Skocz do zawartości

Filtr z 28 na 29 lipca w Google

Bestmedia

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 923
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Pytanie nie powinno brzmieć - kiedy strony wrócą na swoje miejsce -, a czy w ogóle wrócą?

Pospadały nam serwisy w siną dal, ale chyba to G ma w D, czyż nie? Ja doszedłem do masowego wniosku, że trzeba wydawać na adwords, a więc może i reszta pomyślała tak samo i tak google chce zarobić?

seowyszbanner.gif

tylko dlaczego domeny, które w to wpadły nie pojawiają się przy szukaniu w "stronach polskich"? To akurat dotyczy u mnie wszystkich, które wypadły i to jest jedyna cecha wspólna. Więc może coś jest nie tak z geolokalizacją PL i to jest tym bug'iem. Oczywiście to może nie być prawdą, ale coś mi to chodzi po głowie :)

Ja w dziwnych wynikach w PL też widzę klucz do rozwiązania tej zagadki. To ciekawe dlaczego przy wpisaniu adresu strony są takie różnice w wynikach (możliwa błędna geolokalizacja), a przy wyszukiwaniu pozycjonowanych haseł wyniki nie odbiegają od normy.

Jak dla mnie, to może być pierwszy znak nowego porządku w G.PL. Być może po przejściu Onetu na G, a co za tym idzie rozpoczęciu bezsprzecznego władania G zostały wprowadzone zmiany. Oddano w ręce polskiego oddziału większe uprawnienia przy tworzeniu wyszukiwarki. Mają teraz oni wolną rękę w dostosowywaniu algorytmów do polskich uwarunkowań. Oczekuje się od nich konkretnych wyników. Skuteczniejszej walki z SEO, a co za tym idzie zwiększenia przychodów AdWordsa. Trzeba przyznać, że nawet w przypadku niepowodzenia polskiego oddziału i pogorszeniu jakości wyników, G nic nie straci, bo niby kto miałby przejąć rynek..?

co w y z tym adwordsem, w adwordsie tez jest tylko 10 wolnych miejsc, ktos sie nie wypozycjonuje lub nie potrafi, wykupi adwords, co z tego ze te firmy ktore sa teraz na szczycie spadna, wykupia adwords a ty ktore pojda w gore przestana kupowac. Z pozycjonowaniem czy bez chetni na adwords zawsze sie znajda. Wiekszosc z tych firm ktore spadla teraz opierala swoj biznes na jednym sklepie/stronie. One nie wykupia Adwords bo bez trafficu z tej strony nie beda mieli na Adwords pieniedzy, po prostu zbankrutuja. Na ich pozycje wejda Ci co byli nizej i przestana wkladac tyle pieniedzy w Adwords, czyli Google zarobi jeszcze mniej... :)

...Oczekuje się od nich konkretnych wyników. Skuteczniejszej walki z SEO, a co za tym idzie zwiększenia przychodów AdWordsa....

Wytłumacz mi proszę, jak skuteczna walka z SEO zwiększy przychody z AdWordsa?

Pozycjonowanie dla klientów to tańsza alternatywa zdobywania ruchu. Jeśli zniknie/osłabnie ta alternatywa to jedyną możliwością zaistnienia na rynku będzie rywalizacja w AdWordsie...

Tak poza tematem, to nachodzą mnie pewne pesymistyczne myśli. Być może pewna część naszej branży wykruszy się i będzie proponowała swoim klientom właśnie zamiast pozycjonowania AdWords. Oczywiście zmniejszenie konkurencji jest na rękę pozostałym graczom. Obawiam się jednak, że jeśli AdWords zostanie uznany za główną formę zdobywania klientów to lawinowo wzrośnie liczba boksów. Będzie to miało niestety przeniesienie na ilość ruchu zdobywanego z wyszukiwarki. Pewnie będziemy się spotykali z sytuacjami, gdzie nad hasłami z długiego ogonu wyląduje kilka boksów.

Tak jak się nie boję nowych algorytmów Googla, tak obawiam się dominacji AdWordsa. Miażdżąca pozycja Google w Polsce grozi nam systematycznym zwiększaniem częstotliwości wyświetlania boksów na szczycie wyników wyszukiwania. Będzie to poważny cios w plecy naszej branży, przed którym niestety nie będziemy mogli bronić się...

Samemu jestem przeciwnikiem teorii spiskowych i łączenia nie powiązanych usług, jednak nie ma co być naiwnym. Google nie walczy z SEO dlatego, że uważa jej za nie etyczne. Broni się przed naszą branżą, bo jest firmą nastawioną na zysk, a my wyrywamy G całkiem pokaźny kawał tortu.

Jestem w 100 % przekonany, ze chodzi o Adwords, zreszta jak mawia stare porzekadlo: jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kase ;)

yataman - zgadzam sie z Toba calkowicie a od siebie jeszcze dodam: jezeli w chwili obecnej (teoretycznie) strony pozycjonowane przykladowo na frazy zwiazane z nieruchomosciami (agencje), wszystkie spadly w wynikach i wszystkie zaczely korzystac tylko z AdWords ceny za klika bylyby astronomiczne - w ten sposob Google wydoi z takich firm ostatni grosz i pusci kazda mala firme z torbami, bo kto zaplaci np 15 zl za klika ?

Dlatego upieram sie przy swoim, ze Google to zlo, niszczy i zniszczy wszystko do okola jak nie zmieni strategi i podejscia do wlascicieli stron.

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

intru każdy monopolista jest zły.

My przyczyniliśmy się do tego że google ma taki duży rynek...

jakbyśmy dawno temu pozycjonowali w onecie i netsprincie to by mieli jakies sensowniejsze wyniki ... a teraz już pozamiatane...

może tak by popracowac nad wynikami w wp to może im ruch nie spadnie i bedzie jakaś skromna alternatywa.

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

intru każdy monopolista jest zły.

My przyczyniliśmy się do tego że google ma taki duży rynek...

jakbyśmy dawno temu pozycjonowali w onecie i netsprincie to by mieli jakies sensowniejsze wyniki ... a teraz już pozamiatane...

może tak by popracowac nad wynikami w wp to może im ruch nie spadnie i bedzie jakaś skromna alternatywa.

Nie do końca rozumiem zgadzam się z naszym wpływem na G. Jak już to Google jest monopolistą bo za dużo pozycjonowaliśmy w Onecie i WP. Te wyszukiwarki po prostu nie umiały się obronić przed nami i to je pogrzebało.

Zapominacie o jednym, mianowicie o tym, że istnieje coś takiego jak rynek, który i tak wszystko ureguluje. Reklamy w linkach sponsorowanych będą za drogie? Ludzie nie będą ich kupować. Są reklamy na stronach, które nie muszą być obsługiwane tylko przez google.

Przyroda nie lubi próżni....

jezeli w chwili obecnej (teoretycznie) strony pozycjonowane przykladowo na frazy zwiazane z nieruchomosciami (agencje), wszystkie spadly w wynikach i wszystkie zaczely korzystac tylko z AdWords ceny za klika bylyby astronomiczne

Ale jeśli jedne strony spadają to inne wchodzą do top 10 i zawsze jest tyle samo chętnych na topowe miejsca. Zawsze więc będą chętni na płatną reklamę a pozycjonowane są nie tylko strony z top 10.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności