Skocz do zawartości

Filtr z 28 na 29 lipca w Google

Bestmedia

Rekomendowane odpowiedzi

ma sens robienie strony której nie wpuścisz w jakiekolwiek pozycjonowanie?

Pytanie nie dotyczyło tego czy pozycjonowanie naturalne ma sens/czy w ogóle istnieje tylko tego, czy strony, które wpadły w filtr naprawdę nie były pozycjonowane. A od Was teraz wychodzi pytanie co to znaczy, że nie były pozycjonowane/były pozycjonowane naturalnie. Ludzie, litości.

Jeszcze raz powtórzę o co pytałam, bo widać u niektórych coraz gorzej z czytaniem ze zrozumieniem:

czy macie przykłady stron niepozycjonowanych, które wpadły w filtr w omawianym okresie?

• Odpowiedzi 923
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Skąd w takim razie zapewnienia, że w filtr wpadły również strony, które nie były pozycjonowane? To od kilku z rozmówców w tym temacie wyszło to stwierdzenie, np.:

co za gadanie ze gogole walczy recznie z pozycjonowanie, skoro polecialy serwisy ktore nie sa pozycjonowane:)

Tego to nie wiem. Myślę, że powinnaś się ich osobiście zapytać i nie robić z tego zagadnienia.

Strona, która straciła pozycję musiała być wcześniej w jakiś sposób promowana i nie ważne, czy było to robione naturalnie czy świadomie. Bez jakichkolwiek ruchów nie była by nawet w indeksie, nie mówiąc o dobrych wynikach w serp'ach.

Myślę, że powinnaś się ich osobiście zapytać i nie robić z tego zagadnieni

Pytanie było kierowane właśnie do autora tekstu, który zacytowałam i innych, którzy o tym wspominali. Nie do tych, którzy pozycjonowali strony mające teraz filtr.

Lexy, na tym forum chyba ciężko znaleźć kogoś kto nie pozycjonuje swoich czy innych stron...a pytanie o strony nie pozycjonowane jest nieco bez sensu - tak jak mmarek powiedział - bez jakichkolwiek ruchów które mają ścisły związek z pozycjonowaniem strony nie było by wogóle w indexie- więc teraz pytanie, czy strona którą dodajemy do wybranych katalogów to już strona pozycjonowana czy nie, czy taką strone google ma prawo zafiltrować czy jeszcze nie? Skoro G. z założenia przyjmuje że właściciel MOŻE w pewnym stopniu starać się o linki do strony to jakim prawem może ustalać tak cienkie granice - dodałeś link na tej stronie - jesteś be

EliaSh, co w takim razie oznacza dla Ciebie poniższe stwierdzenie?

co za gadanie ze gogole walczy recznie z pozycjonowanie, skoro polecialy serwisy ktore nie sa pozycjonowane:)

Ja nie piszę tutaj jak powinno się pozycjonować, czy powinno się dbać tylko o linki naturalne czy chwytać się wszelkich sposobów na ich zdobycie. Jedyne czego chcę się dowiedzieć to właśnie tego, co to znaczy dla autora tekstu oraz innych osób, które wśród tych 55 stron to potwierdziły i czy naprawdę te strony nie były pozycjonowane. Ja wśród swoich stron mam takie, których w ogóle nie pozycjonowałam, bo powstały w okresie, kiedy nie wiedziałam nic na ten temat.

Myślę że tutaj czepiasz sie słówek - bo ja to bardziej rozumiem w ten sposób, że ta niepozycjonowana strona ma tych pare linków typu katalogi ale nie walczyła o czołowe pozycje z konkurencją. Czy mamy wyliczać tym stronom te linki - że tutaj masz z 20 katalogów a na innej 23linki z katalogów to już jest pozycjonowana??

Jeśli jest tak jak mówisz to filtry są uzasadnione i nałożone zostały tylko i wyłącznie stronom, które w jakikolwiek sposób starały się manipulować wynikami w sztuczny sposób. Nie jest istotne czy linków było dużo czy nie i czy pochodziły z dobrego zaplecza czy ze śmieci, bo to nie pozycjonerzy tylko Google ustala zasady. Zastanawiać można się jedynie nad tym, co jest głównym elementem mówiącym, że coś jest nie tak, skoro w filtr wpadły strony linkowane w bardzo różny sposób, a druga część stron linkowanych w takie same sposoby dalej siedzi na swoich pozycjach.

Niektórzy z Was zamiast przyznać się do tego, że mogli zrobić coś nie tak, zwala to na jakiś błąd w Google i chce nagłaśniać sprawę poprzez jakieś artykuły itp. (pomysł do "Śmiechu warte"). Co innego pomarudzić sobie i wymienić się opiniami na temat filtrów (w końcu od tego są fora), aby dojść do tego co mogło być ich przyczyną, a co innego zwalać to na jakieś wyimaginowane bugi. Zrozumiem jeszcze jeśli takie rzeczy wypisują osoby rozpoczynające dopiero zabawę z pozycjonowaniem, ale przegięciem jest jeśli dołączają się do tego osoby uważające się za specjalistów i reklamujące swoje profesjonalne usługi, które na dodatek zadają pytania w stylu "a co to jest to całe pozycjonowanie naturalne".

Jeszcze raz powtórzę o co pytałam, bo widać u niektórych coraz gorzej z czytaniem ze zrozumieniem:

czy macie przykłady stron niepozycjonowanych, które wpadły w filtr w omawianym okresie?

IMHO pojęcie pozycjonowania jest dość płynne. Żadna strona, która nie była "pozycjonowana" nie znajduje się w indexie. Dlaczego? Robimy sobie świetną stronę w dowolnej tematyce, wrzucamy na serwer... i co? DODAJEMY gdzieś link/linki do niej (nieważne czy to linki do katalogów, ping do czytników RSSów, stopka na forum czy cokolwiek innego) - inaczej NIKT jej nie znajdzie - ani ludzie ani spidery wyszukiwarek.

Swoją drogą od zawsze mi się wydawało, że ten regulamin G jest tak napisany, żeby można w dowolnym momencie dowolną część indexu z niego wyciąć. Teraz tylko czekać aż G stanie się monopolistą i za zaindexowanie strony będzie sobie kazać płacić :)

Web Systems: strony www, ecommerce, integracje, marketing internetowy...

Żadna strona, która nie była "pozycjonowana" nie znajduje się w indexie.

Zapewniam Cię, że robiąc swoje pierwsze strony nie wiedziałam nawet czy stronę do Google dodaje się przez formularz czy wystarczy parę linków. Chciałam się nią pochwalić to napisałam o niej na jakimś forum czy dałam do konkursu na najlepszą stronę. Wszystko to było działaniami nieświadomymi jeśli chodzi o pozycjonowanie. Strona została zaindeksowana i dzięki contentowi oraz mało konkurencyjnej tematyce była wysoko, co zauważyłam dopiero po pewnym czasie. Przy okazji inni zaczęli korzystać z tych informacji na swoich stronach dając do niej linki jako źródło. To jest strona, która nie była przeze mnie pozycjonowana.

salab, przedstawiłeś sytuację w taki sposób, jak gdyby niepozycjonowana strona nie miała prawa pojawić się w indeksie. Zauważ, że np. niewiele firm inwestuje w pozycjonowanie, ale ich strony są zaindeksowane. Mniejsza z tym, że wysoko pojawiają się zazwyczaj tylko na nazwę firmy ;-)

prawda jest taka, ze czolowie wyniki w google (na frazy popularne) to strony pozycjonowane. mniej lub bardziej, ale pozycjonowane.

wogole ta dyskusja jest bez sensu! jezeli google mialoby ukarac za to ze ktos sie pozycjonuje , to powinien wypieprzyc na tysiace fraz po 20 pierwszych wynikow z wyszukiwarki, a tak sie nie stalo. strony polecialy losowo, za chwile wracaja itd.itp.

celem tego tematu bylo ustalenie klucza wg jakiego zadzialalo google, ale to sie nie udalo. A dalsza dyskusja w temacie .. czy cos jest naturalnie pozycjonowane czy tez nie, jest bezsensu.

w ogole google ma taki system jaki ma, i wg linkow nigdy nie opracuja idealnego algorytmu. co najwyzej moga karac strony ktore linkuja sie linkami ze stron nietematycznych, ale to znow bedzie mozna latwo wkopac konkurencje typowym SWL-em ... i tak w kolko. Jak google rozpoznaje dobry katalog od zlego? .. przeciez ta cala dyskusja jest glupia i tyle. owszem, zly katalog to katalog masowy, jak np. qlweb czy inne. Ale SWL-e ? ... linki ze stron niepowiazanych tematycznie z linkowana witryna ? czy google poszlo tak delko i zaczelo karac za nie? otoz nie, bo wiele stron ma sie dobrze i miec zapewne bedzie.

Namieszali troszke w kodzie, puscili zmodyfikowany algortym ktory troszke narobil syfu.

Bo jezeli wylatuje strona z TOP1, ktora miala mase naturalnych linkow od swoich czytelnikow/uzytkownikow(w sieci od 4 lat, linkowana i cytowana przez najwieksze serwisy, gazety i media) ..a na jej miejsce wskoczyla strona ktora nawet w stopce ma SWL, no to dla mnie ten nowy algortym jest o du*e rozbic.

Bug czy nie BUG, jakie to ma znaczenie? zadne. Pozostaje czekac az strony wyjda z filtra i tyle. Jak pokazuja przyklady, niektore strony juz wrocily inne siedza i moze posiedza kolejny miesiac, albo rok .. tego nie wie nikt.

nie pozycjonowane to moze są tylko strony typu nasza-klasa na frazy typu nasza klasa. Kazda manipulacja typu dodanie linku do katalogu to juz pozycjonowanie, swiadome lub nie. Nie ma osób które pozycjonuja naturalnie, bo czegos takiego nie ma. Jesli cos pozycjonuje sie naturalnie to jak nazwa wskazuje nie potrzebuje pozycjonera i robi sie to samo.

I tego typu pozycjonowanie będzie dotyczyło jakis super chwytających tematów gdzie beda powstawac linki ,,samosiejki".

Póki Internet bedzie wykorzystywany do celów bizesowych doputy będzie SEO, bo pokaz mi strone firmowa gdzie firma np produkuje uszczelniacze do butelek do płynów hamulcowych i która to www sie sama pozycjonuje :D

Wszystkie www które poleciały były więc pozycjonowane mniej lub bardziej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności