Skocz do zawartości

Kilka pytań

Mlodyy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kilka pytań, w szukajcie nie znalazłem odpowiedzi.

Prowadzę forum w związku z tym mam kilka pytań.

1. Czy umieszczanie dla nowych użytkowników linków w sygnaturze (Tym, którzy nie ustawili sobie) jest opłacalne? Da to coś, czy nie warto zaśmiecać forum? Oczywiście linki prowadzą do mojej witryny, linki są do danych podstron, które warto pozycjonować.

2. Napisałem sobie skrypt, dzięki któremu mogę dodać do osobnego działu dane słowa kluczowe (idą te ze strony głównej + te custom) w związku z tym mam pytanie - czy zaszkodzić może pozycjonowaniu duża ilość słów kluczowych na danej podstronie?

Jak mi sie jeszcze coś przypomni to napisze :)

ad1. Nie opłacalne, ponieważ i tak jest brany pod uwagę jeden link, a w przypadku gdy z jednej podstrony będzie wychodzić kilka, a nawet kilkanaście linków do tej samej strony nie mają one żadnej mocy. Więc lepiej już jak umieścisz te linki w stopce, czy gdzieś indziej.

ad2. Nie przesadzaj z ich ilością bo to nic nie da, dobre jest to, że każda podstrona ma inne słowa kluczowe, i nawet pozbył bym się tych co na stronie głównej, może nie wszystkich, ale tych mniej znaczących.

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

ad1. Nie opłacalne, ponieważ i tak jest brany pod uwagę jeden link, a w przypadku gdy z jednej podstrony będzie wychodzić kilka, a nawet kilkanaście linków do tej samej strony nie mają one żadnej mocy. Więc lepiej już jak umieścisz te linki w stopce, czy gdzieś indziej.

Czy absolutnie nie mają żadnej wartości, czy może mają razem wszystkie taką samą wartość jak tylko jeden wychodzący link?

Gdyby nawet umieścić te linki w stopce, to chyba nadal będzie ich bardzo dużo? Jeżeli forum ma np. 10 000 tysięcy podstron to chyba stopka jest liczona 10 000 razy? Czy to nie tak?

To są dwie zasadnicze różnice:

1. Kilka linków prowadzących do tej samej strony z tym samym anchorem.

2. Ten sam link na wszystkich podstronach serwisu.

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

To są dwie zasadnicze różnice:

1. Kilka linków prowadzących do tej samej strony z tym samym anchorem.

2. Ten sam link na wszystkich podstronach serwisu.

Mar.

Kilka linków prowadzących do tej samej strony z tym samym anchorem ...........z założeniem, że na każdej podstronie te kilka linków jest inne?

To nie ma znaczenia, przykład... artykuł w presell page. Nie linkujesz tak:

słowa -> strona.pl, inne słowo -> strona.pl, jeszcze inne słowo -> strona.pl
..bo to nic nie daje. Tz. daje, ale nie to co byśmy chcieli, dlatego powinno linkować się tak:
słowa -> strona.pl, inne słowo -> strona.pl/podtrona1.html, jeszcze inne słowo -> strona.pl/podstrona2.html
itp.

Chyba teraz w miarę jasno wyjaśniłem idę takiego linkowania, dlatego punkt 1 nie ma najmniejszego sensu,

czyli ciągle te same linki w stopkach użytkowników forum.

Mar.

Mar dzięki za cenne wskazówki!

Czy jeżeli linkuję ze strony tematycznej (site około 1000) na moim zapleczu do pozycjonowanej strony , to lepiej umieści tylko kilka linków do tej pozycjonowanej strony (np. na stronie głównej i kilku podstronach), czy może lepiej na wszystkich podstronach? Taką sytuację (linki na wszystkich podstronach) można spotkać na wielu stronach - chodzi mi o taką listę linków w jednym bloku ( zatytułowanym np. Polecamy), która to lista występuje na każdej podstronie.

Mam tu wątpliwości ponieważ w temacie https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...754&hl=wide

sir nimek zamieścił taką wypowiedź:

Linki site wide są bezużyteczne z pkt widzenia ich wpływu na podbijanie pozycji w serpach na dany anchor.

Generalnie już tak po 20 - 30 powtórzeniach link z jednej domeny traci swoją moc.

Wniosek - linki site-wide są najczęściej marnotrawieniem zaplecza.

No i jeżeli mam teraz np. 1000 podstron, to chyba dać lepiej tylko na stronie głównej i ewentualnie kilku podstronach?

PS Może znacie jakieś godne polecania źródła, z których więcej można się dowiedzieć o tej tematyce?

Dla mnie o jest tak:

10 linków na tej samej domenie ma mniejszą wartość niż 10 linków na różnych domenach,

faktem jest też to, że jeśli link jest na kilka tysięcy podstronach jest częściej odwiedzany przez roboty,

co pozwala szybciej zaindeksować np. nową stronę, ale pytanie czy o to tutaj chodzi?

Ostatnio staram się linkować, jednym linkiem, albo kilkoma, np. z danej podstrony tematycznej

i uważam, że to jest bardziej opłacalne.

Mar.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności