Skocz do zawartości

Mod rewrite

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przed chwilą zacząłem przygodę z mod_rewrite i po przeczytaniu specjalnego artykułu dot. modrewrite stworzyłem kilka linków na swój serwis ...

przechodzę do rzeczy, dokładnie zastanawiam się nad stworzeniem linków, które będą pobierać nazwę, z tego co wyczytałem pobranie nazwy pliku to zaawansowana technologia...

np. chce zamienić link jakisadres.pl/index.php?id=129 (title storny: Sony Ericsson K500i) na jakisadres.pl/SonyEricsson/K500i

Wiem, że da się to zrobić ... tylko potrzebuje jakiś wskazówek. Z góry dziękuję.

Aha, przed chwilką stworzyłem linki opierające się na cyfrach,

RewriteRule ^artykul/([0-9]+)/?$ index.php?artykul=$1

ale taki stan rzeczy mnie zbytnio nie interesuje bo wiadomo bardziej 'przyjemne' linki to taki co podałem w przykładzie wyżej.

Pozdrawiam,

z góry za pomoc thx

samym mod_rewrite tego nie zrobisz, potrzebujesz odpowiedniego kawałka kodu, kóry na podstawie przekazanych danych tzn SonyEricsson/K500i będzie potrafił wyciągnąć odpowiednie dane z db

czyli generalnie zamiast identyfikować dane po ID identyfikujesz je po nazwie + kategorii

dzięki za odp.,

zastanawia mnie jeszcze jeden fakt, czy podmieniając stare linki na "bardziej przyjazne" google zamieni je nie zmieniając pozycji strony? bo akurat przy starych linkach jestem wysoko na wielu pozycjach i gdyby wyrzuciło te stare linki,a nowe wstawiło gdzieś na końcowe pozycje w google to byłoby kiepsko...

samym mod_rewrite tego nie zrobisz, potrzebujesz odpowiedniego kawałka kodu, kóry na podstawie przekazanych danych tzn SonyEricsson/K500i będzie potrafił wyciągnąć odpowiednie dane z db

czyli generalnie zamiast identyfikować dane po ID identyfikujesz je po nazwie + kategorii

Podłączam się do tego pytania, mam dokładnie ten sam problem... i jakoś mi nie idzie z tym kawałkiem kodu.

Bełdzio: Czy możesz skierować nowicjusza do jakiegoś artykułu na ten temat? Ewentualnie opublikować taki kawałek kodu?

Kurs SEP w Twoim mieście. Gdy zdobędziesz uprawnienia SEP praca dla elektryka sama Cię znajdzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności