Skocz do zawartości

upload + zasięg $_FILES

graff

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, proszę o poradę.

Mam wielostronicowy formularz, a na kilku stronach input type file.

Z przyczyn "organizacyjnych", upload wskazanych plików muszę

wykonać po wypełnieniu formularza, czyli "przedłużyć" zasięg tablicy

$_FILES. Próbowałem przypisać np $_FILES['plik']['tmp_name'] do

$_SESSION['kopia'][1] i na końcu uruchomić move_uploaded_file

z danymi z SESSION, ale najwyraźniej tracę uchwyty do plików,

mimo że dane w session są formalnie poprawne (ścieżka, nazwa, size).

Pytanie: czy jest sposób na przedłużenie zasięgu $_FILES poza

stronę następującą po wypełnieniu input ?

Pozdrawiam.

PS

Chyba powinienem spytać o możliwośc utrzymania tmp plików na komputerze użytkownika od momentu wyboru w input do czasu zakończenia sesji. Czy to jest wykonalne ?

Zamiast move_uploaded_file spróbuj copy. Jeśli nie pomoże możesz spróbować tworzyć folder o losowej nazwie, ładować do niego wszyskie pliki, w przypadku niepowodzenia wypełnianai formularza je kasujesz, a jeśli wszystko pójdzie dobrze to przenosisz do odpowiednich folderów.

Dzięki Fast... z copy zamiast move już próbowałem, z takim samym skutkiem. Pomysł z tymczasowym katalogiem załatwia sprawę, ale mimo wszystko wymaga fizycznego transferu w czasie wypełniania formularza. Szukam sposobu na zachowanie "gotowości" to wykonania uploadu bez konieczności transferowania plików do katalogu tymczasowego czy docelowego. Na razie skorzystam z tej drugiej propozycji, ale gdyby możliwe było "utrzymanie" do końca sesji pliku .tmp generowanego po wypełnieniu pola input - to byłoby to, czego szukam. Dzięki za odpowiedź.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności