Skocz do zawartości

google sprawdza nasze gmaile ?

szopik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanko małe bo zauważyłem dziwne podkradanie informacji wysyłanych z gmaila przez bota Google, i chciałem się upewnić czy to odosobniony przypadek z moją skrzyneczką związany jest;)
Zejdę trochę z tematu: moja dziewczyna szukała wiadomości o zajściu w ciążę (była zalogowana w google). Wpisała do google 3 hasła: "sposoby rozpoznawania ciąży", "ciąża", "symptomy ciąży". Przez cały dzień wyświetlały jej się reklamy testów ciążowych :) Co więcej wyświetlały się nie tylko w gmailu, lecz także po wylogowaniu, na stronach nie związanych z ciążą.

Google was szpieguje. Ja już dawno zrezygnowałem z gmaila. ;)

zrób to jeszcze raz pożegnasz się z forum...

używamy w firmie Gmail. często zdarza się ze przygotowywane www lezące na testowych subdomenach trafiaja do indeksu Google. nie są nigdzie linkowane bo informacje o nich sa przesylane wylacznie pomiedzy osobami wykonujacymi projekt. zdarzylo sie nawet ze zanim link o testowej wersji www trafil do klienta juz byl dostepny w google.

ja osobiscie nie uzywam google toolbar, inne osoby chyba tez nie

Ale wy naprawdę się zastanawiacie, czy G. czyta Waszą pocztę na swoich serwerach? Macie jakieś wątpliwości? Gdyby to było inne forum, to bym jeszcze zrozumiał, ale tutaj - widzimy przecież, że gogle to korporacja, maszyna do robienia kasy, a nie instytucja charytatywna - jeśli czytanie poczty gmaila pomoże w dopasowywaniu reklam (czytaj: pomoże wydusić kolejny pieniądz), to oni to zrobią.

A po za tym - ktoś się kiedyś skarżył, że nie doszedł jego email w którym chciał opieprzyć kogoś - dostał zwrotkę "Twój e-mail nie doszedł, gdyż zawierał zbyt dużo wulgaryzmów". Ja tam trzymam się z dala od tej poczty, choć może faktycznie warto jej użyć do indekasacji?

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

A po za tym - ktoś się kiedyś skarżył, że nie doszedł jego email w którym chciał opieprzyć kogoś - dostał zwrotkę "Twój e-mail nie doszedł, gdyż zawierał zbyt dużo wulgaryzmów". Ja tam trzymam się z dala od tej poczty, choć może faktycznie warto jej użyć do indekasacji?

Ciekawe kto u nich tworzy bazy bluzgów :)

to że podgląda w sensie dopasowuje reklamy do tekstu umieszczonego w aktualnie czytanym mailu to jest oczywiste i nie podlega dyskusji. Natomiast jeżeli "wykrada" dane tam przesyłane i umieszczena w ogólnie dostępnym miejsu (wynikach wyszukiwania) to chyba nie jest zgode z prawem prywatności prawda ? Chyba że się mylę to proszę o korektę.

Jeśli Google podgląda Gmaila, to powinno być to napisane w ich regulaminie.

Przeglądał go ktoś ?

Proszę bardzo:

https://mail.google.com/mail/help/intl/pl/privacy.html

Aby świadczyć użytkownikowi usługę, Gmail przechowuje, przetwarza i utrzymuje wiadomości, listy kontaktów oraz inne dane związane z kontem użytkownika.

Gdy użytkownik korzysta z Gmaila, serwery firmy Google rejestrują automatycznie pewne informacje dotyczące tego używania. Podobnie jak w przypadku innych usług internetowych, firma Google rejestruje niektóre informacje, takie jak aktywność konta (w tym użycie miejsca, liczba logowań), dane wyświetlone i kliknięte (w tym elementy interfejsu użytkownika, reklamy, linki) i inne dane rejestrowane w dziennikach (w tym typ przeglądarki, adres IP, data i godzina uzyskania dostępu, identyfikator cookie i adres URL odwołania).

I wszystkie te dane gromadzone są na potrzeby dostosowania reklamy. :)

zrób to jeszcze raz pożegnasz się z forum...

juz kiedys byl tego typu temat odnosie google i prywatnosi. z tego co pamietam zaczal sie od analytics. ale powtorze teze przewodnia - uzycie gmaila w firmie to naprawde duze ryzyko :)

a filmik mistrzowski. tym ktorzy uzywaja gmaila polecam pamietac o wylogowywaniu sie, a docs w ogole nie radze uzywac dla wanych rzeczy

seo is dead

Marcin Elo i sz3lo oczywiście macie racje i wydaje się to oczywiste że dane są gromadzone, ale gromadzenie danych a ich upublicznianie to chyba jednak dwie osobne kwestie prawda ? i czy google ma prawo upubliczniać prywatne dane bez zgody i wiedzy ich właściciela ? chyba nie i o to mi się rozchodzi :)

Marcin Elo i sz3lo oczywiście macie racje i wydaje się to oczywiste że dane są gromadzone, ale gromadzenie danych a ich upublicznianie to chyba jednak dwie osobne kwestie prawda ? i czy google ma prawo upubliczniać prywatne dane bez zgody i wiedzy ich właściciela ? chyba nie i o to mi się rozchodzi :P

Wystarczy zaakceptować regulamin i już mają Cię w swoich sidłach :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności