Skocz do zawartości

[prywata] Jaki router wifi

Tomahawk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zamierzam sobie zrobić podziałke neta przez wifi na 2 kompy.

Potrzebuje jakiegoś routerka + karte wifi pod usb dla jednego z kompów bo biedak niema.

Tego sprzętu jest tyle że zawrót głowy mam już od niego...

Najlepiej jakiś tani router ze zwykłym mac adress cloning. Do użytku domowego więc raz na pare dni może się zawieszać ale radio musi być pierwsza klasa bo lubie spacerować z lapciakiem po chałupce.

Co polecacie w takim razie? Coś taniego i sprawdzonego;)

Zastanawiałem się nad Linksys ale trochę drogi więc myślę także nad pentagram i d-link... Ale konkretnie jaki model to już niewiem... No i o wifi usb nie zapomnijcie:)

ja mam standardowego Dlinka DI-524 tani i sie sprawdza do wszystkiego. Kupisz juz od 80 zl

rozdzielam siec po IP przypisanych przez dhcp 192 i osobno po IP zewn. przydzielonych przez tpse do internet dsl.

Nie wiesza sie, kofiguracja prosta, blokada po mac adresie itp itd.

Karte pod USB to akurat mam Belkina takie do USB plus kabelek do tego. Wtedy bylo drogie, teraz mysle ze kupi sie tanio.

https://catalog.belkin.com/IWCatProductPage...oduct_Id=179753

takze bez problemowo i jak na karte USB sprawdza sie dobrze, nie przerywa i o dziw bez antenki a zasieg ladny.

Skorzystam z okazji i podczepię się pod temat:

Pogoniłem mojego D-Linka G604T, więc przy okazji mogę go polecić. Aczkolwiek wieszał się na początku (i to często: średnio co 2 dzień) - pomogło wgranie nowszego firmware - po tym zabiegu mógł już śmigać miesiącami.

No i pytanie, ponieważ zostałem bez routera:

Czy znacie w rozsądnych cenach routery z WiFi, ADSL, Print Server? Jeśli tak, co polecacie?

W sumie to znalazłem ASUS'a WL-600G - może ktoś miał z nim styczność i podzieli się wrażeniami...

Pozdrawiam

Ja posiadam od ponad miesiąca Asus WL-500g i również jestem zadowolony ;) posiada dwa porty USB pod które można sobie podłączyć drukarkę i dysk twardy. Mając podpięty dysk (jeszcze nie testowałem) to można sobie ściągać pliczki z FTP, HTTP, czy torrenty przy wyłączonym kompie dzięki temu nic Ci nie szumi koło ucha jak śpisz :P i prądu zaoszczędzisz ;)

ja mam standardowego Dlinka DI-524 tani i sie sprawdza do wszystkiego.

Następcą modelu DI-524 jest DIR-300 posiadający wsparcie dla alternatywnego oprogramowania Linuksowego (zainteresuj się DD-WRT). Z góry jednak wolę uprzedzić, iż pod DD-WRT w tym modelu D-Link'a nie działa (w panelu www) klonowanie adresu MAC (trzeba sobie do tego napić skrypcik i dodać go do skryptów startowych router'a). Mimo wszystko, DD-WRT daje nam dużo niesamowitych możliwości (zaawansowana obsługa kolejkowania pakietów po HTB, czy dostęp do router'a po SSH).

Oczywiście jeśli nie jesteś jednak fanatykiem Linuksa i zależy Ci na rozwiązaniu typu "podłącz, ustaw, zostaw" możesz korzystać z zainstalowanego fabrycznie w routerze oryginalnego oprogramowania producenta. Zachęcam również zapoznać się z routerkami marki Linksys/Cisco dostępnymi na allegro w przystępnych cenach (część modeli, również posiada wsparcie dla DD-WRT).

dust.pl - hosting klasy business [ kompleksowe rozwiązania dla Twojego biznesu ]

Markowe serwery DELL kolokowane w Polsce, bezpośredni styk do zasobów: TPNET, PL-IX, WIX, AC-X

NIP: 7712529108, REGON: 100262620, Infolinia handlowa: 0801 000 867

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności