Skocz do zawartości

Filtr z 28 na 29 lipca w Google

Bestmedia

Rekomendowane odpowiedzi

prawie dokladnie 2 miesiace temu byla podobna sytuacja z domenami info

wygladalo podobnie - w przeciagu kilku dni update PR i masowe filtry na wiele wydawaloby sie "w miare normalnych" domen.

gdyby bylo to spowodowane updatami PR lub banami stron linkujacych to bajzel ten dotyczyl by wiekszosci pozycjonowanych domen a dotyczy tylko kilku wiec to nie to.

moim zdaniem google wprowadzil ostatnio jakis mechanizm "obronny" czyli rozpoznajacy "nie do konca uczciwe" strony.

uruchamia go okresowo wraz z updatem pr.

prawdopodobnie mechanizm ten jest jeszcze w trakcie testow i jest niedopracowany dlatego leca mozna powiedziec przypadkowe strony.

• Odpowiedzi 923
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

A ja mam kilka pytań dot. zafiltrowanych stron, bo wydaje mi się, że analizując tylko używanie bądź nie SWL'i do niczego nie dojdziemy. Raczej upatrywałabym się powodu w szczegółach linkowania itp., a więc:

1. Czy macie linki do nich w stopkach na forach, m.in. na tym? Chodzi o to, czy to może być ręczne działanie.

2. Czy linkujecie do nich wzajemnie? Nie chodzi tylko o A->B, B->A, ale również o łańcuchy typu A->B, B->C, C->D, D->E, E->A.

3. Czy prowadzi do nich kilka linków z tych samych IP? Jeśli tak to ile maksymalnie ich jest?

4. Czy macie na nich unikalny content?

5. Co się dzieje z subdomenami? Czy również go dostały?

6. Czy w subdomenach macie jakiś spam?

7. Czy w anchorach zawsze dajecie pozycjonowane słowa kluczowe czy staracie się również linkować na sam adres, aby wyglądało to bardziej naturalnie?

8. Czy linkujecie podstrony czy w większości stronę główną?

9. Czy w title linków macie to samo co w anchorze?

10. Czy macie na tych domenach wyzerowany PR?

//edit:

imho google wyczyscil 'przepozycjonowane' domeny i tyle

Tylko problem w tym, że ciężko dojść na jakiej podstawie uznał je za takie.

info poleciały na 24h i jakoś aktualizacji pr sobie wtedy nie przypominam

update pr byl 5 dni po tym jak polecialy info.

a tylko kilka info wrocilo na miejsce moje nadal lataja miedzy 40 a 60 pozycja.

teraz update pr byl kilka dni przed ta fala filtrów ale mysle ze mozna uznac ze jest to ze soba powiazane poniewaz zdaza sie w przeciagu kilku dni

@Lexy: metod do glowy mi przychodzi naprawde kilka a nie zastanawialem sie nad tym, np wpisanie frazy w google wyciagniecie top20 i wyciagniecie sredniej backlinkow ;) w wielu przypadkach top1 miala np 100,000 bl w yahoo a top2-10 po 10.000-30.000 albo lista katalogow precli i sprawdzenie czy strona jest w mozliwie wszystkich katalogach czy pressel pages ;)

albo jeszcze prosciej zrobic liste stron smietnikow gdzie sa zainstalowane SWL i widzisz linka z SWL do www.twojastrona.pl = strona pozycjonowana linkami = odpoczynek od top10 :)

i gdyby sie zastanowil to pewnie jest wiele prostszych i skuteczniejszych metod sprawdzenia czy strona jest "pozycjonowana" sztucznie czy nie.

p.s. jesli chodzi o Twoje pytania to:

1. tak

2. i tak i nie /jesli wygladalo naturalnie to tak inaczej to nie/

3. tego nie sprawdzisz bo musialbys sprawdzac wszystkie SWL-e

4. oczywiscie i to mam na mysli pisany codziennie przez ludzi nie z automatu

5. tak, wszystkie

6. 4/5 przypadkach nie

7. na jednej z moich stron linkowalem ok 500 podstron serwisu

8. jak wyzej

9. dlugo nie uzywalem title linkow takze mam duzo pustych anchorow duzo title roznych i duzo roznych anchorow przewaznie podobne title=anchor /conajmniej 3/4/

10. nie, PR trzymaja sie wysoko

Serdecznie pozdrawiam,

Paweł

1. Czy macie linki do nich w stopkach na forach, m.in. na tym? Chodzi o to, czy to może być ręczne działanie.

tak strona ktora poleciala jeszcze kilka dni temu byla na PiO i nie tylko w stopce... jakies 5 dni temu usunalem ja aby sprawdzic rowniez ta teze.

2. Czy linkujecie do nich wzajemnie? Nie chodzi tylko o A->B, B->A, ale również o łańcuchy typu A->B, B->C, C->D, D->E, E->A.

nie

3. Czy prowadzi do nich kilka linków z tych samych IP? Jeśli tak to ile maksymalnie ich jest?

max 2-3 linki z tego samego IP

4. Czy macie na nich unikalny content?

tak

5. Co się dzieje z subdomenami? Czy również go dostały?

tak

6. Czy w subdomenach macie jakiś spam?

Nie

7. Czy w anchorach zawsze dajecie pozycjonowane słowa kluczowe czy staracie się również linkować na sam adres, aby wyglądało to bardziej naturalnie?

W wiekszosci przypadkach anchor ma pozycjonowane slowo

8. Czy linkujecie podstrony czy w większości stronę główną?

Powiedzmy na 10 linkow 6 jest na glowna i po dwa na podstrony

9. Czy w title linków macie to samo co w anchorze?

Tak

10. Czy macie na tych domenach wyzerowany PR?

Nie

BlogSeo - Skuteczna Reklama BlogSeo - darmowa reklama w internecie czyli wszystko to co potrzebne do pozycjonowania

Blog Anglojezyczny Szukasz darmowych anglojezycznych stron na ktorych możesz umieścić swój link ? News - Press daje Ci taką możliość

pavka, ostatni filtr jaki miałam pojawił się w momencie dodania jednego linka zwrotnego na zasadzie A->B i B->A, a został zdjęty kilka dni po zdjęciu tego linka. Oczywiście jest prawdopodobieństwo, że to dziwny zbieg okoliczności, ale jednak bardziej zwróciłabym uwagę na sposoby linkowania w przypadku tych zafiltrowanych domen. Wydaje mi się, że nie chodzi o samą liczbę linków tylko o bardziej skomplikowane mechanizmy. I przy okazji mam jeszcze jedno pytanie:

11. Czy linkujecie do kompletnie nietematycznych stron?

re: 11

linkujecie do? czy raczej linkujecie z?

jesli do... to ja ze swoich stron nigdzie nie linkuje

a jesli chodzi z ... to oczywiscie, ze z nietematycznych tez przeciez kazdy chyba korzysta z SWL a z tego co wiem tematyki tam sie zbytnio nie da sprawdzic ;)

a co do linkowania a-b b-a to jak pisalem wyzej z glownych stron NIE LINKUJE nigdzie na zewnatrz

P.S. CZY JEST TU KTOŚ KTO MA SILNIE WYPOZYCJONOWANĄ DOMENE /duuzo silniej -niekoniecznie wyzej w wynikach- niz pozostale w top10/ i nie dostal filtra? ;)

Serdecznie pozdrawiam,

Paweł

Top1 na kilka trudnych fraz od dawna, żadnych subdomen i innych "dodatkowych serwisów" na domenie, brak linków wychodzących - nawet nie drgnęła.

Na bieżąco moderowany od 2009 roku katalog stron internetowych - Dodaj-strone.com.pl. Nasze atuty: szybka moderacja, jakość oraz stabilność.

A może tak:

Google sprawdza anchory linków przychodzących. Jeśli jest jakiś anchor/anchory, które występują zdecydowanie częściej niż inne, uznaje że strona jest pozycjonowana i daje filtr.

Np. strona www.bilety.pl (adres fikcyjny)

Anchory linków przychodzących:

bilety lotnicze - 25% linków

bilety autokarowe - 23 % linków

bilety do kina - 20%

bilety do teatru - 16%

inne anchory, w tym www.bilety.pl - nie więcej niż po 0,5%

W związaku z powyższym - filtr.

Oczywiście linki w ten sposób ma 90% pozycjonowanych stron, więc czy wszystkie polecą?

Poza tym w analogiczny sposób można sprawdzić docelowy URL, choć uważam, że bardziej "nienaturlane" są anchory, niż linkowanie strony głównej, a nie podstron.

90% linków naturalnych na anchor "www.adres.pl" do https://www.adres.pl jest jak najbardziej prawdopodobne

90% linków na anchor "budowa domu" do https://www.adres.pl/budowa_domu już mi naturalnie nie wygląda...

Ktoś napisał wcześniej że linkuje 80 podstron. Ale czy nie jest tak, że jest kilka wiodących anchorów tych linków?

jesli to bug to oby google go nie zlało tak jak z domenami info. Nawet jesli te pozycje juz maja zostac to wazne aby były do ruszenia wyzej . Jak ktos cos zauwazy pozytywnego to niech pisze , póki co mineły 2, 3 dni wiec sprawa jeszcze otwarta. Osobiscie nie wierze w wywalenie ,,przepozycjonowanych" domen,

Top1 na kilka trudnych fraz od dawna, żadnych subdomen i innych "dodatkowych serwisów" na domenie, brak linków wychodzących - nawet nie drgnęła.

Napisales, ze trudne frazy wiec wnioskuje, ze konkurencja z top10 jest rowniez dobrze linkowana stad moze nie ma takiej roznicy... jestem za tym , ze polecialy te serwisy gdzie ich przewaga byla nienaturalnie wyzsza od podobnych stron.

Serdecznie pozdrawiam,

Paweł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności