Skocz do zawartości

[pomysł]sklep z odzież markowa

Narhir

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Planuje otworzyc sklep internetowy z odzieza markowa taka jak Vero Moda, Vila, Pimky, Only i jeszce pare innych ktorych nie jestem w stanie zapamietac.. w moim miescie otworzenie sklepu normalnego plus dobre miejsce kosztowalo by mnie 5000 zl miesiecznie postanowilem wiec sprobowac z sklepem internetowym dla zmniejszenia kosztow gdyz jestem biedny jak mysz koscielna

sklep planuje postawic na MagentoCommerce glownie z wzgledu na jego przystosowanie do seo zdjecia ubran beda robione na pewnej fajnej dziewczynie to tez plus ;)

wiec jest CMS, jest Towar, dziewczyna do zdjec tez jest ;) I tutej pojawiaja sie schodki

Potrzebny server - ok ale jaki ? zalozmy ze bedzie nie wiem.. 1000 produktow kazdy produkt na 2 fotki kazda fotka po 100-200 kb to juz nam daje okolo 4 giga potrzebnego miejsca na serverze i jeszce transfer jakis by sie przydal w miare dobre kogo mozecie mi polecic by to dobrze funkcjonowalo i nie bylo za drogie ?

potrzebna domena i nazwa sklepu - szczerze powiedziawszy nie mam pojecia na nazwe ;) wczesniej taki sklep mojej mamy mial nazwe " Sklep Mariola " ale to raczej nie przejdzie i niezbyt pomoze w marketingu ani pozycjonowaniu wiec jakby ktos mial z was jakis pomysl pod wzgledem domeny i nazwy dla sklepu chetnie wyslucham

Pozycjonowanie - najlepiej by bylo wypozycjonowac ten sklep na nazwy marek, na odzież damska , odzież markowa i markowa odzież :) tak mi jeden znajomy podpowiedzial i chyba dobrze

Reklama - wiec.. trzeba bedzie sie rozreklamowac bo raczej nie wyjdzie za wiele z google znajac moj "talent" myslalem o kontaktowaniu sie z sklepami gdzie tez dziewczyny / panie wchodza np sklep z kosmetykami i tam sie reklamoawc jak i wszedzie indziej by cos z tego bylo ale sie zapowiada poprostu ciezko

Marketing - nie wiem.. wlasciwie to samo co reklama ;) jedyny pomysl jaki mialem to reklamoawnie sie w adwords to tez zawsze jakas reklama ile teraz sie placic za 1 klikniecie na nasz baner ? i czy to sie kalkluje ?

co powiniennem zrobic by taki sklepik mial duzo odwiedzin codziennie ?

Prosze o rady i pomoc

Jezeli ktos chce porozmawiac zapraszam tez na gg 674415

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 46
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Na początek to powodzenia oby ci się udało.

Narhir napisał(a):
sklep planuje postawic na MagentoCommerce glownie z wzgledu na jego przystosowanie do seo zdjecia ubran beda robione na pewnej fajnej dziewczynie to tez plus ;)

Poszukaj dobrze skryptu odpowiedniego dla SEO a jak nie jesteś pewny zleć to komuś ponieważ to nie takie łatwe jak się może wydawać.

Pamiętaj że SEO to nie tylko ładne adresy, to linkowanie, to zmienne title i description to mapa itp. Dzięki temu załapiesz dodatkowy ruch a pozycjonowanie będzie łatwiejsze.

Cytat
wiec jest CMS, jest Towar, dziewczyna do zdjec tez jest :D I tutej pojawiaja sie schodki

Chyba nie chcesz sam robić zdjęć?

Bo jeśli nie masz o tym pojęcia to daj se spokój bo złe zdjęcia będą odstraszać.

Lepiej załatw sobie jakiegoś amatora z dobrym sprzętem np. studenta który biega po parku i pstryka ptaki, za kilka groszy porobi ci dobre foty.

Cytat
Potrzebny server - ok ale jaki ? zalozmy ze bedzie nie wiem.. 1000 produktow kazdy produkt na 2 fotki kazda fotka po 100-200 kb to juz nam daje okolo 4 giga potrzebnego miejsca na serverze i jeszce transfer jakis by sie przydal w miare dobre kogo mozecie mi polecic by to dobrze funkcjonowalo i nie bylo za drogie ?

Dział Hostingi, tam poszukaj i pytaj.

Cytat
potrzebna domena i nazwa sklepu - szczerze powiedziawszy nie mam pojecia na nazwe ;) wczesniej taki sklep mojej mamy mial nazwe " Sklep Mariola " ale to raczej nie przejdzie i niezbyt pomoze w marketingu ani pozycjonowaniu wiec jakby ktos mial z was jakis pomysl pod wzgledem domeny i nazwy dla sklepu chetnie wyslucham

Postaw na nazwę sklepu, markę. Bierz przykład od najlepszych, czy jakaś agencja reklamowa ma w adresie strony to że jest agencją?

Cytat
Pozycjonowanie - najlepiej by bylo wypozycjonowac ten sklep na nazwy marek, na odzież damska , odzież markowa i markowa odzież :) tak mi jeden znajomy podpowiedzial i chyba dobrze

Zobacz moja pierwsza odpowiedź, dobra budowa załatwi ci "słabe frazy". Co do dokładnych fraz to omijał by frazy typu odzież markowa, reszta słów jest poprawna choć niedokładna.

Cytat
Reklama - wiec.. trzeba bedzie sie rozreklamowac bo raczej nie wyjdzie za wiele z google znajac moj "talent" myslalem o kontaktowaniu sie z sklepami gdzie tez dziewczyny / panie wchodza np sklep z kosmetykami i tam sie reklamoawc jak i wszedzie indziej by cos z tego bylo ale sie zapowiada poprostu ciezko

Jaki poważny sklep umieści u siebie reklamę?

Cytat
Marketing - nie wiem.. wlasciwie to samo co reklama ;) jedyny pomysl jaki mialem to reklamoawnie sie w adwords to tez zawsze jakas reklama ile teraz sie placic za 1 klikniecie na nasz baner ? i czy to sie kalkluje ?

Adwords, banery, sponsoring, temat rzeka. Czy się kalkuluję, widocznie tak skoro pełno jest tego.

Cytat
co powiniennem zrobic by taki sklepik mial duzo odwiedzin codziennie ?

Wszystko co napisałem, czytac forum + ciężka praca.

taka myśl mnie naszła - jeżeli stać by mnie było na ciuchy z firm z wyższej półki - bo rozumiem, że taki sklep planujesz otworzyć, to na prawdę myślisz, że kupował bym takie ciuchy przez neta? Markowe, drogie rzeczy trzeba by przymierzyć - to nie house czy cropp.

pozdrawiam,

marcin

Witam,

Dziekuje za odpowiedz

lolki:

- MagentoCommerce jest dobrze przystosowane do seo jest sitemap w title jest nazwa produktu .. sadze ze najlepzy obecnie darmowy system dla sklepu

- z zawodu jestem grafikiem / web designerem robienie zdjec to zaden problem :) pozatym tez sie znam na photoshopie

- odnosnie nazwy sklepu no wlasnie powinno byc cos z pomyslem.. ale www.Narhir.com jest juz zajete :rolleyes:

- coz nie mowie tu o "POWAZNYCH" powaznych sklepach ale sklepach na ktory wchodza ludzie zainteresowani kupnem niechce wrzucac swojej reklamy na merlinie a raczej na podobne sklepy o podobnej tematyce czyli produktow dla pan za odpowiedni rabat powinni sie zgodzic

fudz:

- po pierwsze to jest odziez KATALOGOWA ktora od samego poczatku jak i zalozenia firm produkujacych ta odziez.. byla odzieza ktora sie zamawialo z katalogow teraz mamy rok 2008 jezeli takie cos wypalilo z katalogami czemu ma nie wypalic z sklepem internetowym ?

- drogie ? tutej bys sie zdziwil na takich ubraniach sklepy robia i po 400% marzy na sztuce jak nie wiecej bo czynszu jak maja placic miesiecznie po 5000 zl albo i wiecej a i tak nie meic z tego kokosow to nie maja wyjscia robiac sklep internetowy obnizam koszty utrzymania sklepu poprzez to mam bardziej zachecajace ceny ;)

Dziekuje wam panowie za wasza pomoc i rady :) Doceniam je i czekam na wiecej

Pozdrawiam

Karol

Narhir napisał(a):
postanowilem wiec sprobowac z sklepem internetowym dla zmniejszenia kosztow gdyz jestem biedny jak mysz koscielna

[...]

jest Towar

[..]

1000 produktow

Coś kręcisz. Biedny ... a masz kupę markowego towaru, chyba, że to nie tak.

Bo kupowanie w hurcie w momencie kiedy zamówi klient ... to pomyłka szpiega. 5000 zł to niezwykle niskie koszty, z tego co ja sie orientowałem, żeby założyć dobry sklep z markowymi ciuchami potrzeba 200K na start i koszty miesięczne koło 50 000 (markowy sklep w Galerii) a i to może nie wystarczyć.

Co do netu to nie da się za darmo, jeżeli chcesz handlowac towarem o wartości 300-1000 zł za sztukę to min zabezpieczenie w gotówce to 20-30 szt. Towaru - ktos odeśle, coś ukradną, popsuja popbrudzą, wiec znaim się zbilansuje pewnie 5-15 tyś złotych pójdzie zanim zauważysz.

Teoretycznie to może się udać. W praktyce ceny muszą być niższe o 30-50 % - nikt kto wydaje parę stów na ciuch nie będzie czekał dodatkowych 2-3 dni za 20-30 zł oszczędności. Trzeba się też liczyć, że w Czwartek wieczorem panie zamówią ciuch na sobotę rano i jeżeli przesyłka nie dotrze na czas po prostu nie odbiorą. Przy ciuchach odsetek zwrotów będzie kilkukrotnie wiekszy niż przy innych towarach, a 10 dni ustawowe na zwrot powinno wystarczyć ludziom na przymiarki i zmianę decyzji - to kolejny powód dla którego Towar musi być w momencie sprzedaży Twój, kolejny to zamawianie 10 ciuchów i zwrot 5 ciu - to wbrew pozorom dobry klient, ale musiał se po rzymierzać itd... To może wyjść, ale trzeba mieć zapał i pieniądze.

Niestety mijają czasy, że bez środków na start i to nie małych można było zawojować Internet. Do sukcesu potrzebujesz:

- kapitału

- ludzi

- technologi

Technologia - wybór silnika sklepu i jego oprawa mają bardzo duże znaczenie. Rozpytaj dobrze o silniki sklepowe, jesteś grafikiem to grafę zrobisz ale nie zapominaj o dostępności sklepu i o łatwości w poruszaniu się, załóż newsletter, monitoruj konta userów (co zamawiają, kiedy - wysyłaj im powiadomienia o nowych produktach)

Ludzie - nie wiem jak chcesz zaplanować dystrybucję, ale właśnie ona jest w sklepach internetowych newralgiczna. Zawalenie terminu wysyłki, koszty wysyłki, szybkość reakcji na reklamacje - to wszystko będzie decydowało o tym czy sklep będzie lubiany. Z doświadczenia wiem, że najwięcej czasu pochłania pakowanie i wysyłanie i w pewnym punkcie wielkości sprzedaży robi się zbyt wiele dla 1-2 czy nawet 3 osób. Stąd tak wiele sklepów, które zaczynały dobrze działać i... się wykładały - nie nadążały z wysyłką, reklamacjami - straciły zaufanie i po pół roku klapa. Zaplanuj to dokładnie i miej zaplecze w ludziach.

Kapitał - tu nie piszesz nic o tym czy będziesz miał magazyn, czy ktoś inny bedzie wysyłała, jak wielki chcesz mieć magazyn aby wysyłki robić błyskawicznie. Kapitał to także reklama. Przy niskim budżecie pozostaje Ci reklama w linkach sponsorowanych, trochę kontekstowej na forach, może zakup banerów czy linków w mniejszych portalach. Spróbuj też dotrzeć do prasy komputerowej - niech coś napiszą o sklepie, to bardzo pomaga, ale aby to osiągnąć musisz czymś zaskoczyć - być innowacyjny.

Nazwa sklepu - przebadano i stwierdzono, że najłatwiej zapamiętywane są nazwy dwusylabowe z twardą literą w środku.

Powodzenia.

Narhir napisał(a):
- coz nie mowie tu o "POWAZNYCH" powaznych sklepach ale sklepach na ktory wchodza ludzie zainteresowani kupnem niechce wrzucac swojej reklamy na merlinie a raczej na podobne sklepy o podobnej tematyce czyli produktow dla pan za odpowiedni rabat powinni sie zgodzic

Daj spokój ze sklepami. Lepiej zrób reklamę na babskich stronach których jest masę i masę możliwości rekalmy, od banerów po konkursy czy rabaty.

Narhir napisał(a):

Testowałem magento i powiem tyle, spróbuj czy ci serwer uciągnie, bo na tym hostingu co chodzą spokojnie zencerty i inne comerce to magento siadło na całego...

Aplikacje internetowe, systemy wspomagające SEO, programy pod Windows i Linux, info na https://shad.net.pl - dopisz się do Katalogu Firm

Witam znowu,

@mrtn

- jestem biedny :P i nie mam kupy towaru dopiero planuje kupic towar a i tak za nie swoje pieniadze tylko wujek porzycza 15.000 za 12 000 planuje kupic towar za reszte oplaty serverowe i zalozenie firmy za tyle powiniennem meic okolo 500 nowych sztuk... i jeszce zapas z starego sklepu (normalnego) 1000 bylo podane przykladowo

- coz na dodatek jestem z malego miasta jakim jest Ciechanów i tu nie ma zadnej galeri ;) chce zaczac chce sprobowac... i to wlasnie robie sadze ze sie uda i ze bedzie sukces

- nie raczej w rejonach 50-150 zl ;) nie rpzesadzajmy z cenami neichce robic na sztuce 1000%

- co odnosnie tych pan.. bedzie cos takiego jak regulamin sklepu ktore panie beda musialy zakceptowac podczas rejestracji w sklepie wiec i ja bede zabezpeiczony pod tym wzgledem pozatym glownie kazda sztuka bedzie po 1-2 egzemplarzach ... z braku finansow po pierwsze po drugie z brakow takich w hurtowni ;)

@kadzielawski

- jezeli chodzi o latwosc porusznaia naprawde Magento bije na glowe oscommerce i zencarty

- ludzie i pakowanie to zadenproblem byle by klienci byli ;) co do magazunu to dom

- odnosnie reklamy chcialbym wiesz zrobic tak jak radzisz ale nawet nie wiem jak zaczac :D w pismie komputerowym o moim sklepie jakby ktos cos napisal.. to rewelacja ale lepiej w pismei kobiecym ;d

- nazwa sklepu juz jest ;)

- jak amsz czas to moze moglibysmy na gg porozmawiac ? 674415

@lolki

- genialna mysl - Dzieki :puknijsie:

@b2rt0sz

- coz.. fakt ;]

@shad

- dlatego tez sie wlasnie pytalem was jaki server polecacie :/ chyba kupie ten bussines server na home.pl za 200 zl rocznie i 10gb miejsca jak i 600 gb transferu sadze ze on pociagnie magento bez problemu

Dziekuje wam wszystkich za pomysly naprawde doceniam wasza pomoc :) jakbyscie jeszce jakis mieli chetnie wyslucham

Pozdrawiam

Karol

Narhir napisał(a):
- co odnosnie tych pan.. bedzie cos takiego jak regulamin sklepu ktore panie beda musialy zakceptowac podczas rejestracji w sklepie wiec i ja bede zabezpeiczony pod tym wzgledem pozatym glownie kazda sztuka bedzie po 1-2 egzemplarzach ... z braku finansow po pierwsze po drugie z brakow takich w hurtowni :puknijsie:

regulamin sklepu nie może byź sprzeczny z Polskim prawem, a polskie prawo przewiduje w przypadku sprzedaży wysyłkowej prawo zwrotu towaru w ciągu 10 dni bez podania przyczyn.

Narhir napisał(a):
@shad

- dlatego tez sie wlasnie pytalem was jaki server polecacie :/ chyba kupie ten bussines server na home.pl za 200 zl rocznie i 10gb miejsca jak i 600 gb transferu sadze ze on pociagnie magento bez problemu

Tu nawet nie chodzi o transfer czy pojemność dysku, ale o moc servera. Ja mam gdzieś 160GB transerwu dziennie i serwery nie należą do słabych. Ale po kod magento to pełne MVC (model programowania obiektowego) jego zaletą jest bardzo wielka czytelność w porównaniu do zen certa ale wydajność lepiej nie mówić. Jak testowałem kilka sklepów to magento 10-20 razy wolnijeszy od innych. Po prostu spróbój czy uciągnie serwer, ale mi się nie wydaje. A pozatym w home mogą byc jaja z pracą sklepu bo mają bardzo niestandartowego apacha.

Jak ci mogę polecić to spróbój zen certa.

Pozdrófka.

Aplikacje internetowe, systemy wspomagające SEO, programy pod Windows i Linux, info na https://shad.net.pl - dopisz się do Katalogu Firm

@mrtn

- ale jezeli to jest sklep cos ktos kupuje :puknijsie: to wie co kupuje ? i nie powinno raczej byc problemow przeciez ludzie ciagle kupuja rzeczy i nie robia nigdy takich problemow.. z tego co wiem czy mozesz dac mi jakis link cos wiecej na ten temat ?

@shad

znam zen-carta znam oscommerce i zmodyfikowane na maxa jak tylko sie da i wiem.. chce Magento :D I decyduje sie na magento jedynie musze znalesc odpowiedni server ciagle szukam.. na nic sie nie zdecydowalem wiem ze napewno nie home.pl bo on w ogole sie nie nadaje pod magento

Pozdrawiam

Ale własnie znam ludzi, którzy mają sklepy i mi opowiadają co klienci wyrabiają. To da się przeżyć, trzeba mieć kapitał. Zwrócone ciuchy się w końcu sprzeda, koszty przesyłki liczone w jedną stronę. Jeżeli przypadek klienta na którym jesteś do tyłu zdrza się raz na 10 razy (pozostałe nadrabiają z nawiązką) to statysycznie nie przeszkadza to w biznesie, gorzej, kiedy na początku na pierwszych 6 sprzedazy trafią ci się 3 pechowe.

A historii można opowiadac dużo, np.: o gościach, którzy zamawiają towar za pobraniem w 7 sklepach na raz i odbierają na poczcie tylko pierwszą paczkę (ta która przyszła najszybciej).

Generalnie nie odwodzę Cię od pomysłu tylko powiadam z czym trzeba się zmierzyć :puknijsie:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności