tzw. hurtownicy domen którzy świadczą usługi rejestracji domen wyłącznie dla firm którzy są partnerami NASK, Eurid, etc... np: hrd.pl, dinfo.pl, DomainMaker, etc...

Po prostu, nie każde firmy które świadczą usługi tanio od razu stać na wykupienie partnerstwa np w NASK gdzie trzeba wyłożyć kasę na kaucje, zabezpieczenia, etc... które sięgają od kilkudziesięciu tysięcy złotych.

Będąc takim partnerem np HRD jak my, niczym nikt nie ryzykuje kupując za naszym pośrednictwem domeny, gdzie np inne firmy z czołówki naliczają sobie prowizje do kiludziesięciu złotych na domenie :)

Oczywiście nie jest wykluczone iż w krótce moja firma nie stanie się pewnego dnia akredytowanym rejestratorem, w końcu każda firma z czasem się rozwija, a zwłaszcza będąc już ponad cztery lata na rynku.

Jednocześnie bardzo się ciesze @Arystopaulo iż korzystanie z naszej strony oraz jej czytelność nie sprawia problemu gdyż w tym celu była projektowana oraz dalej jest rozwijana ;)

Zawsze podajemy wszelkie koszty świadczenia usług w sposób jawny a nie ukryty małym druczkiem.

@mti w przypadku rejestracji domen na firmę ceny nie są aż tak atrakcyjne jakby się to mogło wydawać i pytanie czy dany Klient chce inwestować w polską firmę czy zagraniczną ale kogo to przecież obchodzi :)

MasterNET.pl od 7 lat w sieci

Infolinia: +48 12 350 20 01

Witam,

Nasuwają mi się kolejne pytania bo przejrzałem ofertę tej hrd.pl ....

W takim razie czy rejestrujac domenę za posrednictwem Pańskiego serwisu:

1) Ta domena należy w 100% do mnie i tylko ja mam do niej prawa czy może w WHOIS jest na Pańską firmę?

2) Jak wygląda sprawa ze sprzedażą takiej domeny? Powiedzmy zarejestrowałem 10 domen na *.pl i *.com.pl i chce sprzedać następnego dnia 2 z pl i 2 z com.pl . Normalnie formularz CESJI (podpisany przez obie strony) wysyłany do NASK? Czy do Pańskiej firmy? Czy dane abonenta (czyli mnie) zmienią się na dane osoby kupującej bez problemu?, czy osoba kupująca musi założyc konto w Pańskim serwisie i po dokonaniu cesji robimy transfer z mojego konta na konto nowego abonenta?

Ps. Mógłbym te pytania zadać na emailu do Pana ale skoro już tutaj omawiamy ten temat to może warto aby inni tez mieli dostęp do tych informacji.

Pozdrawiam,

Witam,

Nasuwają mi się kolejne pytania bo przejrzałem ofertę tej hrd.pl ....

W takim razie czy rejestrujac domenę za posrednictwem Pańskiego serwisu:

1) Ta domena należy w 100% do mnie i tylko ja mam do niej prawa czy może w WHOIS jest na Pańską firmę?

Wszelkie domeny rejestrowane są na dane Abonenta, a nie dane naszej firmy.

2) Jak wygląda sprawa ze sprzedażą takiej domeny? Powiedzmy zarejestrowałem 10 domen na *.pl i *.com.pl i chce sprzedać następnego dnia 2 z pl i 2 z com.pl . Normalnie formularz CESJI (podpisany przez obie strony) wysyłany do NASK? Czy do Pańskiej firmy? Czy dane abonenta (czyli mnie) zmienią się na dane osoby kupującej bez problemu?, czy osoba kupująca musi założyc konto w Pańskim serwisie i po dokonaniu cesji robimy transfer z mojego konta na konto nowego abonenta?

W przypadku cesji domeny na innego Abonenta, przesłyna Pan odpowiednio wypełniony wniosek przez obie osoby i przesyłane do nas zgodnie z informacjami na tej stronie w postaci np pliku .pdf, fax'em, pocztą - jak komu wygodniej.

Nie ma żadnych problemów ze zmianą danych Abonenta, operacja taka jest wykonywana najpóźniej w ciągu 24h, a w praktyce jest to parę godzin, czasem nawet minut.

Jeżeli domena po cesji na innego Abonenta nadal będzie u nas utrzymywana to musi założyć nowe konto klienta, natomiast jeżeli będzie ona jednocześnie transferowana do innego rejestratora to nie ma takiej potrzeby.

Ps. Mógłbym te pytania zadać na emailu do Pana ale skoro już tutaj omawiamy ten temat to może warto aby inni tez mieli dostęp do tych informacji.

Pozdrawiam,

Uzyskał by Pan po prostu szybciej informacje.

Człowiek jednak nie codziennie odwiedza fora.

Wszelkie domeny rejestrowane są na dane Abonenta, a nie dane naszej firmy.

No ok, rozumiem. Ale czy mam do tej domeny 100% prawa i czy tylko ja mogę nią zarządzać? O to mi się rozchodzi... Zeby później, np. podczas sprzedaży nikt mnie nie oskarżał że nie jestem 100% właścicielem tej domeny i nie moge sobie do niej rościć wszelkich praw....

I drugie pytanie, w czym takim razie rózni się oficjalne partnerowanie NASK od bycia takim pośrednikiem?

Pozdrawiam,

No ok, rozumiem. Ale czy mam do tej domeny 100% prawa i czy tylko ja mogę nią zarządzać? O to mi się rozchodzi... Zeby później, np. podczas sprzedaży nikt mnie nie oskarżał że nie jestem 100% właścicielem tej domeny i nie moge sobie do niej rościć wszelkich praw....

T A K :)

I drugie pytanie, w czym takim razie rózni się oficjalne partnerowanie NASK od bycia takim pośrednikiem?

Właściwie to w tym wypadku (HRD - my również jesteśmy ich partnerem), trochę mniejsze możliwości dla nas i ciut dłuższy czas np. uzyskania kodu authinfo, brak możliwości zakładania opcji na domeny. Dla abonenta jednak usługa wygląda tak jak opisał to wyżej Adrian.

Jeżeli partner NASK'u z którym dana firma współpracuje nie robi problemów i nie zbywa swoich partnerów to dla Klienta końcowego jest to praktycznie bez znaczenia i nie zauważalne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności