Skocz do zawartości

najnowsza wersja mini otwarty mod v2.0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ponownie po dłuższej przerwie. Mam 2 nieśmiałe propozycje, których to sam zrobić nie potrafię:

1. Wybór między kodowaniem (utf-8 lub iso-xxxx), to naprawdę dużo roboty, jednak obecnie właśnie są tendencje do tworzenia stron w UTF i żeby uniknąć problemów z pobieraniem kontentu oraz sprostać standardu można by przejść na UTF.

2. możliwość ustawienia żeby nie tytuł strony był linkiem d niej, tylko link www zawarty w szczegółach. Próbowałem sam, jednak tak coś namieszałem że wolałem wrócić do pierwotnego stanu.

• Odpowiedzi 405
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Heh akurat zdążyłeś przed wypuszczeniem nowej wersji a została godzina ;)

1. To jest zbyt globalna zmiana aby zrobić to na poczekaniu - z pewnością w przyszłości to zrobię ale w tej ani w następnej aktualizacji tego jeszcze na pewno nie będzie.

2. A to jest akurat interesująca prosta przeróbka - znajdzie się w tej aktualizacji jeszcze.

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

1. To jest zbyt globalna zmiana aby zrobić to na poczekaniu - z pewnością w przyszłości to zrobię ale w tej ani w następnej aktualizacji tego jeszcze na pewno nie będzie.
Dlaczego, rozpoznanie kodowania w pliku getPageInfo.php i wykorzystanie funkcji iconv().

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

OK - no to wypuszczam kolejną aktualizację tym razem większą bo doszło kilka ciekawych rzeczy...

Katalog otwarty mini mod v2.0 - aktualizacja 11.09.2008

1. Możliwość ustawienia linka zwrotnego jako dodatkowy lub obowiązkowy - możliwość zdefiniowania 3 anchorów które losowane pojawiają się w użytkownikowi w formularzu dodawania strony. System sprawdza zawartość strony którą user podał jako tą z backlinkiem i w przypadku braku linka przy obowiązkowym wklejeniu - zatrzyma go już na tym etapie dodawania strony do katalogu. Dodatkowo taka informacja pojawia się także w formularzu moderacji nowego wpisu wraz z informacja o pageranku podstrony na której rzekomo nasz link się znajduje. Ważne - skrypt jest tak zrobiony że user może dowolnie zmienić kod linka pod względem dodania swojej klasy styli lub targeta - jeśli jest sam LINK system go wykryje - jak to działa nie zdradzę żeby nikomu nie przyszło do głowy cwaniakować. Co daje link zwrotny - do wyboru - dodatkowy link na podstronie Przyjaciół i wyższa pozycja w swojej podkategorii :)

2. Dodałem modyfikację Twardesa odnośnie aktualizacji danych strony przy moderacji - to jest chyba najlepszy mod jaki powstał do otwarty mini. Dlaczego ? Często zdarza Wam się moderować strony w których opis składa się z samych krzaczków ? Teraz wystarczy że klikniecie "aktualizacja danych" a skrypt automatycznie pobierze ze strony elegancki title, description i słowa kluczowe.

3. Zmieniłem modyfikację powiadomień mailowych na coś podobnego do tego co zrobił Twardes - dodatkowy formularz w panelu adm. gdzie każdy może sobie zmienić treść powiadomień a gdzie dodane zostały proste tagi: MyBB[home] - adres naszego katalogu, MyBB[id] - adres do szczegółów wpisu, MyBB[mail] - mail dodającego. System przy wysyłaniu maila automatycznie zamieni te tagi na odpowiednie linki w zależności od tego jaką formę linków mamy włączona w swoim katalogu.

4. Jeden z userów PiO niedawno sugerował żeby zlikwidować duplicate content w sytuacji gdy mamy adres z "www" a gdy używamy adres bez "www" i odwrotnie. Teraz jeśli wejdziemy na niepreferowany adres system automatycznie przekieruje nas na ten właściwy.

5. Dodano opcje w panelu adm. (włączone domyślnie) żeby linki wpisów w katalogu były skierowane do szczegółów a nie bezpośrednio na stronę.

6. Dodano informacje o nowych dostępnych aktualizacjach w panelu adm. w górnym menu - teraz jeśli pojawi się nowa wersja a nie zaglądacie często na forum PiO zostaniecie o tym automatycznie poinformowani i jednym przyciskiem myszy dowiecie się więcej.

7. Kilka mniej istotnych przeróbek katalogu m.in. zmiana funkcji iconv() w seo url na mb_convert_encoding() co powinno zapobiec problemom zdarzającym się na bardziej "ograniczonych" hostingach.

Będę bardzo wdzięczny jeśli będziecie sygnalizować jakiekolwiek usterki - postaram się je na bieżąco naprawiać.

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

jak zaktualizować już działający mini?

Najlepiej zrobić sobie wpierw test czy takie coś jest możliwe na jakiejś nowej subdomenie. Według moich testów udaje się taki upgrade:

1. Robimy backup swoich danych a także templatki (czyli wszystkie pliki graficzne).

2. Eksportujemy zawartość bazy danych katalogu w phpmyadmin jako UPDATE.

3. Wgrywamy pliki nowej wersji katalogu

4. Wgrywamy swoje pliki templatki

5. Importujemy starą baze danych w phpmyadmin.

Musi zadziałać tylko radzę bezwzględnie zrobić wpierw backupa.

Jeśli natomiast masz na myśli upgrade wcześniejszej aktualizacji katalogu 2.0 to wystarczy podmienić pliki a w bazie danych dodać parę nowych rekordów. Poniżej wklejam gotowe zapytanie:

INSERT INTO `otwarty_konfiguracja` VALUES('o4', 'https://www.otwarty-mod.intelekt.net.pl');
INSERT INTO `otwarty_konfiguracja` VALUES('w6', '1');
INSERT INTO `otwarty_konfiguracja` VALUES('link_zwr', '0');
INSERT INTO `otwarty_konfiguracja` VALUES('link_prz', '1');
INSERT INTO `otwarty_konfiguracja` VALUES('link_sor', '1');
INSERT INTO `otwarty_konfiguracja` VALUES('link_adres', 'ADRES KATALOGU');
INSERT INTO `otwarty_konfiguracja` VALUES('link_opis', 'W przypadku dodania linka zwrotnego do naszej strony Twój wpis znajdzie siê dodatkowo na podstronie Przyjació³ katalogu i otrzyma wy¿sza pozycjê w swojej podkategorii');
INSERT INTO `otwarty_konfiguracja` VALUES('link_anchor_1', 'Katalog Stron');
INSERT INTO `otwarty_konfiguracja` VALUES('link_anchor_2', '');
INSERT INTO `otwarty_konfiguracja` VALUES('link_anchor_3', '');
INSERT INTO `otwarty_konfiguracja` VALUES('mail_nadaw', 'katalog@katalog.pl');
INSERT INTO `otwarty_konfiguracja` VALUES('mail_odkog', 'Administrator Katalogu');
INSERT INTO `otwarty_konfiguracja` VALUES('mail_chars', 'iso-8859-2');
INSERT INTO `otwarty_konfiguracja` VALUES('maild_tem', 'Wpis zosta³ zatwierdzony!');
INSERT INTO `otwarty_konfiguracja` VALUES('maild_tre', 'Witaj [MyBB[email]],<br><br>Gratulujemy, Twój wpis zosta³ dodany do [MyBB[home]]<p>Zobacz swój wpis [MyBB[id]]<br><br>Pozdrawiamy');
INSERT INTO `otwarty_konfiguracja` VALUES('mailu_tem', 'Wpis zosta³ usuniêty');
INSERT INTO `otwarty_konfiguracja` VALUES('mailu_tre', 'Witaj [MyBB[email]],<br><br>Niestety Twój wpis nie jest zgodny z naszym regulaminem i NIE zosta³ dodany do [MyBB[home]]<br><br>Pozdrawiamy');
INSERT INTO `otwarty_konfiguracja` VALUES('wersja', '11.09.2008');

gdzie ADRES KATALOGU wpisać adres swojego katalogu z 'https://'.

będę robił zmianę z 2.0, ale najpierw będę musiał popróbować najpierw na innych katalogach, zeby tego mi nie wywaliło. Cały czas mam jakieś problemy z bazami danych i obawiam się, że tak łatwo to nie przejdzie w moim przypadku

Jesli bedziesz aktualizował poprzednia wersję 2.0 to na 100% się uda :D

Nadpisz stare pliki nowymi z paczki; wejdź do phpmyadmin w otwarty_konfiguracja > przeglądaj > w ramce edytuj zapytanie SQL wklej zawartość którą wkleiłem wyżej i to wszystko ;).

ale jak nadpiszę pliki to nie znikną wszystkie ustawienia kolorów, nowe logo itp?

znikną dlatego zrób sobie kopie plików graficznych + style.css by później wgrać je z powrotem

Z ciekawości zapytam, bo nie próbowałem - czy z tą nową wersją zadziała import bazy z Qlweba? Chodzi mi o import za pomocą skryptu jaki przygotował Piotrek i udostępnił tutaj. Nie chcę tworzyć pustego katalogu, mam gdzieś bazę Qlweba i chętnie bym ją opakował w te wszystkie fajne aktualizacje w Mini.

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

Widze problem z kodowaniem znakow w "szybkim podgladzie tresci strony" a konkretniej strona ma UTF-8 a w katalogu sa krzaki (dla stron z kodowaniem ISO-8859-2 wszystko jest ok) . Nie ma tego problemu dla tej strony jesli chodzi o kanal RSS, wpisy sa poprawnie wyswietlane. Problem pojawil sie od tej mod. w poprzedniej wersji skryptu w podglad byl ok.

hehe znalazlem przeoczenie ;]

W szcz.php brakuje jednej linijki, okolo 153 linii po:

if ($cfg[pob_tresc]==1) {

$source = @file_get_contents($item[url2]);

$data = @html2txt($source);

nalezy dodac

$data = @mb_convert_encoding($data, "ISO-8859-2", "auto");

Ma to wygladac:

if ($cfg[pob_tresc]==1) {
$source = @file_get_contents($item[url2]);
$data = @html2txt($source);
$data = @mb_convert_encoding($data, "ISO-8859-2", "auto");
echo '<div class="text_body_h3">Szybki podglad strony:</div><div class="ramka">'.$data.'</div><div style="padding-bottom:7px;"></div>';
}

Jakby ktos chcial doslownie przekleic kod, to w echo "Szybki podglad strony:" to na slepo wpisalem, nie mam juz tego kodu wiec nie wiem co tam w orginale dokladnie bylo.

Zapraszam do katalogów stron: ExtremePower.pl, SpicaStar.pl oraz FirmoweDomeny.pl

Bielack...nie próbowałem jeszcze tego - obawiam się ze nie przejdzie ze względu na dużą ilość zmian; dobra wiadomość jest taka że właśnie tym zamierzam się zająć teraz - stworzeniem tutoriala jak importować baze z qlweb, jak zmodyfikować otwarty mini v1.0 itp.

Samoel...dzięki za info - już naprawione.

To doskonała wiadomość - dziękuję, że o tym pomyślałeś. Mam jeden Mini v1.1 (wersja podstawowa z kilkoma dodatkami) i chętnie bym mu dodał co nieco, a chętnie też otworzył bym nowy, gdybym mógł zaimportować bazę z Qlweba.

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności