Skocz do zawartości

Podział wyników na strony

koras

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prosty skrypt do podziału wyników pobranych z bazy na podstrony.

//$pages-liczba wszystkich stron
//$page-aktualny nr podstrony
for($i=1; $i<=$pages; $i++)
  { if($i==$page){ echo' ['.$i.']'; }else{ echo ' <a href="strona.php?page='.$i.'">['.$i.']</a>'; } }
  }

Kod jest dobry, dla małej ilości podstron. Jednak przy większej ilości, nie wygląda to zbyt estetycznie.

Jak skrócić listę podstron do np. takiej postaci:

[1] [2] [3] [4] ... [1827] [1828] [1829] [1830] [1831] ... [2452] [2451] [2450] [2449]
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] ... [2452] [2451] [2450] [2449]

Wykorzystaj to:

<?
function nawigacja($od, $na_stronie, $lacznie, $link, $wstecz, $dalej, $rozdzielacz)
{
$nawigacja="";

if($od>0) $nawigacja.="<A Href=\"$link&od=". ($od-$na_stronie) ."\">$wstecz</A>$rozdzielacz";
$stron=ceil($lacznie/$na_stronie);
if($stron>1)
	{
	for($strona=0; $strona<$stron; $strona++)
		{
		if($strona<3 || $strona>=$stron-3 || ($strona>=($od/$na_stronie)-1 && $strona<=($od/$na_stronie)+1))
			{
			if($strona==($od/$na_stronie)) $nawigacja.=" [". ($strona+1) ."] ";
			else $nawigacja.=" <A Href=\"$link&od=". ($strona*$na_stronie) ."\">". ($strona+1) ."</A> ";
			}
		else $nawigacja.=".";
		}	
	$nawigacja=ereg_replace("[.]+", "...", $nawigacja);
	}
if($lacznie>$od+$na_stronie) $nawigacja.="$rozdzielacz<A Href=\"$link&od=". ($od+$na_stronie) ."\">$dalej</A>";

return $nawigacja;
}
?>

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności