Skocz do zawartości

Na czym polega dokładnie pingowanie

Tom:-)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przeszukałem wyszukiwarką, przeszukałem forum i to nie jedno i nigdzie nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Na czym polega pingowanie. Efektem tego jest przyspieszenie indexowania portalu to wiem. Kiedy wchodzę na strony z adresami serwerów do pingowania nie wiele mogę z tego wywnioskować. Wiem że pingowanie polega na wysłaniu do różnych serwerów informacji o Twojej stronie - to są nie tylko wyszukiwarki, więc co one robią z tymi danymi że boty wyszukiwarki przychodzą częściej i więcej na portal?

Pingowanie to wysyłanie informacji o tym że Twoja strona została uaktualniona do serwisów które swój byt opierają na pobieraniu informacji z blogów. Np. technorati czy podobne serwisy Google przeszukujące blogi. Pingując przesyłasz informacje do serwera RPC serwisu za pomocą protokołu XML-RPC, dzięki czemu spidery serwisów po otrzymaniu informacji o update odwiedzają Twoją strone. Przynajmniej ja tak to rozumiem.

...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności