Skocz do zawartości

GotLink.pl

gotlink.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Jednego nie rozumiem, jak może się opłacać rejestracja domeny dnt - to jest koszt około 1,10 brutto na 2 tygodnie. Czyli na rok 57 złotych a rejestracja domeny pl na rok to około 12 złotych brutto.

Uważam, że aby w systemie zapobiec pladze DNT można przy dodawaniu sprawdzić WHOIS - jeśli różnica dni w czasie rejestracji i wygaśnięcia domeny wynosi 14 dni to jest to dnt. Np: https://whois.domaintools.com/tojesttestgotlink.pl (screen https://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eb348e3edc27aa55.html )

Radeq blog - już mniej o SEO ;)

nie wiem, może gdzieś domeny testowe są za free, ale sprawdzałem tylko "swoich" operatorów domen, i cena za testowanie domeny przez 14 dni to min. 2zł;

gdzie tu sens, takiego testowania w nieskończoność? i ta wielka szkoda i kula u nogi dla systemu?

za 10zł można zarejestrować domenę na rok, i jaki jest ekonomiczny sens testować w nieskończoność domenę za 4 zł miesięcznie, odnawiając ją co 2 tyg.?

mi się zmiany nie podobają, jestem zły za obcięcie bonusów za DG, który w zeszłym roku został już obcięty drastycznie, a zwiększenie bonusu stażowego do mnie nie przemawia - okres 600dni... to lekka abstrakcja, równie dobrze moglibyście wprowadzić 1 mln punktów bonusu za 10 letni staż;

zapominacie chyba, że to jest system, a nie konkurs piękności - zresztą taka roczna domena jest na 100% oflagowana i lepiej byłoby dla systemu, gdyby została wymieniona; a system będzie ją teraz jeszcze dodatkowo premiował (!) :)

edit:

a i zapomniałem dodać i przypomnieć: w zeszłym roku bonusy za DG i IP było po 5000 pkt. Potem obcięliście bonusy do 1500 pkt... ....teraz za DG obcinacie z 1500 do 500... ....czyli przez 1,5 roku bonus spadł o 90% (!!);

jaką pewność może mieć user, że za pół roku - rok nie powiecie, że jednak bonus stażowy się nie sprawdza, i z 6000 pkt obetniecie go do... ...powiedzmy... ...600 pkt?

dla mnie problem z domenami testowymi jest na siłę wyolbrzymiony i w ogóle nie rozumiem skąd zamieszanie i kolejne rewolucje w punktacji

Edytowane przez konfidonfi

Jak się jest partnerem nask to ma się jeszcze taniej... A z tym porównywaniem do rocznego kosztu za domenę, to nie końca tak, bo te testowe to w większości wygasłe słabe spamy, których nikt nie chciał przejąc w aftermarket, ale mają jakiś site i się do swl nadają. One i tak by zapewne załapały bana po dwoch, trzech miesiącach, więc wystarczy przedłużyć, czterokrotnie po powiedzmy 1zł i się to takiemu co je dodaje opłaca. Potem bierze górę kolejnych wygasłych i od nowa ma punkty.

Analizowałem gdzie są moje linki ostatnio (na jakich stronach google pokazuje specyficzny anchortext), pod koniec marca co druga, trzecia strona to była dnt z tym samy badziewnym szablonem (przecież widać wtedy jak na dłoni że to swl, pewnie te identyczne dnt są banowane dziesiątkami przez Google, zobaczcie jak ostatnio nie może przekroczyć ilości 30000 liczba domen w statystykach).

Ci którzy dodali spore ilości normalnych TLD, nic nie stracą przecież, a według administracji zyskają na przeniesieniu bonusu z DG na Staż i dodatkowych punktach za dłuższy okres w systemie. W poprzednim poście było o pustych punktach, to nieprawda, bo to tylko przeniesienie punktacji z jednego bonusu na inny.

Kto traci? Ci, którzy co parę tygodni wymieniają pulę domen na swoim koncie. I nie wierzę że DNT google lepiej oceni (tym bardziej że z reguły mają historię spamową) niż serwis który przetrwał ostatnie fale banów. Jeszcze pół roku temu wydawało się że Google odeszło od banowania hurtem, na rzecz flagowania i zmniejszania sajtu. Ale od lutego widać że to się zmienia.

Edytowane przez Kołek

Strony www, sklepy internetowe, pozycjonowanie.

Agencja interaktywna Toruń -

https://e-infonet.pl

Witajcie,

1,10 brutto na 2 tygodnie. Czyli na rok 57

Jeśli co 2 tygodnie to chyba 28zł. Dziękujemy za dobrą dyskusje, dość często prowadzimy je z większymi użytkownikami i wtedy trzeba znaleźć jakiś złoty środek. Przy 10-20% DNT do reszty zasobów to nie kłopot ale lepiej dmuchać na zimne aby ten poziom nie przekraczał 10% - różnorodność jest okey ale dominacja jakiejkolwiek grupy scryptów, domen czy użytkowników nikomu by nie wyszła na dobre.

Przy dużej liczbie świeżych domen byliśmy wstanie dokonać już całkowitego przeliczenia bonusu stażowego wg tego co było ustalone tj. 6000pkt (max. 9375pkt) za 600 dni - koszt na ten moment nie był zbyt duży ale zobaczymy jak to będzie wyglądało w przyszłości - nadwyżki zaoszczędzonych punktów będą zasilały premie za ilość aktywnych domen.

db6e34596e7f6e900782ce28c84b37b2_2.jpg

17 kwietnia zostanie dopisany kupon Wielkanocny do wszystkich kont użytkowników którzy będą posiadali tego dnia m.in. minimum 10 aktywnych domen.

Pozdrawiamy, GotLink.pl :)

Tematyczny GotLink.pl - najpopularniejszy i największy SWL w PL - 10.000 domen :: 1.000.000 linków

SeoMatik.pl - największy stały SWL w PL - ponad 10.000 serwisów i 10.000.000 zaindeksowanych lokalizacji

Witajcie,

Kupony Wielkanocne w wysokości 50.000 punktów zostały dopisane.

Po okresie kilku miesięcy od momentu podniesienia wymogów co do maksymalnej liczby linków wychodzących z zasobów systemowych GotLink.pl można zauważyć że:

2191eec85dec83b77b93050ccf9862ea_1.jpg

- ilość zasobów emitujących więcej niż 3 linki obce obniżyła się o ponad 50% a emitujących od 2 do 3 linków o blisko 50%.

Podsumowując zmiana jakościowa wpłynęła pozytywnie na zasoby GotLink.pl powodując że linki promujące naszych użytkowników emitowane są głównie na serwisach z 5-6 linkout co efektywnie pozwala wykorzystać moc tych domen :)

Pozdrawiamy, Administracja GotLink.pl

Tematyczny GotLink.pl - najpopularniejszy i największy SWL w PL - 10.000 domen :: 1.000.000 linków

SeoMatik.pl - największy stały SWL w PL - ponad 10.000 serwisów i 10.000.000 zaindeksowanych lokalizacji

Zastanawiam się po co jeszcze bawić się w PR, inne systemy już to olały i racja, bo to obecnie archaiczny parametr. Lepiej się też zacząc stopniowo z tego wycofywać, bo przyjdzie czas że bach, Google w ogóle z tego zrezygnuje i będzie problem z punktacją.

Edytowane przez elsajko

E-INFONET - projektotowanie stron, sklepy internetowe, reklama w Toruniu

Zastanawiam się po co jeszcze bawić się w PR, inne systemy już to olały i racja, bo to obecnie archaiczny parametr. Lepiej się też zacząc stopniowo z tego wycofywać, bo przyjdzie czas że bach, Google w ogóle z tego zrezygnuje i będzie problem z punktacją.

Statlink rozgraniczył linkowanie ze stron z PR i bez PR co wyszło wszystkim na dobre.

Uważam to za bardzo dobry pomysł. Jeśli ktoś chce linkować swoje strony ze stron mających PR > 0 to niech płaci więcej (punktów).

Analogicznie strona zapleczowa na świeżej domenie z PR0 dostanie mniej punktów niż taka na przechwyconej domenie z PR > 0.

Witajcie,

Uważam to za bardzo dobry pomysł. Jeśli ktoś chce linkować swoje strony ze stron mających PR > 0 to niech płaci więcej (punktów).

W GotLink jest tak od zawsze i koszt pobrania wygląda jak poniżej:

PR1 = 2 x PR0; PR2 = 3 x PR0; PR3 = 4 x PR0; itd

@Elsajko, z racji iż pojechałeś dwuforowo to pozwolę sobie przykleić wypowiedź z forum systemowego jednego z userów:

"Wybaczcie mi, ale dla mnie PR to wciąż jeden z ważniejszych czynników. Nie przypadkowo Statlink się na nim opiera i tylko jak domena straci PR, to od razu wylatuje z tego systemu. Samemu sprzedaję wiele domen i żaden pozycjoner nie kupuje u mnie domeny z PR=0 pod zaplecze. W moim odczuciu PR w ostatnich miesiącach nawet zyskał na wartości, gdyż wiele domen go straciło. Te, które go utrzymały wydają się być serwisami wysokiej jakości docenionymi przez Google."

Pozdrawiam, GotLink.pl :)

Ps.

Warto wspomnieć iż mimo obniżki wynagradzania za PR nawet o 50%, to udział w zasobach systemowych takich domen jest obecnie rekordowy.

Edytowane przez gotlink.pl

Witajcie,

W GotLink jest tak od zawsze i koszt pobrania wygląda jak poniżej:

PR1 = 2 x PR0; PR2 = 3 x PR0; PR3 = 4 x PR0; itd

@Elsajko, z racji iż pojechałeś dwuforowo to pozwolę sobie przykleić wypowiedź z forum systemowego jednego z userów:

"Wybaczcie mi, ale dla mnie PR to wciąż jeden z ważniejszych czynników. Nie przypadkowo Statlink się na nim opiera i tylko jak domena straci PR, to od razu wylatuje z tego systemu. Samemu sprzedaję wiele domen i żaden pozycjoner nie kupuje u mnie domeny z PR=0 pod zaplecze. W moim odczuciu PR w ostatnich miesiącach nawet zyskał na wartości, gdyż wiele domen go straciło. Te, które go utrzymały wydają się być serwisami wysokiej jakości docenionymi przez Google."

Pozdrawiam, GotLink.pl :)

Ps.

Warto wspomnieć iż mimo obniżki wynagradzania za PR nawet o 50%, to udział w zasobach systemowych takich domen jest obecnie rekordowy.

Tak, jednak od dłuższego czasu nie było aktualizacji PR i nie wiadomo, czy w ogóle będzie. Zatem nowe domeny, bez histroii, majace czasami większą siłę są dyskryminowane przez system punktowy. To tylko i wyłącznie moja opinia.

Właśnie, a wolicie Administracjo żeby raczej nowe tematy zaczynać na Pio, czy raczej na forum gotlinkowym. Piszę często tu i tam, bo nie wiem czy wszyscy czytają, jedno albo drugie.

Edytowane przez elsajko

Witajcie,

Tak, jednak od dłuższego czasu nie było aktualizacji PR i nie wiadomo, czy w ogóle będzie.

Masowej w jednym czasie nie ma lecz jakaś tam występuje. Co prawda po statach PR trudno to ocenić nawet gdy tydzień do tygodnia następuje nawet o 1000 sztuk bo może wynikać z napływu bądź odpływu takich domen. Ale już w SeoMatik'u monitorujemy "zmianę" PR i tam następuje w ilościach 10-100 na dobę.

Właśnie, a wolicie Administracjo żeby raczej nowe tematy zaczynać na Pio, czy raczej na forum gotlinkowym. Piszę często tu i tam, bo nie wiem czy wszyscy czytają, jedno albo drugie.

Szczerze to obojętne miejsce, lecz warto dany temat zakładać w jednym miejscu bo później te wątki się rozjeżdżają wraz z propozycjami w nich zawartymi ;P

Obniżanie liczby pobrań w czasie jest celowe? Widzę, że z 5k punktów na 1 link w kategorii "Katalogi stron i fora" (tutaj chyba zawsze było najwięcej pobrań?) jest już tylko nieco ponad 100 pobrań.

- koszt pobrania w danej kategorii zależny jest od proporcji domen z parametrem PR. Im więcej PR tym wyższy koszt pobrania a pobrań mniej;

- zgodnie ze statystykami systemu średnio z każdego 1000pkt mamy 24 pobrania;

- po zmianie czasu emisji linków systemowych z 36h na 60h liczba pobrań spadła proporcjonalnie do wzrostu tego czasu;

- liczba pobrań spadła o ok 15% po wzroście bonusu stażowego o 100%

Prośba o opinie:

"Jeśliby wliczać do punktacji webarchive to zachęciłoby to większą ilość użytkowników do przechwytywania domen zamiast generowania świeżych adresów bez żadnej wiarygodności w Google. Ja osobiście wolałbym dopalać moje strony na 2-3 letnich domena, niż dopiero co kilka miesięcy temu zaindeksowanych"

"Ja rowniez uzywam web.archive do okreslenia wieku i sily domeny. To oczywiste ze domeny 'starsze' maja wiekszy trust u google. A takie z wiekiem i page rankiem obecnie sa nie do pokonania"

W przypadku zainteresowania wprowadzeniem takiego kryterium/parametru punktacja dla nowo dodawanych domen do systemu posiadających historię dłuższą niż rok mogłaby wpływać na wzrost ich wynagrodzenia o ok 15-20%

Prosimy o opinie :)

Pozdrawiamy, Administracja GotLink.pl

W przypadku zainteresowania wprowadzeniem takiego kryterium/parametru punktacja dla nowo dodawanych domen do systemu posiadających historię dłuższą niż rok mogłaby wpływać na wzrost ich wynagrodzenia o ok 15-20%

Jestem na tak. Tylko żeby nie były to przechwycone na 2 tygi DNT:)