Skocz do zawartości

pytania na temat noindex dla zbędnych stron

Johnny-Deep

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

tak sobie ostatnio czytałem poradnik google i stwierdziłem, że strona np: z rejestracją nie musi być indexowana.

I teraz pytanie, czy dać tam tylko noindex czy noindex follow?

Druga sprawa, czy jest sens dawać nofollow na wszystkich linkach prowadzących do tej strony?

I czy nie uwzględniać jej w sitemap (tymczasowo wyrzuciłem).

Proszę też o podpowiedź, czy takie strony jak mapa witryny (czyli spis treści zbiór wszystkich linków), prawa autorskie czy politykę prywatności, też traktować podobnie jak rejestrację?

Z góry dziękuję za pomoc.

#seo @ ircnet

Witam,

tak sobie ostatnio czytałem poradnik google i stwierdziłem, że strona np: z rejestracją nie musi być indexowana.

I teraz pytanie, czy dać tam tylko noindex czy noindex follow?

Samo noindex powinno starczyć. Follow jest domyślne więc nie trzeba tego pisać.

Druga sprawa, czy jest sens dawać nofollow na wszystkich linkach prowadzących do tej strony?

Ja w swoich stronach często daje, ale jak nie dasz to nic się nie stanie. Po prostu robot niepotrzebnie będzie wchodził na taką stronę, dla ułatwienia można zebrać te linki w robots.txt jeśli masz je w wielu miejscach zamiast pisać wszędzie nofollow.

I czy nie uwzględniać jej w sitemap (tymczasowo wyrzuciłem).

Jeśli nie ma być indeksowana to po co ją wrzucać do sitemap, ale jak to dużo problemów by ją wyrzucić bo automatem wszystko jest dodawane to nic się nie stanie jak jej nie wyrzucisz.

Proszę też o podpowiedź, czy takie strony jak mapa witryny (czyli spis treści zbiór wszystkich linków), prawa autorskie czy politykę prywatności, też traktować podobnie jak rejestrację?

Nie ma najmniejszej potrzeby.

Popularny wpis na php devblog: mod rewrite. Ranking systemów, czyli wybierz darmowy cms.

Nie ma najmniejszej potrzeby.

W którym sensie?

a] warto zaindexować

b] nie indexuj - nie warto

:)

Czy nofollow do np. rejestracji w której będą jakieś istotne linki, nie zaszkodzi?

Generalnie chciałbym żeby robot tam wlazł i poleciał dalej (tylko żeby jej nie indexował).

#seo @ ircnet

Nie szkodzi jak zaindeksuje regulamin więc po co się trudzić / kombinować i ograniczać indeksację.

No jak dasz nofollow to nie poleci.. ale jak masz te linki gdzie indziej to i tak raczej zaindeksuje więc jeden kit :)

Popularny wpis na php devblog: mod rewrite. Ranking systemów, czyli wybierz darmowy cms.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności