Skocz do zawartości

Nauka mod_rewrite

Red

Rekomendowane odpowiedzi

Od dzisiaj postanowiłem się uczyć mod_rewrite. Za mój cel wziąłem sobie przeróbkę mojej Księgi Kibiców.

Księga Kibiców

Zmieniłem już linki 3 przycisków u góry. Mój .htaccess wyglada tak:

Options +FollowSymLinks

RewriteEngine on

RewriteRule ksiega-kibicow,(.*).html$ /index.php?m=$1

RewriteRule admin,(.*).html$ /admin.php?m=$1

RewriteRule ksiega-kibicow,(.*)-(.*).html$ /index.php?m=$1&s=$2

Dalem juz jak widac wpis o podstronach, jednak nie umiem tego wpisac do pliku index.php tak zeby to bylo widocznie na stronie. Z poprzednimi sobie juz poradzilem ale tego nie umiem rozgryźć.

oto plik: index.php

Bede wdzieczny za pokazanie mi w ktorym miejscu to trzeba zmienic i jak... chcialbym po prostu sie tego nauczyc.

Mistrz Pozycjonowania Master of Seo.  Zobacz moją ofertę dla klientów na BITEC Pozycjonowanie Katowice

• 1 rok później...

Witam, i ja sie chcialem nauczyc mod_rewrite, bo naprawde nic nie rozumiem z tych regulek. Kiedys widzialem jakis fajny tutorial na necie, ale wtedy nie byl mi potrzebny a teraz nie oge go znalesc. Bardzo prosze o pomoc, jakies FAQ, linka, cokolwiek byle z sensem. Juz tyle sie tych przykladow naogladalem, niby robia to samo, a inaczej wygladaja, a na dodatek u mnie niechodza, tylko pare mi smiga, a jak zaczne modyfikowac to juz jest lipa i sie sypie wszystko.

Znalazlem fajny przyklad (przyjazne url-e) tylko wogole go nie kumam:

RewriteEngine On
RewriteRule ^index-([a-zA-Z-]+)(,?([0-9]+))?.html$ /index.php?akcja=$1&zobacz=$3

domyslam sie ze pierwszy czlon to same cyfry, drugi czlon to liczby. A co jak chce 2 razy cyfry (po zmodyfikowaniu przezmnie nie dziala).

i dlaczego zobacz=$3 a nie $2

Co jesli mam 3 zmienne?

Co jesli nie mam zmiennych?

RewriteRule ^index.htm$ index.php [L] 

Powyzszy kod u mnie nie dziala.

Prosze o rade, ewentualnie link

Dziękuje

Pozdrawiam

Kiedys widzialem jakis fajny tutorial na necie, ale wtedy nie byl mi potrzebny a teraz nie oge go znalesc. Bardzo prosze o pomoc, jakies FAQ, linka, cokolwiek byle z sensem.

https://home.pl/pomoc/kursy/rewrite

Jeszcze bylbym wdziczny jakbyscie podali skad idzie nauczyc sie div'ow i css

np. https://www.webhelp.pl/kursy/css/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności