Skocz do zawartości

pomozcie zoptymalizowac kod strony...

bufik

Rekomendowane odpowiedzi

Do autora wątku - proponuję przy recenzji umieścić 1-2 screeny mocno skompresowane i dać link do jakiejś galerii obrazów z danego filmu. Jak ktoś chce - to obajrzy, jak nie - nie zmarnuje ci transferu, jak to jest w tej chwili.

Np ja, robiąc indeks z miniaturkami obrazów w swojej galeri (Adres w stopce) używam kompresji JPG nawet na poziomie 30 (na 100). Sam obrazek też nie przekracza w większym rozmiarze 100 px. I myślę, że indeks jest wystarczająco czytelny.

Lutek - Jakbyś zgadł :P Ale narazie i tak nie przekraczam 1GB/m-c przy limicie 3, wiec się nie przejmuję jeszcze :lol:

• Odpowiedzi 44
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Co to więc za "hostingowiec" co ma fora dyskusyjne i na dodatek usuwa posty, aby ludzie nie robili źle serwerowi? Pewnie jakiś z The Planet...

Może lepiej wskażmy którzy nie usuwają niewygodnych pytań z forum, a ja takich nie znam. Zazwyczaj gdy zadaje się niewgodne pytanie, post znika i dostaje się milutka odpowiedź na PM. Wystarczy popytać o mod_rewrite, linkora, kompresje czy inne wynalazki, które moga choć trochę obciążyc serwerek.

...

Co to więc za "hostingowiec" co ma fora dyskusyjne i na dodatek usuwa posty, aby ludzie nie robili źle serwerowi? Pewnie jakiś z The Planet...

Może lepiej wskażmy którzy nie usuwają niewygodnych pytań z forum, a ja takich nie znam. Zazwyczaj gdy zadaje się niewgodne pytanie, post znika i dostaje się milutka odpowiedź na PM. Wystarczy popytać o mod_rewrite, linkora, kompresje czy inne wynalazki, które moga choć trochę obciążyc serwerek.

Aby ich wskazać pierw znajdzmy ISP którzy mają jakieś forum u siebie. A o te dodatki możesz spytać się na czacie etapu, home.pl (tu nie jest obslugiwany rewrite, minus). Ale nikt się nie bawi w jakieś fora i inne duperele.

Największy i najlepszy serwis Apple w Polsce, a do tego również Serwis iPhone

Netlook, właściwa nazwa firmy to Proscape Internet Solution.

Ja sądzę, że za takie pieniądze, to jest bardzo porządna firma. A, że usuwają niewygodne posty - cóż, każdy to robi :)

Ja sądzę, że za takie pieniądze, to jest bardzo porządna firma

No tak są niedrodzy, ale bardzo dbają o zasoby serwera (sam nie wiem czy to zaleta czy wada) więc spróbuj dać im trochę w kość.

No i z tego o wyczytałem kiedyś w regulaminie to klient jest odpowiedzialny za kopie bezpieczeństwa, więc jak padnie serwer i dane gdzieś pochłonie, to może być problem.

A jeśli chodzi o optymalizację może ten adres ci pomoże

https://www.websiteoptimization.com

...

Zgadza się. Choć są robione co kilka (2-3) dni kopie po ich stronie. Był przypadek jakiś rok temu, że geniusz z Planet skasował wszystkie dane i ponad 50% kopi bezpieczeństwa (jakim prawem miał dostęp do tego?!). Ale Netlook w zamian zaoferował kilka darmowych miesięcy hostingu.

Kompresje gzip nic nie dadzą, bo przecież komuś nie wysyłasz skompresowanej strony, tylko normalną postać. To jest dobre do oszczędzania miejsca na dysku.

Widzę Kolego inżynierze, że nie jest Pan zbytnio wiarygodny w swoich wypowiedziach 8) :

infojama. pl/article.php?sid=1005

google .pl/search?hl=pl&c2coff=1&q=Mod_gzip&btnG=Szukaj&lr=lang_pl

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

miejmy nadzieje, że nie jest informatykiem bo to juz by dobiło kompletnie polski system nauczania... ;)

ps. bycie mgr inz. w ŻORACH to jakaś nobilitacja? ;) Pytam poważnie. Mam znajomego z Żor (w końcu to rzut beretem) i wszędzie gdzie się tylko facet pokaże przedstawia się ludziom jako Magister Jan Xxx... ;) co wywołuje oczywiście usmieszki ;) wszędzie się podpisuje tak, w rozmowach przez telefon sie tak przedstawia :) pewnie pierwszy mgr w rodzinie stąd to zboczenie.. albo żory tak na was działają... :)

Ja bym polecal wlaczenie kompresji dla calego serwisu, najprosciej w pliku .htaccess:

php_flag zlib.output_compression On 

php_value zlib.output_compression_level 5 

No i z tym jest pewien problem ponieważ wyrażenie php_flag nie będzie działać na serwerze mojego hosta (superhost), w zamian proponują uzyć modułu php gzip - może ktoś mi to przybliżyć?

https://horror.com.pl - Horror Online - zapraszamy

noramanos - to się wzięło po prostu z historii mojego nicka. Jako tako, to jeszcze inzyniera nawet nie mam. Może wynika to ze specyfiki Żor, ale na pewno mój podpis nie ma charakteru dodawania jakiś naukowych tytułów, a jedynie pełna brzeminie mojego n. (szczegóły tutaj :) ) I też ma wywoływać uśmieszki, ale humoru, a nie ironii.

sorry za offtopic. A co do błędu raz jeszcze - poprawiłem się i przyjąłem do wiadomości. Spotkałem się z tym po raz pierwszy i już wszytko dzięki wam wiem - prosze nie wypominać i nie przesadzać! :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności