Skocz do zawartości

pomozcie zoptymalizowac kod strony...

bufik

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 44
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

kurde... wracajać do tematu kompresji z 1 strony tego wątku (...)

reasumując (chce sprawdzić, czy dobrze myślę, bo wszedłem na forum tego właśnie szukać (mój anigielski nie jest zbyt mocny, więc temu tu):

- które przeglądarki nie radzą sobie z kompresją, i czy wtedy jest wysyłana nieskompresowana strona i nie ma problemu z jej oglądaniem?

- kompresja dotyczy tylko przesyłania danych (nie dotyczy, jak skumałem, ilości przechowywanych danych w bazie MySQL)?

- na tej sprytnej stronie pokazało mi zysk 74.33 % na forum, czyli przewidywalnie transfer może mi spaść tak o conajmniej połowę z forum? To narzędzie liczy tylko dane tekstowe, czy może też przypadkiem razem z grafiką (np. logo i avatarki)?

proszę o podsumowanie tego powyżej (mojej wypowiedzi) ;)

które przeglądarki nie radzą sobie z kompresją, i czy wtedy jest wysyłana nieskompresowana strona i nie ma problemu z jej oglądaniem?

jakieś przedpotopowe. obecnie wszystkie. zobacz, że portale sie gzipuja ;) kto jak kto ale oni nie chca tracić userów

kompresja dotyczy tylko przesyłania danych (nie dotyczy, jak skumałem, ilości przechowywanych danych w bazie MySQL)?

jakieś głupie pytanie. co ma ilośc przechowywanych danych w mysql do generowanego i gzipowanego htmla? nic.

- na tej sprytnej stronie pokazało mi zysk 74.33 % na forum, czyli przewidywalnie transfer może mi spaść tak o conajmniej połowę z forum? To narzędzie liczy tylko dane tekstowe, czy może też przypadkiem razem z grafiką (np. logo i avatarki)?

nie jestem autorem tego narzędzia to nie wiem co ono tam sobie liczy ale owszem, oszczędności na spakowanym htmlu dochodza spokojnie do 70%. i znów niezrozumienie sensu mod_gzipa -> co ma do tego grafika?

które przeglądarki nie radzą sobie z kompresją, i czy wtedy jest wysyłana nieskompresowana strona i nie ma problemu z jej oglądaniem?

zapomniałem o tym^

zobacz sobie źródło np. wp.pl i będziesz miał wiadomośc co widzi user (widzi kaszane:)

nie jestem autorem tego narzędzia to nie wiem co ono tam sobie liczy ale owszem, oszczędności na spakowanym htmlu dochodza spokojnie do 70%. i znów niezrozumienie sensu mod_gzipa -> co ma do tego grafika?

grafika nie ma tu nic do gzip'a, ale raczej do tego narzędzia... mniejsza, w sumie nie ważne tak bardzo

co do przechowywanych danych - ktoś coś wyżej namieszał, więc chciałem mieć jasnośc :] (mam)

z tego, co ja wyczytałem, to grafika przesyłana także jest poddawana kompresji, ale:

1. wyłączone jest dla GIF, ze względu na złą obsługę przez przeglądarki (błąd jakiś)

2. jpeg i tak się nie skompresuje.

więc użyteczne tylko przy bitmapach. ale kompresowane jest generalnie wszystko co wychodzi z serwera w sieć by trafić do komputera docelowego (to także odpowiedź na pytanie o kompresję baz czy innych elementów po stronie serwera).

Jesli chodzi Ci o moja "sprytna strone" ;) to to narzedzie pokazuje kompresje dokladnie tego, co wpiszesz w adresie i niczego wiecej. Jesli idzie o grafike, to jak napisal Dzyszla, efektywnosci wielel tam nie ma.

to także odpowiedź na pytanie o kompresję baz czy innych elementów po stronie serwera

Co masz na myśli? Kompresja zapytania, kompresja całej bazy danych, kompresja odpowiedzi bazy danych do skryptu, czy może jeszcze inne cudo? Rozwiń, proszę.

Największy i najlepszy serwis Apple w Polsce, a do tego również Serwis iPhone

Jesli chodzi Ci o moja "sprytna strone" ;) to to narzedzie pokazuje kompresje dokladnie tego, co wpiszesz w adresie i niczego wiecej. Jesli idzie o grafike, to jak napisal Dzyszla, efektywnosci wielel tam nie ma.

Czyli wyliczony zysk nie odnosi się do strony jako takiej, do calości zaoszczędzonego transferu danych przesyłanych przez www do komputerów klienckich, tylko się odnosi to 74,33% tutaj do HTMLa wysyłanego do internautów. Zatem nie powinno się liczyć tego zysku od transferu www (z grafiką), tylko ten zysk procentowy to zysk na przesyłaniu tylko danych tekstowych - tak? Zatem zaoszczędziłbym 74,33% transferu na danych tekstowych (źródle) - tak?

to także odpowiedź na pytanie o kompresję baz czy innych elementów po stronie serwera

Co masz na myśli? Kompresja zapytania, kompresja całej bazy danych, kompresja odpowiedzi bazy danych do skryptu, czy może jeszcze inne cudo? Rozwiń, proszę.

I tak i nie. Po pierwsze najczęściej bazy danych są na localhoście. Po drugie sama baza danych nie obsuguje tej kompresji. Gdyby tak było - to owszem, także zapytania byłyby skompresowane. Ale to by wymagało interfejsu po stronie bazy danych takiego samego, jaki jest w przeglądarkach (tylko nie myl z interfejsem użytkownika ani GUI bo to zupełnie inna rzecz).

Kompresja bazy danych - to już nie rozumiem pytania, bo przecież baza danych jest bazą danych, tak jak kod źródłowy strony jest kodem źródłowym, a kod wynikowy kodem wynikowym. Piszę, że kompresja odbywa się pomiędzy - nadawca kompresuje, odbiorca dekompresuje.

Zatem zaoszczędziłbym 74,33% transferu na danych tekstowych (źródle) - tak?

Dokładnie. chyba, że będą jeszcze inne dane łatwo poddajace się kompresji. Ale na pewno nie jest to współczynnikiem, o jaki zmniejszy się ogólny transfer.

Jak chodzi o spadek transferu po zastosowaniu kompresji gz inicjowanej w kodzie php zaobserwowałem bardzo mnie cieszący ok 50% jego spadek :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• 3 miesiące temu...

w nowym sajcie właśnie załączyęłm sobie gzip. główna strona zysk 78% :):rotfl::D

ale teraz taka wątpliwość. ok, na transferze jest ewidentny zysk, pytanie jak bardzo obciąża toto moc obliczeniową serwera :) . uprzedzając pytania erbita, nie jestem na super host .pl i nikt mnie nie nęka tym, tylko się zastanawiam czysto filozoficznie :)

Kup sobie nieruchomości Kraków albo apartamenty Zakopane. Obejrzyj też fotoblog Grzegorza Ziemiańskiego Nowa Huta na deser

php_flag zlib.output_compression On
php_value zlib.output_compression_level 5

obciazenie zalezy od levelu kompresji. im lepsza tym dluzej schodzi. z tego co pamietam to sa levele od 0 (najszybsza) do 9 (najlepsza).

kompresowac mozna zarowno wysylany dokument html jak i cala baze. powtarzam baze. kompresja zapytan czy czegos tam jescze co bylo wspominane byla chyba zartem.

chyba ze zapytania/ wyniki maja po kilkanascie kilobajtow a baza jest na innym servie :)

a kompresja (g)zip oparta jest na algorytmie deflate ktory oparty jest na lz77 (a nie na lz78). wiecej informacji: binaryessence.com

php_flag zlib.output_compression On
php_value zlib.output_compression_level 5

ok, nie mam dostępu w htaccess do wykonania tych poleceń, ale spróbujemy przez php przez ini_set. widziałem ten kod w sieci, ale nie zakojarzyłem, że można nim ustawić poziom kompresji hehehe. czas się obudzić chyba :)

Kup sobie nieruchomości Kraków albo apartamenty Zakopane. Obejrzyj też fotoblog Grzegorza Ziemiańskiego Nowa Huta na deser

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności