Skocz do zawartości

kontynuowanie pozycjonowania strony

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich!

mam kilka pytań do szanownych użytkowników. jeśli chodzi o pozycjonowanie to "coś" tam wiem, ale wolałbym gdyby ktoś skrytykował/zaaprobował moje pomysły ...

otóż zajmuje się stroną (sklepem internetowym) związanym z nawadnianiem terenów. Przede mną osoba która się tym ponoć zajmowała nie sprawdziła się za bardzo, więc teraz ja muszę to klepać.

Fakty:

- strona jest w pierwszej 20stce w google (założenie: conajmniej pierwsza piątka)

- w googlach fraza link:www.adres_strony.pl daje poniżej 10 linków (:)) - to chyba zdecydowanie za mało

Pomysły:

- stworzenie kilku stronek związanych chociaż trochę z tą tematyką (umieszczenie na nich linków do sklepu)

- dodawanie linków do katalogów (powiedzmy 20 tygodniowo - to za mało?)

- dbanie o sitemap, żeby nie było w nich niepotrzebnych śmieci

- do każdego obrazka produktu w ALT - nazwa produktu + słowa kluczowe

- dodanie do hrefów atrybutu title - tytuł linka + słowa kluczowe (swoją drogą dziwi mnie to że osoba która wcześniej się tym zajmowała tego nie zrobiła ...)

- próby pozyskania linków na stronach o podobnej tematyce (chociaż może być kiepsko z tego względu, że podobne strony to ... strony konkurencji)

- próby pozyskania linków na stronach tworzonych przez znajomych

- "lekkie" pozycjonowanie w onecie, wp, yahoo

wszystko to aby osiągnąć możliwie jak najwyższą pozycję - albo chociaż kilka pozycji w górę ...

wszelkie konstruktywne uwagi/propozycje/pomysły bardzo mile widziane!

pozdrawiam,

Miłosz

-------------------

tylko przez wytrwałość i konsekwencję można do czegoś dojść ...

- w googlach fraza link:www.adres_strony.pl daje poniżej 10 linków (wykrzyknik.gif) - to chyba zdecydowanie za mało

to jest pic na wodę sprawdzaj w yahoo

Ogółem to dobrze kombinujesz... coś z tego będzie :) Zainteresuj się jeszcze preclami ;)

boxnaprezent.pl - wyjątkowe BOXy prezentowe

- stworzenie kilku stronek związanych chociaż trochę z tą tematyką (umieszczenie na nich linków do sklepu)

bardzo dobry pomysł, nie zapomnij tylko tych stronek linkować z różnych źródeł

to zalezy od wieku domeny, ale z tego co widze to była już "pozycjonowana" więc powinno być dobrze - aha, zależy też jakie te katalogi :)

Wymiana linkami jak najbardziej, z sensownymi stronami nie-śmietnikami o podobnym a najlepiej wyższym PR.

Oprócz optymalizacji, którą wymieniłeś (nie widziałem strony), pomyślał bym jeszcze nad mod_rewrite i przyjaznymi url'ami.

Poza tym napisałeś coś o sitemapie, przyszło mi na myśl równiez pingowanie sitemapy i podstron oraz głównej, szczególnie po uzupełnieniu towaru (podobno to sklep).

Jak tam u Ciebie z zaindeksowanymi stronami tak wogóle?

Ogólnie pomysł stworzenia swojego, nawet niewielkiego zaplecza i linkowania do strony głównej jest jak najlepszym pomysłem, da to bardzo stabilne linki i w dłuższym czasie przyniesie ogromne korzyści. Zapleczówki możesz przejechać jakimś systemem a punkty bez problemu zakupisz lub zdobędziesz sam stawiając parę spamów.

Pamiętaj tylko żeby nie stawiać tych spamów na subdomenie strony pozycjonowanej bo sobie możesz zrobić "kuku" ;)

Mam wrażenie że wiedzę mamy podobną tylko zachowawczo nie napisałeś wszystkich rozwiązań ;)

Powodzenia!

Studio Moments - Nowoczesny Film i Fotografia Ślubna.

Jeśli potrzebujesz fotografa ślubnego lub kamerzysty na ślub i wesele w Krakowie lub Warszawie.

bardzo dobry pomysł, nie zapomnij tylko tych stronek linkować z różnych źródeł

czy chodzi o tworzenie tych stronek na różnych IP czy jak?

to zalezy od wieku domeny, ale z tego co widze to była już "pozycjonowana" więc powinno być dobrze - aha, zależy też jakie te katalogi :)

Wymiana linkami jak najbardziej, z sensownymi stronami nie-śmietnikami o podobnym a najlepiej wyższym PR.

domena ma kilka lat. jeśli chodzi o dodawanie do katalogów, to ktoś mnie za pierwszym razem nauczył, że czasem warto wysłać tego sms'a czy ominąć dany katalog ...

Oprócz optymalizacji, którą wymieniłeś (nie widziałem strony), pomyślał bym jeszcze nad mod_rewrite i przyjaznymi url'ami.

Poza tym napisałeś coś o sitemapie, przyszło mi na myśl równiez pingowanie sitemapy i podstron oraz głównej, szczególnie po uzupełnieniu towaru (podobno to sklep).

Jak tam u Ciebie z zaindeksowanymi stronami tak wogóle?

- nie rozumiem za bardzo co miałeś na myśli pisząc pingowanie sitemapy i podstron oraz głównej, szczególnie po uzupełnieniu towaru. byłbym wdzięczny za wyjaśnienie ;)

- czy zaindeksowane strony sprawdza się w googlach przez site:adres_strony ?

Ogólnie pomysł stworzenia swojego, nawet niewielkiego zaplecza i linkowania do strony głównej jest jak najlepszym pomysłem, da to bardzo stabilne linki i w dłuższym czasie przyniesie ogromne korzyści. Zapleczówki możesz przejechać jakimś systemem a punkty bez problemu zakupisz lub zdobędziesz sam stawiając parę spamów.

Pamiętaj tylko żeby nie stawiać tych spamów na subdomenie strony pozycjonowanej bo sobie możesz zrobić "kuku" ;)

zaplecza zapleczówki ... czy to to samo co stworzenie jakiegoś katalogu do którego ludzie się będą wpisywać?

Napisałeś: "zapleczówki możesz przejechać jakimś systemem (...)" - też bym był wdzięczny za wyjaśnienie ;)

Mam wrażenie że wiedzę mamy podobną tylko zachowawczo nie napisałeś wszystkich rozwiązań ;)

hmmm.możliwe że nie napisałem wszystkich rozwiązań które mi przychodzą do głowy, ale raczej przez przypadek, niż celowe działanie

Powodzenia!

dzięki !!

-------------------

Jeśli chodzi Ci o różne IP to bym się powstrzymał. Jest teoria mówiąca że lepiej kiedy domeny są na różnych IP ale ja jestem zwolennikiem tej, która mówi że to nie ma znaczenia.

Co do pingowania to polecam funcję "szukaj" na forum.

Np TU

Tak, site:adres_strony (tylko sprawdź czy masz z www czy bez www)

Co do zapleczówek. Nie wiem czy pytasz o te "spamy" o których pisałem. Jeśli chodzi o pkt do systemów to najlepiej nadają się jakieś katalogi, scuttle, darmowe sklepy, opisy gg, teksty piosenek, wiki i wszystko co daje duży wynik site: po zaindeksowaniu.

"Systemy" - miałem na myśli systemy wymiany linków takie jak: linkme.pl, seo.net.pl czy e-weblink.com

Linkami uzyskanymi za punkty w systemie można by fajnie podlinkować zaplecze tematyczne które chcesz zrobić i spamy. W celach indeksacji przede wszystkim.

Studio Moments - Nowoczesny Film i Fotografia Ślubna.

Jeśli potrzebujesz fotografa ślubnego lub kamerzysty na ślub i wesele w Krakowie lub Warszawie.

I może warto zainteresować się długim ogonem :) W przypadku sklepów to się jak najbardziej sprawdza... ;)

yyy długim ogonem?

-------------------

• 1 miesiąc temu...

witam ponownie po dłuższej przerwie ;-)

kontynuując temat: zakopałem się w optymalizację strony, pododawałem title do linków, alt'y i title do obrazków, dodałem trochę nowych informacji. Efektu na razie nie widzę poza ... ciągłymi zmianami w googlach, a wygląda to tak: jeden dzień google.com i google.pl > 10, następny dzień godziny poranne 5 i 6 miejsce, godziny popołudniowe wypad poza pierwszą dziesiątkę. I takie cykle mniej więcej powtarzają się cały czas. Tak w sumie nie wiem za bardzo o co chodzi ... czkawka googli? Widziałem że bot był na stronie 4 sierpnia ...

wrzuciłem również nową sitemap'ę strony (nie wiem czy to ma znaczenie, ale poprzednie sitemapy miały w sobie linki który prowadziły do 404 ...) tak więc sitemapkę wrzuciłem, w google webmasters widnieje taka oto informacja:

Statystyki mapy witryny
Łączna liczba adresów URL: 724
Zaindeksowane adresy URL: 0

jak również:

Indeksowanie strony głównej: 	
Googlebot ostatnio uzyskał dostęp do Twojej strony głównej w dniu 04-08-2008. Więcej informacji.

Stan zaindeksowania: 	
Strony tej witryny są uwzględnione w indeksie Google. Sprawdź statystyki indeksowania. Pomoc

Ładowanie...

Pomoc
W indeksie Google nie są aktualnie uwzględnione żadne Mapy witryny. Zaindeksowanie może zająć trochę czasu. Warto zapoznać się z naszymi informacjami dla webmasterów oraz Wskazówkami dla webmasterów. Więcej informacji

no i teraz myślę nad dalszym stronki pozycjonowaniem.

co z linkami? Tam gdzie PR > 3 dodawać tylko? Czy będzie to miało jakieś znaczenie, jeśli dodam linka do katalogów w których mój poprzednik już był?

Chciałbym też Was zapytać o zdanie ... Są systemy linków które wymagają umieszczenia u siebie na stronie linka zwrotnego. Nie wiem gdzie go szczerze mówiąc umieścić... Kiepsko by to wyglądało na sklepie komercyjnym.

I teraz pytanie odnośnie precli. Przesadzać z długością takich precli ? powiedzmy jedna strona a4 tekstu wystarczy i różne warianty tego (pół a4, 1/4 a4)? Robić w tych preclach linki do słów kluczowych do strony czy linkować tylko główne słowa kluczowe?

pozdrawiam!

Miłosz

EDIT:

- starać się o linki na stronach podobnych tematycznie (może być bardzo kruchy problem)?

- myślę o założeniu systemu preclowego i linkowego na jakieś domenie nowej wykupionej przeze mnie, gdzie na każdej podstronie będzie link do pozycjonowanych przeze mnie stron - dobry pomysł ?

i kolejny edit ...

wierzyć PR pokazywanym przez google toolbar czy korzystać z jakiegoś innego narzędzia ?

-------------------

wszelkie konstruktywne uwagi/propozycje/pomysły bardzo mile widziane!

Zadbaj jeszcze o META Description. Sporo ludzi omija to zagadnienie, ale każdy kto zajmował

się PPC wie jak ważny jest tekst opisujący stronę, która pojawia się w wyszukiwarce.

Jeżeli masz 3-4 pozycję a META Description jest bardzo dobry to mając wysoki CTR możesz

powoli piąć się wyżej.

I sugeruję postarać się o linkowanie z różnych IP. Jakość linków nieporównywalna.

----

Projekt KupWyraz.pl - nadawaj nowe definicje wyrazom i linkuj do swojej strony

co z linkami? Tam gdzie PR > 3 dodawać tylko? Czy będzie to miało jakieś znaczenie, jeśli dodam linka do katalogów w których mój poprzednik już był?

PR praktycznie nie ma juz znaczenia. Zwracaj uwage czy katalog nie jest smietnikiem generowanym pod systemy linkow, zwracaj uwage na BL, ilosc zaindeksowanych stron. No i jeszcze sprawdz czy wpisy przypadkiem nie maja nofollow

Chciałbym też Was zapytać o zdanie ... Są systemy linków które wymagają umieszczenia u siebie na stronie linka zwrotnego. Nie wiem gdzie go szczerze mówiąc umieścić... Kiepsko by to wyglądało na sklepie komercyjnym.

Pod systemy tworzy sie stronki generujace duze ilosci podstron. Zazwyczaj w systemach linkow dostaje sie pkt za ilosc zaindeksowanych podstron z takiej strony.

I teraz pytanie odnośnie precli. Przesadzać z długością takich precli ? powiedzmy jedna strona a4 tekstu wystarczy i różne warianty tego (pół a4, 1/4 a4)? Robić w tych preclach linki do słów kluczowych do strony czy linkować tylko główne słowa kluczowe?

Wszystko zalezy ile fraz glownych, czy mniej istotnych pozycjonujesz. Najlepiej pisz arty po okolo 1000znakow z 2-3 roznymi frazami, linkujacymi do roznych miejsc na stronie. 4-5 artow z takim zestawem fraz, kazdy miksujesz i wychodzi ci lacznie do 20 artow.

EDIT:

- starać się o linki na stronach podobnych tematycznie (może być bardzo kruchy problem)?

- myślę o założeniu systemu preclowego i linkowego na jakieś domenie nowej wykupionej przeze mnie, gdzie na każdej podstronie będzie link do pozycjonowanych przeze mnie stron - dobry pomysł ?

Tak, starac sie o linki podobne tematycznie, ale jak to sie mowi, link to link i inne tez sa potrzebne. Wyjasniej dokladniej drugi myslnik, bo troszke chaotycznie to opisales.

wierzyć PR pokazywanym przez google toolbar czy korzystać z jakiegoś innego narzędzia ?

Nie zwracaj uwagi na PR, tak jak napisalem wyzej - site, BL, czy linki nie sa nofollow, czy nie jest smietnikiem pod SWL`e

Zwiedzaj multimedialnie TRÓJMIASTO z AUDIO PRZEWODNIKIEM - bądź indywidualny.

certyfikat energetyczny świadectwo energetyczne charakterystyka energetyczna

Tradycjonalne jak i modernistyczne DONICE doskonale się nadają do urozmaicenia mieszkania, miejsca pracy jak i ogrodowych zaciszy domu.

tak w sumie to trochę zmienię temat.

w google webmaster tools w podsumowaniu witryny zauważyłem coś takiego:

google.jpeg

tak szczerze mówiąc to nie wiem skąd google wziął te adresy ... w mapie strony ich nie ma, na stronie ich nie ma. ot taka zagwostka...

będę wdzięczny za pomoc!!

-------------------

Nie zwracaj uwagi na PR, tak jak napisalem wyzej - site, BL, czy linki nie sa nofollow, czy nie jest smietnikiem pod SWL`e

Sprawdzajac Backlinki w Yahoo Site Explorer sugeruje uzywac: https://yoast.com/seo-tools/link-analysis/

Ten plugin dodaje informacje o PR i nofollow dla kazdego znalezionego linku. Dosc przydatne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności