Skocz do zawartości

SeoDopalacz.PL

jez

Rekomendowane odpowiedzi

Mój mały test efektywności działania systemu.

Pobrałem z zaplecza linki do 1500 wpisów i sprawdziłem czy istnieją one w preclach. Efekt jest taki:

- 214 wpisów jest (14%)

- 1296 wpisów brak (86%)

Sprawdzenie od czasu do czasu czy presell istnieje i wysłanie wpisów z nieaktywnych precli do innych precli nie wymaga ogromnych mocy przerobowych.

• Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Zrobiłem nowy test. Usunąłem linki z SD i wypchnąłem nowe. Dodałem w sumie 400 linków, co powinno skutkować 400 wpisami w preclach.

Pobrałem z zaplecza o site ok. 17 000 podstron paczkę z linkami do wpisów. Zamiast 400 było ich 250, ale zapewne system to uzupełni.

Niestety z tych 250 linków tylko 88 (35%) to adresy do poprawnych wpisów. 162 wpisów brak.

Wniosek: Seodopalacz wypycha linki nawet na nieistniejące precle. System dodaje wpis ale już nie sprawdza poprawności dodania.

Tak więc cała para idzie w gwizdek.

• 2 tygodnie później...

Witam!

Robot przeleciał i dezaktywował trochę nieaktywnych stron.

Prostując, linki nie są wypychane do precli, ale są pobierane przez zgłaszające się precle i usuwane, w momencie gdy precel się zgłosi. Jeżeli jakaś część linków nie została usunięta, to nadal będą się pojawiać jako "niecelne" (stąd po teście OSM, część wypychanych linków to linki już nieistniejące - jak widzisz, znacznie niższa, niż w "paczce" podstawowej) - tutaj sprostowanie do wniosku OSM.

"Niecelne" linki są w tym wypadku dokładnie tym, czym w systamach rotacyjnych wylosowanie trylionów linków na niezaindeksowanych n-tych stronach zaplecza (jak wiemy, generuje się potencjalnie 100 mln stron, do indeksu postawowego wchodzi parę-parędziesiąt tysięcy) - takie linki wychodzą jako pobranie, a trafiają w kosmos, niewidoczne dla robota.

Zaplecze działa (od zawsze) na zasadzie kolejkowania aktualnie istniejących wpisów (obecny robot sprawdzi je od samego początku, ale studzę zapał, przy tylu milionach linków, może skończyć pracę za ładnych parę miesięcy, sic!). Działa to trochę jak "gąsienica", tzn. pobierane są po 250 szt., a kolejna paczka (jeżeli było ich 400 to będzie ich 150), dossie się podczas kolejnego pobrania i doda na koniec. Dzięki temu sumaryczna paczka na zapleczach jest duża, odpowiada zgrubsza "chłonności" zaplecza dostosowanej do liczby zaindeksowanych podstron (do paru tysięcy linków, zamiast 250), ale też cykl jej wymiany jest dłuższy - 14, 30 dni.

Nawet jeżeli - a jak widzisz w drugiej paczce wygląda to znacznie lepiej niż w pierwszej - pewna część linków trafia w próżnię, musisz po prostu przyrównać koszt uzyskania dużego punktu (czyli de facto podpięcia precla pod domenę którą i tak opłacasz i przeznaczenie na nią minimalnych zasobów serwera - czyli koszt bliski zeru) podzielony przez wyliczoną przez Ciebie skuteczność, do kosztu uzyskania takiej samej liczby podlinkowanych linków stałych w dowolnym innym systemie.

Nawet biorąc pod uwagę niedogodności, brak szalonego pędu z naszej strony żeby wyjść z patowej sytuacji z serwerem (przypominam, że projekt zgodnie z założeniami nie ma charakteru zarobkowego), wolno działający panel, czy część linków idących w kosmos, i tak uzyskujesz sporo linków małym nakładem. Koszt 100 złotych x 200 linków jest zawsze wyższy, niż zero złotych x 100 linków, a efekt oczywisty.

Pozdrawiam, J.

P.S. Post człowieka który nic nie osiągnął poza dziesiątkami wierzycieli i koniecznością ukrywania się przed nimi na wyspach wylądował widzę w koszu, dopiszę tylko że na posty o tym poziomie nie czuję się zobligowany odpowiadać.

Witam!

Pytanie do Jeża: czy mimo kłopotów technicznych system będzie funkcjonował? To znaczy czy w ogóle nie zniknie? Myślę o kolejnym podejściu do systemu. Byłby to właściwie jedyny polski system z którego bym korzystał.

Czy może ktoś cos napisać o obecnej skuteczności?

Pozdrawiam!

Jeżu ja nie twierdzę, że system jest zły, stwierdzam jedynie, że mógłby być lepszy, gdyby od czasu do czasu przesiać precle.

