Skocz do zawartości

Zarabianie w internecie a podatek

beginss

Rekomendowane odpowiedzi

to najlepiej będzie jak zapytasz (pisemnie) we właściwym sobie urzędzie skarbowym

Jest coś takiego jak zapytanie indywidualne lub podobnie, taka porada, kosztuje 75 zł. Za darmo nie dowiesz się zbyt wiele. Jak jakieś konkrety chcesz to odsyłają do tej porady. Najprostsze rozwiązanie to chyba ruszyć cztery litery i iść się zapytać osobiście ?

...

• Odpowiedzi 41
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej podlega opłacie w wysokości 75 zł, którą należy wpłacić w terminie 7 dni od dnia złozenia wniosku. Wzór wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej znajduje się na stronie internetowej Ministerstwa Finansów oraz na stronie Krajowej Informacji Podatkowej.

Akurat niedawno pytałem się o pewną, wydawało mi się, błahą sprawę. Bezpłatnie to mogą ustawę zacytować, interpretacja jest już płatna. Jubi, dlaczego sądzisz, że mogą wyniknąć problemy?

...

Jak w sierpniu zarobisz 1000zł to do 20 września wpłacasz na konto US 19% tego co zarobiłeś, czyli 190zł.

W zeznaniu rocznym sumujesz wszystko. Jeżeli łapiesz się na wyższy (czyli II/III) próg podatkowy to będziesz musiał dopłacić podatek.

Jest też kwota wolna od podatku, wynosi ok. 3000zł. Jeżeli zarobisz nie więcej niż ta kwota to zostanie Ci zwrócony cały podatek jaki co miesiąc płaciłeś.

Jeżeli zarabiasz więcej to też zostanie zwrócony, ale tylko od tej kwoty (19% z 3000zł, czyli ok. 570zł).

Już wszystko wiesz. Wejdź sobie teraz na stronę swojego Urzędu Skarbowego, znajdź: "Konto bankowe dla PIT - podatek dochodowy od osób fizycznych", i wpłacaj tam co miesiąc 19% tego co zarobiłeś.

apropos rozliczania,

kumpel opowiadał mi ostatnio o swoim problemie, mianowicie bawi się w dosyć spore zarabianie kasy w internecie,

wychodzi mu jakieś 3k miesięcznie(dla mnie to sporo),

jednak żadna z tych transakcji nie jest transakcją na którą ma umowe czy coś w tym stylu.

może w sumie 500zł ma aby z allegro, to to jakoś rozliczyć chyba może.

zastanwia mnie fakt, czy on wtedy z tak zarobionych pieniędzy może się rozliczyć? i jak to ewentualnie traktuje us?

pytam głównie dlatego, że planuje założyć swoją działalność, a czytałem niedawno gdzieś na forum, że najczęściej właśnie us sprawdza konta nowych przedsiębiorców.

jak to jesT?

Incognito - to tak, tam o pozycjonowaniu, ale nie Ciii, bo się wyda. Nie mów nikomu...

Przyszłość seo - wszyscy mówią to i ja...

głównie sprzedaje bannery na swoich stronach,

niestety wszystkich szczegółów nie znam,

czyli obecnie, bez założonej działalności nie ma jak się z tego rozliczyć i kasa jest uznawana jako zaraobiona na czarno?

ale jaja;) ale tak poważnie, to jak to traktuje us?

no i gdyby założył firmę, to mógłby się z tego rozliczyć na koniec roku?

Incognito - to tak, tam o pozycjonowaniu, ale nie Ciii, bo się wyda. Nie mów nikomu...

Przyszłość seo - wszyscy mówią to i ja...

czyli obecnie, bez założonej działalności nie ma jak się z tego rozliczyć i kasa jest uznawana jako zaraobiona na czarno?

ale jaja;) ale tak poważnie, to jak to traktuje us?

Mam trochę przestarzałe informacje, więc nie jestem pewien jak treaz wygląda, ale za 'moich' czasów mogłeś być nie-firmą, jeżeli nie świadczyłeś usług o charakterze stałym czasowo wobec jakiegokolwiek podmiotu. czyli na przykład jeżeli zrobiłeś komuś stronę, to nie musisz miec firmy (rozliczasz się za pomocą pitu - nie znam numeru, ale jeżeli nie masz zbyt dużych dochodów, to jezcze dostaniesz zwrot podatku); ale jeżeli przez rok pozycjonowałeś komuś stronę, to powinieneś.

To było stwierdzenie na podstawie prawa około 3-4 lat temu, więc nie wiem czy powinniscie sie tym przejmować / używać, ale wtedy było aktualne i bardzo mi pomogło.

Warto też sobie poszukać jakiego rodzaju usługi podchodzą pod umowę o dzieło - często jest tak, że nie musicie posiadać firmy, jeżeli umowa i przedmiot umowy jest odpowiednio określony. Nie podejmę się pisania jakie, bo najprawdopodobniej ich nie jestem w stanie wymienić && póżno już :P

Poszukacie, to znajdziecie. https://www.google.pl/search?hl=pl&q=um...+Google&lr=

Zasada jest taka: Dopoóty dzban wodę nosi, dopóki mu się ucho nie urwie.

Zarabiajcie bez rozliczania się z urzędem skarbowym i z zusem, a któregoś dnia zapukają do was jacyś ludzie z różnymi, niewygodnymi dla was, pytaniami.

Każde zarabianie pieniędzy, które ma znamiona ciągłości musi być zarejestrowane jako działalność gospodarcza. Można kombinować z umowami zlecenia, itp, ale od umów też trzeba płacić podatek, a jeśli są one powtarzane, to zus będzie chciał swoją dolę, czyli będzie to traktował jako działalność gospodarczą i któregoś dnia zgłosi się do was po zaległe składki z odsetkami i karami.

Trzeba zakładać, że któregoś dnia miła konkurencja powiadomi przypadkiem właściwe organy i obudzisz się z ręką w nocniku.

Moim zdaniem, jeśli da się zarobić na swoich pomysłach i pracy, to opłaca się zarejestrować działalność i spać spokojnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności