Skocz do zawartości

Filtr z 28 na 29 lipca w Google

Bestmedia

Rekomendowane odpowiedzi

SWL nie jest potrzebny - chodzi o to że strona miała za dużo silnych linków (np. z katalogów i precli o dużym PR) w porównaniu do tych o małej mocy (czyli cała drobnica typu strony domowe i MoJe KoFfAnE BlOgAsKi).

Polecam moje pluginy do WordPress'a: WyPiekacz, Meta SEO Pack, User Locker, Google Integration Toolkit i wiele innych :)

Poradnik Webmastera ‰ Ostatnio na blogu:

PoradnikWebmastera-Blog.1.gif

• Odpowiedzi 923
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

no a to że ludzie na takich stronach linki do mojej strony umieścili to moja wina? strona domowa czy blogaski to nie śmietniki według mnie. mimo iż mają małe znaczenie bo nie są podlinkowane. pozatym przecież o to googlowi chodzi. o naturalne linki między innymi z takich stronek...

Chyba się nie zrozumieliśmy do końca - mi chodzi o to że takich słabych linków powinno być odpowiednio dużo, aby linkowanie wyglądało jak "naturalne".

Polecam moje pluginy do WordPress'a: WyPiekacz, Meta SEO Pack, User Locker, Google Integration Toolkit i wiele innych :)

a moze łączyło je jedno nie były reklamowane przez system Google Adwords i w ten sposob nasz Wielki Brat chce zarobic troche kasy

nie wiem czy ndal ta osoba pracuje w google Polska ale jak pamietam rok czy 2 lata temu do google przeszedl ktos z głównych adminów Onetu wiec moze w tym jest przyczyna - robi sie drugi Onet albo wykupisz boksy albo cie nie bedzie

mam nadzieje ze to zla teoria, ale tylko ona mi pasuje

zła teoria, poleciał mi serwis który od 2 lat miał stały adwords, frazy nie były super konkurencyjne, ale z 1,5 k miesiecznie szło na boksy

no to już pozostała tylko jedna teoria BUG

teoria, której ja się trzymam od samego początku i nadal niezmiennie uważam, że to właśnie bug i te wszystkie domeny jak wrócą to mniej więcej wszystkie jedocześnie (tak samo jak wyleciały).

Jest tylko jedno zasadnicze pytanie

KIEDY? :)

Ogólnie czekać i tracić klientów w sezonie... Trochę lipa...

no to już pozostała tylko jedna teoria BUG

Mi się ta teoria nie podoba:

- dlaczego ta plaga dotknęła tylko PL?

- G miało już jedną wpadkę - skasowały im się dane G Anal dotyczące ecommerce z okresu 6-13 maja tego roku, i kiedyś widziałem jak się to tego przyznali (chociaż prawdę mówiąc musieli bo dziurę widać jak na dłoni w GA)

Może być to bug, ale też może być to wzniesienie na wyższy poziom szykanowania naszej branży.

Google tym filtrem osiągnęło parę celów. Po pierwsze, nawet najlepsze (najbardziej dochodowe) serwisy nie powinny się opierać wyłącznie na pozycjonowaniu. Nie warto latami czegoś budować bo i tak wszystko może zostać zmiecione jednej nocy. Dopiero od nie dawna wiele osób zrozumiało, że ich pozycja w necie jest bardzo chwiejna i bardziej powinni skoncentrować się np. na stałych użytkownikach, niż na manipulacji w wynikach, co nie jest łatwe.

Po drugie najbardziej skutecznie jest wytępić pewne techniki, jeśli nikt nie ma pewności za co jest karanym. Jakby jasno było powiedziane, że każda strona, która znajduje się w 100 Qwebach dostaje filtr, to można by po pierwsze uciec przed filtrem, a po drugie spróbować wrobić w niego konkurencję.

Być może jest to operacja zaplanowana z pełną premedytacją przez G. Nie trudno byłoby ją przeprowadzić. Dla podniesienia jej skuteczności wygląda ona jak strzelanie na oślep. Recepta na nią jest prosta. Trzeba wprowadzić parę algorytmów filtrujących naraz, by nikt nie miał pewności jakie są zasady filtru. Wszyscy na około głowią się i próbują doszukać się wspólnych czynników łączących wszystkie strony. Niestety nie ma ich, bo działa kilka niezależnych filtrów. Do tego dodaje się nasilone działania moderatorów i już nikt nic nie wie, a G się cieszy, bo zadał bardzo skuteczny cios naszej branży.

tylko dlaczego domeny, które w to wpadły nie pojawiają się przy szukaniu w "stronach polskich"? To akurat dotyczy u mnie wszystkich, które wypadły i to jest jedyna cecha wspólna. Więc może coś jest nie tak z geolokalizacją PL i to jest tym bug'iem. Oczywiście to może nie być prawdą, ale coś mi to chodzi po głowie ;)

Chyba raczej o kablowanie przez konfidentów typu "sz", Maleszka etc.

ale nakablują na porządną biznesową stronę? Bez sensu ;-) Przecież nie mówimy o spadkach "śmietników" bo te to akurat mogą być na samym końcu:), ale o porządnych, firmowych witrynach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności