Skocz do zawartości

Przykbliżona liczba wyszukiwań w Google

SirZooro

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Może ludzie nie klikają w pierwsza pozycję?

czasami tak jest, 2 i 3 pozycja może być częściej odwiedzana niż 1, wszystko zależy od zbudowania marki dla swojej stronie. Dla przykładu podam swoją sytuację:

na kilka fraz jestem pierwszy, za mną są serwisy interii onetu czy innych znanych marek w internecie. Z tego co mi się wydaje mój tytuł opis i sama domena nie jest zachęcająca do wejścia i to obniża mocno ctr. Dla zwykłego usera któy wpisuje jakieś hasło w google większą wiarygodność mają duże marki niż nic nie znaczące (teoretycznie dla tego usera) strony.

i myślę że spokojnie mają na 2 czy 3 miejscu 2x tyle wejść co ja na pierwszej pozycji.

Dla potwierdzenia tego co napisałem skorzystam z moich statystyk za czerwiec i z danych które podaje Google

dla frazy:

"moja fraza" jestem top1 i mam wejść 1 216 (źródło Google Analytics)

Przybliżona liczba wyszukiwań: czerwca 8 100

czyli wniosek jest prosty, 15% gości trafia do mnie na stronę, a reszta trafia na strony dużych portali, bo budzą one większe zaufanie. Gdybym wstawił w title Onet czy Interia zapewne % trafiających do mnie gości byłby sporo większy, ale żeby zbierać max. musiałbym mieć adres, który też jest wyświetlany pod opisem strony, podobny do onetu czy innego dużego portalu. Wtedy mógłbym liczyć na 70-85%

niezaleznosc-finansowa.pl - czasami coś napiszę

Hippos - Katalog stron PREMIUM

Ja na ta frazę co pisałem jestem też drugi i tam jest pięć razy mniej wejść niż z pierwszej pozycji. Może dlatego, że trzecia jest gazeta - uznana marka i ludzie omijają druga pozycję. Gdyby tak było, to muszę przepchnąć gazetę na czwartą pozycję, co nie będzie trudne, bo czwarta pozycja też jest moja.

Eksperyment Discover.pl

Ja na ta frazę co pisałem jestem też drugi i tam jest pięć razy mniej wejść niż z pierwszej pozycji. Może dlatego, że trzecia jest gazeta - uznana marka i ludzie omijają druga pozycję. Gdyby tak było, to muszę przepchnąć gazetę na czwartą pozycję, co nie będzie trudne, bo czwarta pozycja też jest moja.

hmm a czy przypadkiem sprawdzanie pozycji nie zawyza ilosci wyszukan?

inna sprawa jest tez historia w przegladarce. ja kozystajac z opery po prostu pisze g fraza i jestem w wynikach, ale moja dziewczyna i moj starszy pisza goo, czekaja az sie pojawi historia z adresami wyszukiwan i klikaja pierwszy gory a nastepnie w formularzu wpisuja interesujaca ich fraze, to tez podbija, a jak mniemam nie tylko oni na ziemi stosuja takie motody wejscia do googli :zeby:

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

W przypadku 3-4 wyrazowyh fraz liczba podawana w tym narzędziu jest zbliżona do rzeczywistej. W przypadku fraz składających się z jednego słowa kluczowego ilość wyszukiwań może być zawyżona o rząd wielkości. Łatwo się domyślić, dlaczego :)

Ja miałem włączoną przez jakieś dwa miesiące kampaie adwords na jedno hasło i muszę powiedzieć że liczby te się zgadzały mniej więcej z dokładnym wyszukiwaniem. Tylko trzeba korzystać z wyszukiwania dokładnego. Druga sprawa że pare dni temu pokazywało mi na jedną fraze ok 12 000 wyszukiwań co było zgodne z prawdą a wczoraj było chyba tylko 143 co jest kompletną bzdurą więc trzeba uważać.

Z mojego doświadczenia również wychodzi, że to niezbyt dokładne narzędzie.

Przykładowo dwie frazy, z których fraza A ma według skali 1, a fraza B według skali 0,4.

Obie frazy mam w topie na tych samych pozycjach na tym samym serwisie (taki sam opis, ciężko mówić o różnicy CTR) i fraza B ma więcej uników niż fraza A... (?)

Mam pewien pomysł dlaczego tak może być, ale muszę najpierw przetestować jedną rzecz.

Pozdrawiam

Tomek

hmm a tak wogole dziala komus zawezanie wynikow do okreslonych jezykow?

bo mi czy domyslne english/polish czy wybiore china/chine to i tak te same wyniko podaje...

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności