Skocz do zawartości

najnowsza wersja mini otwarty mod v2.0

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 405
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Mam ogromną prośbę. Czy możesz w pierwszym poście umieszczać datę oraz godzinę aktualizacji?

Heh gdybym ja tylko miał taką możliwość...ale na tym forum opcja "edycja" własnego postu znika po pewnym czasie...chyba że jest się moderatorem...

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Aha, a możesz w takim razie utworzyć mini stronę i tam umieszczać info?

Dzięki pomocy tutejszej administracji będzie info o wersji z danego dnia zaraz pod linkiem w pierwszym poście.

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Gratuluję dobrej roboty.

Swoją drogą ciekawy sposób na rozpropagowanie własnej strony.

Mam pytanko:

Jak dodawać nowe tagi globalne (lub jak są one dodawane) do tabeli?? ;-)

Proponuję przenieść tagi lokalne do "ramki" szczegółów a nie tak luźno gdzieś pod spodem.

Z resztą sam pozwolę sobie zaproponować poniższą modyfikację, wtedy tagi lokalne są w wewnętrznej ramce:

##otwórz plik otwarty_disp/funkcje.php

##ZNAJDŹ

//General_Depet_function: funkcja odpowiadajaca za wyswietlanie lokalnych tagow kazdego wpisu
function lokalne_tagi($slowa) {

global $cfg;

echo "
<div class=\"text_body_h3\">tagi:
<div class=\"nav_det\">";

$tag = explode(',', $slowa);
$n = count($tag);

for ($i=0;$i<$n; $i++) {

echo "<a href=\"/tag".$cfg[m2].zmiana_url(trim($tag[$i])).$cfg[m2]."0.html\" class=\"body_links\">$tag[$i]</a>";
  if ($i != $n-1) echo ", ";

}

echo "
</div>
</div>";
}

##ZAMIEŃ NA

//General_Depet_function: funkcja odpowiadajaca za wyswietlanie lokalnych tagow kazdego wpisu
function lokalne_tagi($slowa) {

global $cfg;

echo "
<div class=\"text_link\"><b>Tagi: </b><div class=\"nav_det\">";

$tag = explode(',', $slowa);
$n = count($tag);

for ($i=0;$i<$n; $i++) {

echo "<a href=\"/tag".$cfg[m2].zmiana_url(trim($tag[$i])).$cfg[m2]."0.html\" class=\"body_links\">$tag[$i]</a>";
  if ($i != $n-1) echo ", ";

}

echo "
</div>
</div>";
}

##otwórz plik otwarty_disp/szcz.php

##ZNAJDŹ i USUŃ

if ($cfg[loktag]==1) lokalne_tagi($item[slowa]);

##ZNAJDŹ

</td></tr></table></div>
<?
}	// end foreach

## ZAMIEŃ NA

<?if ($cfg[loktag]==1) {lokalne_tagi($item[slowa]);}?>
</td></tr></table></div>
<?
}	// end foreach

##ZAPISZ I ZAMKNIJ PLIKI

PS. Nie widzę problemu żeby te podpowiedzi wprowadzić na stałe do wersji 2.0

Pozdrawiam

Co do tagów globalnych - przeczytaj ten watek od postu nr. 19 - w największym skrócie tagi się same będą dodawać i w momencie gdy będziesz miał kilkaset wpisów wiele słów zacznie się powtarzać i chmurka tagów będzie bardziej zróżnicowana pod względem wielkości czcionki (przykład zobacz mój katalog link w podpisie).

Co do tagów lokalnych - to możesz to sam zrobić w dosłownie 1 minutę :D - wszystko działa na zasadzie 1 funkcji więc wystarczy że wejdziesz w otwarty_disp/szcz.php i przeniesiesz funkcję:

if ($cfg[loktag]==1) lokalne_tagi($item[slowa]);

w miejsce które Tobie odpowiada :P

PS. Nie widzę problemu żeby te podpowiedzi wprowadzić na stałe do wersji 2.0

No jak wolicie to mogę zmienić - po prostu wpierw te modyfikacje robiłem pod siebie i dlatego umieściłem je pod ramką :) ale dzięki za wklejenie zmienionego kodu - mam nadzieję że przyda się zainteresowanym.

EDIT: przy okazji jesteś chyba pierwszą osobą która pomyślnie przeszła zmianę starej wersji katalogu na nową 2.0 i to z ilością wpisów liczącą ponad 20.000 - bardzo dobrze bo bałem się już że przy takiej ilosci modyfikacji i zmian kodu moze to być niewykonalne....

Oto kolejna funkcja która może się okazać użyteczna:

Wyświetlanie treści strony na bieżąco pobieranej z adresu URL danej strony.

Jak działa?

Klikając w szczegóły danego wpisu, jako klient, gość katalogu (wszędzie poza PA) po kolei wyświetlają się nam informacje: tytuł (link), opis, data dodania, słowa kluczowe, KONTENT (treść strony razem z jej formatowaniem), tagi itd.

Po co?

W celu zwiększenia ilości pobieranej treści przez roboty wyszukiwarek. I żeby dana strona miała zmienną treść (za każdym razem jak zmieni się treść oryginalnej strony).

Wady?

Spowolnienie wchodzenia w zakładkę szczegóły. Powoduje częstsze niepowodzenia przy pobieraniu treści tej strony przez Googlebota.

Zabezpieczenia:

- funkcja "obiera" treść strony ze wszystkich tagów poza: <big>, <b>, <i>, <h1>, <h2>, <h3>, <h4>, <span>, <br>, <li>, <font>, <ul>.

- funkcja ignoruje błędy w przypadku niedostępności strony (unikamy błędu 303 itp.)

Instalacja (dotyczy tylko i wyłącznie wersji mini otwarty mod v2.0):

##OTWÓRZ PLIK: otwarty_admin/index.php

##ZNAJDŹ:

mysql_query("insert into ".$prefix."konfiguracja set nazwa='dodkat', wartosc='$_POST[dodkat]' ");

##DODAJ PO:

mysql_query("insert into ".$prefix."konfiguracja set nazwa='pob_tresc', wartosc='$_POST[pob_tresc]' ");

##ZNAJDŹ:

if ($cfg[dodkat]=="" AND $_POST[dodkat]=="") { $cfg[dodkat]="0";} else if ($_POST[dodkat]!="") { $cfg[dodkat]=$_POST[dodkat];}

##DODAJ PO:

if ($cfg[pob_tresc]=="" AND $_POST[pob_tresc]=="") { $cfg[pob_tresc]="0";} else if ($_POST[pob_tresc]!="") { $cfg[pob_tresc]=$_POST[pob_tresc];}

##ZNAJDŹ:

<tr><td align=right width=260>Czy wy?wietlać dodkatkowe kategorie w formularzu dodawania strony ?:</td><td width=200><input type="radio" name="dodkat" value="1" <?=$dodkata?>> tak | <input type="radio" name="dodkat" value="0" <?=$dodkatb?>> nie</td></tr>

##DODAJ PO:

<tr><td colspan=3 width=480><br /><b>Modyfikacje otwarty mini by Twardes</b></td></tr>

<?
if ($cfg[pob_tresc]==1) { $pob_tresca="checked"; }
if ($cfg[pob_tresc]==0) { $pob_trescb="checked"; }

?>
<tr><td align=right width=260>Czy wy?wietlać tre?ć pobieran? ze strony? (wydłuża czas otwierania strony szczegółów):</td><td width=200><input type="radio" name="pob_tresc" value="1" <?=$pob_tresca?>> tak | <input type="radio" name="pob_tresc" value="0" <?=$pob_trescb?>> nie</td></tr>

##OTWÓRZ PLIK: otwarty_disp/funkcje.php

##ZNAJDŹ:

// ------------------------------------ tpl();

function tpl() {
global $prefix;
$zap = mysql_query("select * from ".$prefix."template");
while ($l = mysql_fetch_assoc($zap)) {
$tpl[$l['nazwa']] = $l[wartosc];
}
return $tpl;
}

##DODAJ PO:

// ------------------------------------ html2txt();

function html2txt($document) {
$search = array('@<script[^>]*?>.*?</script>@si');
$text = preg_replace($search, '', $document);
$text = strip_tags($text,'<big><b><i><h1><h2><h3><h4><span><br><li><font><ul>');
return $text;
}

##OTWÓRZ PLIK: otwarty_disp/szcz.php

##ZNAJDŹ:

<div class="text_link"><b>Keywords:</b> <?=$item[slowa]?></div>
</td></tr></table></div>

##DODAJ PO:

<?php

if ($cfg[pob_tresc]==1) {
$source = @file_get_contents($item[url2]);
$data = @html2txt($source);
$data = @mb_convert_encoding($data, "ISO-8859-2", "auto");
echo '<div class="text_link" style="float:left;width:380px;"><b>Kontent:</b><br>'.$data.'</div>';
}

?>

##ZAPISZ I ZAMKNIJ WSZYSTKIE PLIKI

Gotowe do pobrania pliki znajdują się TU na forum

PS. A co do zmian... wszystkie modyfikacje wprowadziłem, ręcznie oczywiście, z uwagi na moje wcześniejsze kombinacje. Korzystam na razie tylko z Twoich tagów lokalnych, bo chociaż twoja wersja przyjaznych linków mi się bardziej podoba, to ja zmodernizowałem już wcześniej na własną rękę seo url i google już wiele linków mi tak zindeksowało i nie chcę nic już zmieniać.

A globalnych musi się więcej zrobić aby się mogły zróżnicować :)

Dodaj jak chcesz powyższą modyfikację do wersji 2.0.

Pozdrawiam

To byłaby świetna dodatkowa funkcja, wymaga jednak wprowadzenia większej ilości zmian, a na razie dzielimy się modyfikacjami wykonanymi głównie na własny użytek (stąd amatorska i mało wyrafinowana składnia i rozmieszczenie kodu w plikach).

W moim zamyśle chodziło o to żeby z niemal każdej strony (a większość nie ma kanału RSS) móc pobrać treść i to w dodatku sformatowaną.

Jak wejdziesz w mój katalog to zobaczysz, że wejście w "szczegóły" wpisu wcale nie jest takie czasochłonne względem szybkości działania serwisu jako takiego.

Jak powstanie modyfikacja o jakiej wspomniałeś, to chętnie ją doinstaluję

PS. muszę przyznać, że "Tablica kodowania liter" jest świetna, użyję jej chętnie w przyszłości do innych projektów.

twardes...wspaniała robota! też o tym myślałem żeby coś takiego zaprogramować ale wcześniejsze modyfikacje okazały się ważniejsze no i tak odkładałem i odkładałem... :) Co do samej modyfikacji to bym ja trochę zmienił tzn. może i file_get_contents przy każdorazowym wyświetleniu strony przy kilkuset unikach dziennie wystarczy to jednak w perspektywie wielu odwiedzin dziennie to zajedzie hosting... myślę że dobrym pomysłem byłoby jednorazowe pobranie i umieszczenie w sqlu.

gkeb...poczytaj wątek w tym dziale pt. "jakie modyfikacje przydałyby sie do otwarty mini ?" - ostatnie posty dotyczą właśnie parsera RSS który niebawem zrobię. Przy okazji mogę wtedy dorobić indywidualny RSS konkretnego wpisu - tylko ze no właśnie...znów kłania się obciążenie procka...

Widzisz u mnie nie było za wiele problemów z obciążeniem (max 30 wejść dziennie) Co do SQL, to też o tym myślałem, ale tak jak powiedziałem, nie potrzebowałem tego (bo mój serwer wyrabia), zapisane w bazie nie będzie za każdym razem aktualizowało treści, a chodzi tu także o zmienność kontentu.

natknąłem się na jeden problem / niedociągnięcie przy stronach kodowanych w utf-8:

mianowicie wystarczyło, że moje meta było z małych liter <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"> i już funkcja konwersji znaków nie zadziałała. Proponuję rozwiązanie następujące

##W PLIKU otwarty_disp/op.php

##ZNAJDŹ:

if ($kodowanie == "text/html; charset=UTF-8")

##ZAMIEŃ NA:

$kodowanie = strtolower($kodowanie);
if ($kodowanie == "text/html; charset=utf-8")

##ZAPISZ I ZAMKNIJ PLIK

Dokładnie - zapomniałem tego dodać - kolejne podziękowania...postaram się na dniach zebrać to wszystko razem i zaktualizować wersje.

OK wrzuciłem na serwer nową wersję otwarty mini z ostatnią modyfikacją Twardesa + poprawka mety. Prócz tego dodałem własną zapowiadana modyfikację parsera RSS który działa na takiej zasadzie że podajemy w panelu adm. kanał główny z którego ma ściągać newsy z kolei użytkownik może podać swój własny kanał w momencie dodawania wpisu. System w ten sposób będzie wyświetlał w szczegółach wpisu RSS danej strony lub jeśli takowy podany nie został - newsy z kanału głównego. Co z tego można wyczarować ? Ano coś takiego > PRZYKŁAD

Można by dodać do panelu możliwość przekierowania adresów z www na bez www i odwrotnie do wersji.

OK - postaram się dodać taką funkcjonalność przy następnej aktualizacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności