Skocz do zawartości

GotLink.pl

gotlink.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :)

@konfidonfi to było oczywiste że Twoje argumenty trafią do userów dlatego nasza szybka reakcja i od wczoraj zmieniły się kwestie naliczania punktacji dla:

- stażu i punktacji podstawowej w SeoMatik.pl o czym poinformowałem w jego wątku

(50% wartości b. stażowego jest naliczane natychmiast aby zwiększyć opłacalność generowania nowych domen w systemie)

KOMUNIKAT 1!

- stażu oraz domen głównych w GotLink.pl - zgodnie z Waszymi sugestiami kosztem m.in. bonusu stażowego zwiększony został bonus dla domen głównych o 200% generując od wczoraj 3000 punktów które wraz z LO,BL i A daje 5400 punktów i nie jest słowem ostatecznym. Zamiast kusić właścicieli domen obietnicą uzyskania punktacji w przyszłości która jest niepewna ze względu na Google lepiej dokonać wsparcia już dziś! :)

KOMUNIKAT 2!

Kolejna Wasza prośba dotyczyła punktacji za SITE aby naliczyć raz a konkretnie bez rozciągania na kilka miesięcy. W obecnej sytuacji nie mogliśmy inaczej zareagować i punktacja jest już na Waszych kontach przeliczona i widoczna w historii punktów :)

909d27b1b4f0f821b65b564a32b52e15_1.jpg

KOMUNIKAT 3!

Jutro kończymy oznaczanie domen a tym samym szybciutko macie pewność że Wasze projekty nie będą promowane tygodniami na nieefektywnych zasobach.

Pozdrawiamy, Administracja GotLink.pl :)

Ps.

Lars, to jedyna domena którą ruszyliśmy 2 m-ce temu dorzucając tak jak tam widać na screenie dziennie po 1 linku i szczerze mówiąc przestałem mieć już jakieś nadzieje na efekty aż do przedwczoraj - zobaczymy co będzie dalej i jak się utrzyma to będzie publikować wyniki również z tego testu.

Tematyczny GotLink.pl - najpopularniejszy i największy SWL w PL - 10.000 domen :: 1.000.000 linków

SeoMatik.pl - największy stały SWL w PL - ponad 10.000 serwisów i 10.000.000 zaindeksowanych lokalizacji

A niech sobie będą – osobiście się w DNT nie bawiłem, ale jak komuś się chce, to niech się bawi i odnawia co dwa tygodnie, albo wymienia pulę domen dwa razy w miesiącu;

zapewni to większą rotację domen, a to – wg mnie – będzie decydować przede wszystkim o mocy systemu;

z moich obserwacji - czy jak ktoś chce testów - wynika, że strona linkowana tylko rotacją potrafi utrzymywać się na pozycjach jeszcze przez kilka miesięcy po odcięciu linków, i nie są to odosobnione przypadki – podkreślam, że strona linkowana tylko i wyłącznie rotacją; więc taki zliczony przez google'a link jeszcze długo po zniknięciu zapleczowej strony ma wpływ na pozycję;

każdy też pewnie wie, że GWT potrafi w panelu wyświetlać linki z domen, które wygasły pół roku czy rok wcześniej;

a googole niech się udławi tymi testowymi domenami, zawsze będzie miał więcej danych do przeżucia - no i lemingi też będą miały co wrzucać do disavow :)

dodam na koniec, że przed rozpoczęciem krucjaty bonusowej przeciwko DNT nie zauważyłem, żeby system jakoś osłabł; o domniemanym problemie z domenami testowymi dowiedziałem się dopiero po wpisie adminów w tym wątku, kiedy zapowiedzieli pierwsze przesunięcia punktacji na "stażowe"

Edytowane przez konfidonfi
  • Like 2

Pomoc użytkownikom zwiększeniem natychmiastowego bonusu TLD w obecnej sytuacji, to najlepsze możliwe wyjście.

Mam uwagę co do stron które zbanowało, patrząc po tym co poleciało, domeny z historią około 15% spadek, domeny z PR spadły z około 50% zasobów do 20% :) Wniosek nasuwa się jeden, wdrożenie bonus za Archive było dobrym krokiem. Domeny te wcale nie spadają w takim tempie jak reszta, wręcz przeciwnie.

Edytowane przez elsajko

E-INFONET - projektotowanie stron, sklepy internetowe, reklama w Toruniu

@up

Może zostawili w systemie te, które nie rankują :D ???

Ogólnie mam podobny schemat myślenia jak konfidonfi. Bonus stażowy to głupota, jak już to niech będzie ujemny. System stanie się jeszcze bardziej rotacyjny za sprawą rotaji domen.

Edytowane przez automatyk

Może ktoś z użytkowników napisać coś o efektach pozycjonowania Seomatikiem w ostatnich tygodniach? U mnie powtórka z zeszłego roku. Jedna strona w 4 dni w top9 po 2-3 dniach 17 chyba na 1 czy 2 dni i następnie wypad w otchłań. To jedyny przypadek w ostatnim w którym można było zaobserwować skuteczność (krótkotrwałą). Poza tym brak skuteczności.

A zmiana drastyczna, bo przedtem rewelacja.

Może ktoś z użytkowników napisać coś o efektach pozycjonowania Seomatikiem w ostatnich tygodniach?

Może to kwestia właśnie sporych czystek w systemach. Na miejsce domen które miały moc weszło sporo nowych, które dopiero muszą ją nabyć i stąd słabsze wyniki przy użyciu SWL.

Pomyliłem działy z Seomatikiem, ale to dotyczy dokładnie tych dwóch systemów.

@elsajko

Mam taką nadzieję, to nie byłby najgorszy z możliwych scenariuszy.

Może zostawili w systemie te, które nie rankują ???

to samo miałem napisać

Ogólnie mam podobny schemat myślenia jak konfidonfi. Bonus stażowy to głupota, jak już to niech będzie ujemny. System stanie się jeszcze bardziej rotacyjny za sprawą rotaji domen.

to byłaby rewolucja - jestem za

Niby czemu? :) Skoro mam domeny które są w systemie przeszło rok czy dwa lata i mają przeszło tysiaka sajtu (jedna ma 135 tysięcy ale to już ewenement hehe) to chyba dobrze spełniają swą rolę? Trzeba upaść na głowę by w takiej sytuacji dawać minusy heh:)

Komuś po prostu żal d... ściska że wszedł w ten biznes niedawno i chciałby wykosić konkurencję :) Niektórzy nie potrafią zadbać o domenę i ich jednym sposobem na egzystencję w Gotlinku jest branie co miesiąc nowej puli domen (najlepiej DNT bo najtaniej) bo ciągle łapią bany na wszystko widocznie... Wtedy się przydaje duży bonus na start. Można by pospekulować czy Google pamięta że linki do danej domeny prowadziły z serwisów które nadal istnieją czy też takich które są obecnie w większości zbanowane lub wygasłe. Wolę stawiać na pierwszą opcję.

Bronię bonusu stażowego dla zasady że doceniamy strony które przetrwały wielokrotne fale banów. Nikt mi nie wmówi że coś nie tak z taką domenką jest. Oflagowanie się zdarza oczywiście ale jeśli sajt w ostatnim czasie rośnie do kilku tysiecy a nie spada poniżej kilkudziesięciu podstron to według mnie wszystko z domeną ok. Ile to się zobaczy ale wbrew pozorom to nieraz trwa dośc długo...

Najwięcej punktów i tak mam z dużego sajtu, rozumiem że jest sytuacja alarmowa teraz i trzeba podratować punktację wszystkim, ale na dłuższą metę strona z 5 podstronami i 10 000 punktów za TLD, IP i co tam jeszcze to marna miejscówka na linki, bo w rotacji chodzi o duży zasięg a nie zadbane mini witryny, te do Statlinka każdy logicznie myślacy daje i tak. Piszę oczywiście w dłuższej perspektywie, sam też się teraz odbudowuję :)

Edytowane przez elsajko

z moich obserwacji - czy jak ktoś chce testów - wynika, że strona linkowana tylko rotacją potrafi utrzymywać się na pozycjach jeszcze przez kilka miesięcy po odcięciu linków, i nie są to odosobnione przypadki – podkreślam, że strona linkowana tylko i wyłącznie rotacją; więc taki zliczony przez google'a link jeszcze długo po zniknięciu zapleczowej strony ma wpływ na pozycję;

potwierdzam, tez to zauwazylem. punkty zdjete a domena siedzi w topie

Tak w ogóle poprzednia akcja banów byla mniej wiecej 4 miesiace temu, czyli szykowac zaplecza rezerwowe na przelom pazdziernika/listopada:) Bo to chyba się bedzie powtarzac regularnie teraz...

Edytowane przez elsajko

Witam serdecznie.... :)

Ostatnimi czasy więcej podróżujemy służbowo stąd częstotliwość pisania jest niższa. Mimo to nie sposób pominąć ciekawych dyskusji a nawet żartów w innych wątkach do których się poniżej odniosę :)

Podsumowanie ostatniego tygodnia.

Po kilku miesiącach względnego spokoju Google "pobudziło" się i w sumie nawet chyba już nie można nawet pisać że kogokolwiek zaskoczyło. Na szczęście reakcja Administracji jak zwykle była szybka i tym razem po raz pierwszy nie było pytań co zrobimy i próśb o wsparcie punktowe... a słowa uznania za profesjonalne i poważne traktowanie użytkowników za:

- szybkie oznaczenie domen niepożądanych w 3 dni;

- emitowanie po 3 dniach linków tylko na zasobach spełniających kryteria Google;

- przesunięcia punktacji mającej wspierać osoby poszkodowane przez Google;

Zyski/straty

Realnie wypadło 25% zasobów a po uwzględnieniu nowo dodanych stan pomniejszył się o 20% (w systemie ze śladową ilością subdomen). Ale bardzo rozbawił mnie właśnie przeczytany wpis w sąsiednim wątku szczególnie gdy otworzyłem sobie strukturę zasobów z czasów gdzie limit subdomen wynosił 10 :) - w takich to właśnie momentach doceniamy tą zmianę która została przeprowadzona w GotLink.pl gdyż gdyby nie ona to zasoby skurczyłyby się w granicach 70-85% !!! No ale okey, może stał się cud i uznanie ze strony Google a konkurencyjny system z limitem subdomen (10) zanotował poziom utraty zasobów na poziomie systemu GotLink.pl z limitem subdomen (0). Tylko podstawowe pytanie.... nasuwa się samo - jaki jest sens mrożenia systemu przy utracie tylko 20% zasobów? Czy dla tak małego uszczerbku warto przez 2 tygodnie emitować linki użytkowników bez odfiltrowania zasobów skoro można taką ilość bez żadnego problemu wyeliminować w kilkadziesiąt godzin? Nie nie, pewnie to tylko taki żarcik jak i wtedy kiedy się pisało jakie to olbrzymie koszta generuje system i nie sposób nie pobierać za niego opłat. Ba, dziś otworzyłem skrzynkę mailową a tam nie 2 a 3 oferty po milionie za system ale niestety z przymrużeniem oka nasze hobby cenimy bardziej ;P

Wygrani/przegrani

1) We wcześniejszych postach wspominacie o domenach powiązanych z niedawno wdrożonym bonusem "archiv'e". Po przeanalizowaniu danych, faktem jest że tego typu domeny ucierpiały mniej niż inne

2) Drugim rodzajem domen które dobrze wypadły były domeny z PR. Na przykładzie jednego użytkownika (pozdrawiam :) ) którego konto zasilało ponad 5000 witryn z Pr=>1 właściwie nie wypadło nic (poza wyzerowaniem dla nich PR)

3) do wygranych zaliczyłbym też domeny z długim stażem - 45% zasobów stanowią witryny starsze niż 1 rok, a 25% starsze niż 3 lata

W strefie neutralnej znalazły się wg mojej analizy witryny z BL oraz IP - bezpośrednio atrybuty te nie pomogły i nie zaszkodziły.

Po ciemnej stronie i ewidentnie ukaranymi zasobami były domeny regionalne, utrata ok 65% zasobów. Trudno ocenić mi domeny funkcjonalne ze względu na ich śladową ilość a tym samym ocena byłaby nieobiektywna ale nie wykluczone że problem również dotyczył i ich.

b7f12f34e302210484e5454d877aeafe_1.jpg

Spadek domen regionalnych z ok 6500 na 2500 sztuk - zdecydowanie najbardziej przegrany w ostatnim starciu. Dlatego biorąc pod uwagę iż punktacja GotLink.pl różnicuje punktację ze względu na rodzaj domeny to ten przykład tylko potwierdza że opłacalność jak i bezpieczeństwo leży tylko w TLD.

Monitoring pozycji

Pozostawiam Waszej ocenie - jedni zyskali inni stracili ale na danej pozycji jak nie jeden to drugi się znajduję...

9e8a383706e875b4cb4e600e2d02c177_1.jpg

Powyżej świeże niemrożone pozycje monitorowanych fraz :)

Pozdrawiamy, Administracja GotLink.pl

Ps. W przyszłych postach odniosę się do wcześniejszych Waszych propozycji tj. stażu. Szkoda tylko że nie wiemy na 100% jaki wkład wnoszą "staruszki"... - zapraszam do dalszego wyrażania opinii na ten temat co pozwoli na lepszą analizę :)

Tematyczny GotLink.pl - najpopularniejszy i największy SWL w PL - 10.000 domen :: 1.000.000 linków

SeoMatik.pl - największy stały SWL w PL - ponad 10.000 serwisów i 10.000.000 zaindeksowanych lokalizacji

którego konto zasilało ponad 5000 witryn z Pr=>1 właściwie nie wypadło nic (poza wyzerowaniem dla nich PR)

Uważam że strony które straciły PR (bez update PR) są tyle samo warte jak strony zbanowane. Tak samo z redukcją site. Myślisz że dlaczego one straciły, bo są super fajne ?

Tu akurat nie ma się z czego cieszyć.

Edytowane przez M@k

zgadza się, trochę więcej pokory Panowie;

na forum gotlinka piszecie, że wyleciały strony, które nie spełniały kryteriów google'a - nie no, sorry :)

jeśli dobrze pamiętam - jeszcze na początku czerwca w tabelach chwaliliście się, że na 30 000 domen, 15 000 ma PR >= 1; teraz zostało tych domen ok. 1800;

a domeny z wyzerowanym (lub n/a) PRem są już na cenzurowanym - i, na podstawie mojego doświadczenia, wylecą przy najbliższej podobnej akcji z banowaniem domen;

liczbowo faktycznie przetrwaliście, poprawiła się też tabela z pozycjami monitorowanych fraz i oby tak dalej;

i promujcie dalej i z większym naciskiem nowe domeny - od razu widać, że kiedy wypadły stare, i wpadła w ich miejsce masowa liczba nowych domen, to i statystki od razu poszły do góry (przed banowaniem liczba haseł w TOP1 - niecałe 600, teraz powyżej 900);

pozdrawiam

Edytowane przez konfidonfi