AdamAGP# Opublikowano 8 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 Coś mi się temat schrzanił, sorki. Chodziło o ewentualne konsekwencje fałszywych danych osobowych dla domeny. Mogą być potem problemy np z jakimś transferem, czy przedłużaniem? W praktyce zdarza się że trzeba udowodnić, że jest się właścicielem domeny? ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj Kobietyn - portal dla kobiet. Webbest.eu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkadiusz Opublikowano 8 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 Zdarza się. Ostatnio gość stracił domenę przez błędny numer telefonu czy też adres e-mail (nie pamiętam dokładnie). Na pewno było więcej przypadków, bo jak NASK robił przesiew 2 miesiące temu, to dostałem parę listów z prośbami o pomoc "Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem" Dick Steele, Agent WD-40 [*] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamAGP# Opublikowano 8 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 jak to robił przesiew? przecież tel może się zmienić ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj Kobietyn - portal dla kobiet. Webbest.eu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Van Helsing Opublikowano 9 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Zalezy jakie falszywe dane zostaly podane podczas rejestrowania domeny.. jezeli to imie nazwisko to bedzie problem z jej przerejestrowaniem ale to tez zalezy od firmy.. w Nazwa.pl musisz pokazac dowod osobisty itp i wtedy wielka kupa.. Jezeli to numer telefonu to musialbys miec pecha a firma robiaca problem jak dla mnie jest wtedy skreslona gdyz numer telefonu mozesz zmienic.... BlogSeo - Skuteczna Reklama BlogSeo - darmowa reklama w internecie czyli wszystko to co potrzebne do pozycjonowania Blog Anglojezyczny Szukasz darmowych anglojezycznych stron na ktorych możesz umieścić swój link ? News - Press daje Ci taką możliość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkadiusz Opublikowano 9 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 AdamAGP# napisał(a): przecież tel może się zmienić przecież możesz zmienić we WHOIS... Co to za tłumaczenie? Masz obowiązek trzymania w bazie aktualnych danych i tyle. "Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem" Dick Steele, Agent WD-40 [*] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamAGP# Opublikowano 9 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Ciekawe ile osób rejestrujących domeny w ogóle wie o whois. Zmiana whois zwykle kosztuje coś u rejestratora. Arek a o jaką pomoc Cię prosili? ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj Kobietyn - portal dla kobiet. Webbest.eu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hekko Opublikowano 9 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 AdamAGP# napisał(a): Zmiana whois zwykle kosztuje coś u rejestratora. Niemożliwe. Serwer VPS + DirectAdmin + Administracja = Hosting dedykowany. Już od 98,40 zł z VAT miesięcznie. - Hekko.pl | PHP 5.2/5.3/5.4 | MySQL 5.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkadiusz Opublikowano 9 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Prosili o pomoc w odzyskaniu domeny, ale niewiele można tu zrobić. Tzn. podejrzewam, że w wyjątkowych sytuacjach (jakiś wypadków losowych) można jakoś wybłagać domenę z powrotem. Ale jak pisałem, dane trzeba mieć aktualne wszędzie (np. po zmianie dowodu po jakąś cholerę trzeba się zgłosić do US i podać im nowy numer...). "Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem" Dick Steele, Agent WD-40 [*] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamAGP# Opublikowano 9 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 hekko napisał(a): AdamAGP# napisał(a): Zmiana whois zwykle kosztuje coś u rejestratora. Niemożliwe. w ovh 19,90 no chyba, że jest jakiś inny sposób zmiany whois którego nie znam ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj Kobietyn - portal dla kobiet. Webbest.eu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THI Opublikowano 9 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 według mnie nie ma żadnych konsekwencji. Kupilem domene od jednege programisty. I wraz z cesją dostałem od niego oświadczenie iż podał fałszywe dane przy rejestracji w celu zachowania całkowitej anonimowości. Załaczyl skan dowodu + podpis. I netart przeprowadził cesję. Sprzęt akwarystyczny kupuj w moim - sklep akwarystyczny. Usługi informatyczne oraz reklamowe w tym pozycjonowanie w częstochowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hekko Opublikowano 9 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 AdamAGP# napisał(a): hekko napisał(a): AdamAGP# napisał(a): Zmiana whois zwykle kosztuje coś u rejestratora. Niemożliwe. w ovh 19,90 no chyba, że jest jakiś inny sposób zmiany whois którego nie znam To za to można pobierać opłatę ? W wielu firmach w tym u nas wystarczy przesłanie podpisanego formularza do zmiany danych faxem bądź pocztą tradycyjną ( w ostateczności skan ) i w takim wypadku zależnie od tego kto jest abonentem ( osoba prywatna - firma ) i jaka jest to domena ( polskie - globalne ) nowe dane nie są widoczne we whois lub są. Serwer VPS + DirectAdmin + Administracja = Hosting dedykowany. Już od 98,40 zł z VAT miesięcznie. - Hekko.pl | PHP 5.2/5.3/5.4 | MySQL 5.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkadiusz Opublikowano 9 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 THI napisał(a): według mnie nie ma żadnych konsekwencji.Kupilem domene od jednege programisty. I wraz z cesją dostałem od niego oświadczenie iż podał fałszywe dane przy rejestracji w celu zachowania całkowitej anonimowości. Załaczyl skan dowodu + podpis. I netart przeprowadził cesję. Wiesz, to że mogę coś ukraść i mnie nie złapią, to wcale nie znaczy, że zmienili prawo i pozwolili na złodziejstwo "Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem" Dick Steele, Agent WD-40 [*] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamAGP# Opublikowano 9 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 hekko napisał(a): To za to można pobierać opłatę ? W wielu firmach w tym u nas wystarczy przesłanie podpisanego formularza do zmiany danych faxem bądź pocztą tradycyjną ( w ostateczności skan ) i w takim wypadku zależnie od tego kto jest abonentem ( osoba prywatna - firma ) i jaka jest to domena ( polskie - globalne ) nowe dane nie są widoczne we whois lub są. Tam jest procedura zmiany właściciela czy coś takiego i cena jest chyba jak za przedłużenie pytałem o eu to mi podali 19.90. Nask z takimi domenami jak eu chyba nie ma nic wspólnego? mam jedną domenę w godaddy na częściowo fałszywe dane, nie wiem w ogóle jak tam wyglądają te procedury, teoretycznie można by przerobić skan dowodu nie wiem czy wymagają. Z zagranicy to chyba nikt nie będzie sprawdzał. ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj Kobietyn - portal dla kobiet. Webbest.eu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hekko Opublikowano 9 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 AdamAGP# napisał(a): Tam jest procedura zmiany właściciela czy coś takiego i cena jest chyba jak za przedłużenie pytałem o eu to mi podali 19.90.Nask z takimi domenami jak eu chyba nie ma nic wspólnego? NASK nie ma nic wspólnego. AdamAGP# napisał(a): mam jedną domenę .info w godaddy na częściowo fałszywe dane, nie wiem w ogóle jak tam wyglądają te procedury, teoretycznie można by przerobić skan dowodu nie wiem czy wymagają. Z zagranicy to chyba nikt nie będzie sprawdzał. Kiepsko to wygląda ale jak życie pokazuje i THI wyżej jest wiele sposobów na to. Chociaż osobiście tego nie popieram tego i w Hekko.pl żaden taki numer nie przejdzie. Serwer VPS + DirectAdmin + Administracja = Hosting dedykowany. Już od 98,40 zł z VAT miesięcznie. - Hekko.pl | PHP 5.2/5.3/5.4 | MySQL 5.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkadiusz Opublikowano 9 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Domen globalnych, a w szczególności info nikt na 99,9999999% nie sprawdza. Gorzej z domenami *.us i to jeszcze w godaddy.com - tam właśnie ponoć 20% domen jest sprawdzanych, czy właściciel mieszka w USA "Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem" Dick Steele, Agent WD-40 [*] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.