Skocz do zawartości

GotLink.pl

gotlink.pl

Rekomendowane odpowiedzi

a ja jeszcze w ramach uzupełnienia, i mojego głosu na nie, i tego co napisałem - że "taka roczna domena jest na 100% oflagowana i lepiej byłoby dla systemu, gdyby została wymieniona; a system będzie ją teraz jeszcze dodatkowo premiował (!)";

wg mnie oflagowaną domenę można poznać po tym, że dramatycznie, w bardzo krótkim czasie, traci site - który potrafi spaść w ciągu np. dwóch tygodni z poziomu 50 tys. do 150 sztuk;

i nawet przy tak dużym bonusie za staż, dla większość użytkowników - mam nadzieję - utrzymywanie takiej domeny będzie nieopłacalne, i lepiej będzie postawić nową, niż trzymać oflagowanego malucha;

dalej uważam, że premiowanie stażu to zły kierunek; a obcięcie bonusu za TLD... ...ja już zrezygnowałem z PLek, a jutro będę rejestrował pakiet nowych domen - i będą to tylko regionalki (do tej pory, od kilku lat, same PLki)

Edytowane przez konfidonfi

• 2 tygodnie później...

Witajcie,

Zgodnie z Waszymi propozycjami od 5 maja 2014 został wprowadzony dodatkowy czynnik decydujący o wysokości wynagrodzenia dodawanego serwisu - jest nim wiek domeny - ustalany w serwisie archive.org. Dla domen o historii dłuższej niż 2 lata przydzielany jest dodatkowy bonus w postaci zwiększenia dotychczasowej końcowej punktacji o dodatkowe 20% punktów.

A teraz spójrzmy jak wpływa nowy bonus na jeden z filarów wynagrodzenia jakim jest np. staż domeny. Bonus stażowy naliczany jest między 1 a 600 dniem dając na końcu dodatkowe 6000pkt. Powiększany jest ono praktycznie dla wszystkich domen o 25% za niską liczbę linków wychodzących co daje nam 7500pkt co następnie może być zwiększone o 20% za BL dając 9000pkt i w tym momencie dojdzie 20% bonus za wiek domeny 2-letniej zwiększając bonus stażowy do 10800 punktów.

Analogicznie stanie się to w przypadku innych bonusów np. za domenę główną: 1000pkt x 1,25 x 1,20 x 1,20 = 1800 punktów.

Opinie użytkowników:

"To racja - można by było wprowadzić odpowiedzi bonus za wiek domeny."
"Bo najlepsza opcja jest powiazanie wieku + pr, wtedy wiadomo ze ta domena dla google jest cos warta."

Pozdrawiamy, Administracja GotLink.pl :)

Ps.

@konfidonfi - od paru miesięcy, wydaje się że po rocznej przerwie, Google na bieżąco banuje. Opinie są różne, jestem gotów stanąć po obu stronach z lekką przewagą na długoterminowość ze względu na fakt iż po usunięciu linków z domen wieloletnich pozycje na testowanych domenach się obsunęły.

Co do wynagradzania za TLD można obecnie otrzymać maksymalnie 1800pkt a za funkcjonalne i regionalne mniej (proporcjonalnie do ich ceny zakupu) a więc nie bardzo widzę sens Twojej decyzji chociażby z tego względu że przy regionalnych musisz zrobić ich x2,5 w stosunku do TLD a idąc w ilość zwiększasz swój czas pracy oraz ryzyko z obniżeniem jakości treści co już dla Google może nie pozostać bez znaczenia - ale to oczywiście wybór każdego z użytkowników. W statystykach systemu dostępna jest prezentacja domen z podziałem na ich rodzaj.

Tematyczny GotLink.pl - najpopularniejszy i największy SWL w PL - 10.000 domen :: 1.000.000 linków

SeoMatik.pl - największy stały SWL w PL - ponad 10.000 serwisów i 10.000.000 zaindeksowanych lokalizacji

a ja jeszcze w ramach uzupełnienia, i mojego głosu na nie, i tego co napisałem - że "taka roczna domena jest na 100% oflagowana i lepiej byłoby dla systemu, gdyby została wymieniona; a system będzie ją teraz jeszcze dodatkowo premiował (!)";

wg mnie oflagowaną domenę można poznać po tym, że dramatycznie, w bardzo krótkim czasie, traci site - który potrafi spaść w ciągu np. dwóch tygodni z poziomu 50 tys. do 150 sztuk;

Nie zgodzę się, to kwestia raczej braku aktualizacji od lat takich spamów.

Patrząc na moje serwisy dodane w 2012 roku (wtedy były to prawie same subdomeny, więc tym gorzej traktowane przez Google obecnie) i jest parę przypuszczalnie oflagowanych co mają site poniżej 100, ale są też serwisy na tym samym skrypcie mające po kilknascie tysięcy site.

Wszystkim tym z bardzo małym sajtem ostatnio zmieniłem bazę skryptu na taką dającą teoretycznie większą ilość podstron i one osiągnęły aktualnie swój maksymalny sajt. Część nadal stoi w miejscu i te są zapewne oflagowane ale to mała część tej mojej paczki starych stronek

Więc według mnie spadki sajtu dotykają serwisów nie tylko niskiej wartości ale też takich gdzie Google przerobił cały sajt i od roku, dwóch nic na nich się nie zmieniło. Dodanie nowej treści powoduje że taki serwis dostaje kopa i sajt znowu mu wzrasta, ale to przecież oczywiste co pisze:)

Jak ktoś wrzuca serwis i o nim zapomina licząc że zawsze będzie miał taką samą wartośc dla systemu co na początku, to jego wina. Trzeba co jakiś czas odświeżać bazy, zmieniać skrypty na inne i powinno być dobrze.

Edytowane przez elsajko

E-INFONET - projektotowanie stron, sklepy internetowe, reklama w Toruniu

Na początku roku postanowiłem rozszerzyć swoją ofertę sprzedaży punktów o system Gotlink. Chciałbym pochwalić administrację systemu - wprawdzie anonimową ale może mają powody. Administrator(zy) są bardzo komunikatywni, starają się rozważnie wprowadzać zmiany do systemu by zarówno dostawcy jak i odbiorcy byli zadowoleni z efektów. O zmianach najczęściej informują z odpowiednim wyprzedzeniem aby można było się dostosować. Dziękuję również za wprowadzenie (po mojej prośbie) do API Gotlink nowej funkcjonalności w mniej niż 24h.

Co do działania systemu nie chciałbym się wypowiadać jako osoba stronnicza (czy sprzedawca aut powiedziałby że jego produkt to złom? ;) ) ale znam osobę co wynajmuje 5 mln punktów miesięcznie więc musi działać.

Radeq blog - już mniej o SEO ;)

• 3 tygodnie później...

Witajcie,

Od 5 maja 2014 został wprowadzony dodatkowy czynnik decydujący o wysokości wynagrodzenia dodawanego serwisu - jest nim wiek domeny - ustalany w serwisie archive.org.

0b95f300239e8eff7937b6e40befe294_1.jpg

Dla domen o historii dłuższej niż 2 lata przydzielany jest dodatkowy bonus w postaci zwiększenia dotychczasowej końcowej punktacji o dodatkowe 20% punktów - a takie domeny w zasobach GotLink.pl stanowią aż 1/3 jego zasobów :)

Pozdrawiamy, Administracja GotLink.pl

Tematyczny GotLink.pl - najpopularniejszy i największy SWL w PL - 10.000 domen :: 1.000.000 linków

SeoMatik.pl - największy stały SWL w PL - ponad 10.000 serwisów i 10.000.000 zaindeksowanych lokalizacji

Witajcie,

Dynamiczne zmiany w systemach rotacyjnych takie jak likwidacja archaicznych bonusów i zastąpienie ich nowymi, wprowadzenie zróżnicowanego wynagrodzenia zależnego od rodzaju domeny a także zmiana proporcji bonusów stanowiły odpowiedź na działania Google przekładając się na poniższe zestawienie:

72cea80f835d5d99b52310c5fa76d347_1.jpg

W GotLink.pl:
- unikalne IP - 6.638 sztuk - co stanowi 22% zasobów systemu;
- PR=>1 - 15.954 sztuk - co stanowi 52% zasobów systemu;
- linkout <=4 - 23.513 - co stanowi 77% zasobów systemu.

Zamknięcie dotychczas prowadzonych testów oraz wygaszenie kuponów w celu przekazania użytkownikom 100% mocy systemu przełożyło się na liczbę generowanych pobrań co widać powyżej - a to wszystko przy zachowaniu stabilnych i atrakcyjnych cen na GP.

Czy można jakoś wybrać sobie które powiadomienia chcę otrzymywać na maila?
Mam już dość tych powiadomień o przelewach administracyjnych. Ale jednocześnie chciałbym dostawać na maila inne informacje.

Aha, to samo dla Seomatika.

Edytowane przez ttah

czy ja wiem taka informacje tez jest wazna, a jeden meil co jakiś czas chyba nie jest problemem takim moim zdaniem, a przynajmniej człowiek widzi co jest i co dosataje

Oferuje miejsce na kilku stronach internetowym, gdzie możesz umieścić:
BANERY REKLAMOWE
ARTYKUŁY PROMOCYJNE, REKLAMOWE, INFORMACYJNE

Niby tak, ale ta konkretna wiadomość nie zmienia nic na moim koncie. Dla mnie jest zbyteczna, bo z miejsce starych transferów zaraz idą nowe.
Co innego jakiś transfer awaryjny czy jak mam transfer od kogoś i on się kończy. Albo jak mi wyzeruje punkty w grupie czy deaktywuje stronę.

Swego czasu w az.pl, który "sra" mailami przegapiłem pewną sprawę. Bo tylko usuwałem i usuwalem bez czyutania nawet. Co za dużo to niezdrowo bo człowiek traci czujność na rzeczy naprawdę ważne ;)

• 2 tygodnie później...

Mała wkurzająca rzecz:

mam ustawionych prawie 100 grup linków. Do każdej są przydzielone jakieś punkty. Tracę na dzień przelew punktów od dostawcy i tracę punkty przydzielone do grup.

Wszędzie zera - muszę przypisywać punkty na nowo.

Czy w systemie jest taka funkcja lub czy można ją wprowadzić aby system pamiętał ile jest punktów w grupach i gdy punkty znowu wrócą to je na nowo przydzielał?

w sumie nie było by to głupie, kwestia czy wykonalne?

z tego co pamiętam teraz gdy punkty znikną po najechaniu na grupę pojawia się info ile punktów było przydzielonych na dana grupe, więc to już jest ułatwieniem, ale jak masz 100 grup to fakt ciężko znowu wpisywać punkty

Oferuje miejsce na kilku stronach internetowym, gdzie możesz umieścić:
BANERY REKLAMOWE
ARTYKUŁY PROMOCYJNE, REKLAMOWE, INFORMACYJNE

@ManiaQ && @sttorm:

Do wykonania przez API.

Gotowy skrypt: aktualizacja punktów w grupach wg ustawień

• Like 1

TANIE PUNKTY SWL - Automatyczna transakcja - punkty w 5 minut na Twoim koncie (seomatik, gotlink, statlink)

HURTOWE ILOŚCI: Linki z PageRank (ponad 1000 domen PR1-5)

Sławomir Siudek+

Dalej uważacie, że ostatnio wprowadzone zmiany wychodzą systemowi na dobre?

Czy tylko ja odczuwam wyraźny spadek skuteczności systemu? Jeśli ktoś obserwuje systematycznie statystyki, to też na nich widać, że tendencja jest wyraźnie "w dół", zaczynając od liczby pozycjonowanych haseł, a kończąc na wykresach z punktowej toplisty;

no, wyraźnie w górę tylko liczba domen z historią +2, co dla mnie było momentem, w którym zaczęliście grać do własnej bramki.

Usunęliście bonusy, które - wg mnie - były głównym czynnikiem utrzymującym rotację domen na odpowiednio wysokim poziomie - chodzi mi o liczbę dodawanych "czystych" domen i motywowały do utrzymywania własnego zaplecza przez mniejszych użytkowników (nie handlarzy);

Ciekawe co będzie, kiedy system przewietrzy jakaś większa fala banów?

Ktoś ma podobne odczucia, czy to tylko ja mam jakieś urojenia i się niepotrzebnie czepiam? :)

ps.
nie chcę wyjść tutaj na jakiegoś "mąciwodę", zaznaczam że system bardzo lubię (jedyny którego używam, od 2008), uważam za świetny, ale zmiany wprowadzone w ostatnich miesiącach... ...nie wydaje mi się, że miały pozytywny wpływ.

Edytowane przez konfidonfi

up

Od kilku tygodni zauważyłem mniejszą skuteczność systemu. Nie mogę prostych fraz wbić w ogóle na jakieś sensowne miejsca.

Tuż przed tym okresem wyniki rewelacyjne np w ok 3 dni zoptymalizowana strona w topach na trudna frazę. Teraz nie wiem co się dzieje.

Robię sporo testów, zarówno dotyczących linkowania jaki i samych opcji budowy stron. Tak to wygląda jakby dla Google te linki straciły moc. Ale podobną sytuację miałem około roku temu, latem, więc może to jakiś przejściowy stan.

Czy w systemie jest taka funkcja lub czy można ją wprowadzić aby system pamiętał ile jest punktów w grupach i gdy punkty znowu wrócą to je na nowo przydzielał?

Witaj,

Taka opcja istnieje od paru lat - opcja "przywróć" znajdująca się pod listą grup.

c888d9f0213e2a5ba944261b50ad7992_1.jpg

...Jeśli przelew zostanie przerwany i spowoduje to wycofanie punktów z grup to po wznowieniu przelewu użytkownik pozycjonujący musi ponownie przydzielić punkty do grup ręcznie bądź automatycznie wciskając przycisk "Przywróć"...

Edytowane przez gotlink.pl