Fakt koszt linka nie jest wysoki, a mój test miał jedynie na celu sprawdzenie trafności przydzialania linków, tak aby łatwiej było rozplanować ich przyrost.

W kolejnych testach potwierdza się, że statystycznie tylko 30% wpisów jest poprawnych. Także, aby uzyskać 30 linków musimy ich wypchnąć 100.

@Lars - każdy kto mnie lepiej zna, wie, że stricte ambicjonalnie, będę utrzymywał i serwer i domenę przez kolejne i tysiąc lat ;-) i z uporem maniaka odrzucał kolejne oferty zakupu czy to kodu, czy projektu i jeżeli komukolwiek z Was przeszło przez myśl rozpatrywanie sprawy z punktu widzenia "czy w ogóle nie zniknie" (abstrahując już od tego, że gdyby nawet wysadzono w powietrze serwerownię w której stoi "centrala", to ostatnie linki, dzięki przemyślanej koncepcji z subdomenami, nie znikną jeszcze za 10 lat), to jest w dużym błędzie. Niedogodności są, upierdliwe dezaktywacje się zdarzają, niecelne linki są i jeżeli wziąć głęboki oddech przed uderzeniem w klawiaturę w oczekiwaniu na załadowanie strony (co robię każdego dnia) i przymknąć na te defekty oko, to pozostaje dobre, tanie i skuteczne (w szczególności jak na tą cenę pozyskania linka) narzędzie do pozyskiwania podlinkowanych linków w tekście (co mnie od kilku lat dziwi - de facto jedyne, nie licząc wschodnich kombajnów).

Sporo (już po jakimś czasie zaprzyjaźnionych) Użytkowników namawia mnie, żebyśmy zrobili bardzo duży porządek i wprowadzili obligatoryjne płatności (zawsze to bardziej dopinguje), albo uruchomili klon na innym serwerze, ale ci którzy wiedzą, wiedzą że po pierwsze jest to projekt z założenia eksperymentalny, niekomercyjny i istnieje parę innych przyczyn, dla których nie będę bombardował rynku 50-ma klonami na superszybkich serwerach. Druga sprawa - myślę że bardzo zrozumiała dla każdego z Was - każdy widzi że w perspektywie długofalowej linki tracą na wartości, a zyskują inne czynniki, choćby social, tąd nasze zainteresowanie tym rynkiem i aktywność w topiku obok jest myślę że dla każdego z Was oczywista. Trzecia sprawa - nie zrobi się wszystkiego naraz, tak długo jak ostro nie powiększymy teamu, tak długo nie starczy nam mocy przerobowych na większe przemeblowania w SD; są ważniejsze priorytety "na już" (choćby zachodnie wersje systemów lubisiowo-wommowych, które tak na prawdę powinny być gotowe pół roku temu), a SD działa upierdliwie, ale jak na złość przeciwnikom działa.

OSM - jasne, wiem, znamy się chwilę i przecież traktuję to jako serdeczną, konstruktywną krytykę, a w żadnym wypadku złośliwość. Natomiast śmieszność Twojego testu /przy całej powadze tego co piszemy ;-)/ polega na tym, że na 99% jestem pewien, że do nowych paczek zapleczowych powypychał Ci się jeszcze "ogonek" starych linków, które się jeszcze nie pozdejmowały - ja na liczbę linków nie narzekam, a korzystam z konta identycznego jak Ty (działającego na tych samych zasadach co Twoje, poza uczciwie opisanym 5 lat temu limitem doprodukowanych na nasze wewnętrzne potrzeby podstron-dużych punktów, którego i tak nie wykorzystujemy).

Pozdrawiam, J.

Jeż daleki jestem od krytyki, nie mniej jeśli mój post spowodował wykonanie choćby lekkich czystek na preclach - warto było napisać tych parę zdań.

Cieszę się, że rozweselił Cię mój żartobliwy test. Ja to taki wesoły chłopak jestem :) Bądź co bądź lista wypychanych na zaplecze linków jest bardzo zliżona do tej widniejącej jako suma linków wypchniętych przez SD. Pojawiają się wpisy linkujące do projektów usuniętych z SD nawet kilka miesięcy temu, ale można to uznać za niewielki błąd statystyczny.

W każdym razie ważne, że system wciąż działa, jego efekty są zadowalające - trzeba jednak pamiętać, że nie wszystkie linki są wypychane i należy to brać pod uwagę planując wysyłkę konkretnych anchorów.

Tyle jeśli chodzi o moje rozważania :)

• 5 tygodni później...

Z tego co zauważyłem to nie zawsze. Niektóre precle nie działają poprawnie (te porzucone, z błędami zapisu/odczytu) i system nie potrafi z nich ściągnąć wpisów.

Podobnie jest z zapleczami innych userów, które dopalają nie tylko ich wpisy, ale też linkują nasze strony, które pozycjonujemy preclami.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności