Skocz do zawartości

Zarabianie w internecie a podatek

beginss

Rekomendowane odpowiedzi

Nocny duch : ale pier*** glupoty.Czy to oznacza ze jezeli komus pozycjonuje stron i pobieram oplate miesieczna to nie moge zawierac umow zlecenie?A nawet jezeli zawre to znaczy ze robie to nielegalnie?Wprowadzasz blad wielu uzytkownikow tego forum takim stwierdzeniem,zastanow sie czasami co piszesz.

LOK - LIGA OBRONY KRAJU

• Odpowiedzi 41
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Nocny duch : ale pier*** glupoty.Czy to oznacza ze jezeli komus pozycjonuje stron i pobieram oplate miesieczna to nie moge zawierac umow zlecenie?A nawet jezeli zawre to znaczy ze robie to nielegalnie?Wprowadzasz blad wielu uzytkownikow tego forum takim stwierdzeniem,zastanow sie czasami co piszesz.

Nie wiem, czy robisz coś nielegalnie, czy nie.

Pobieranie stałej opłaty ma znamiona powtarzalności, a wtedy powinna być rejestrowana działalność gospodarcza i opłacane składki zus.

np: "...działalnością gospodarczą jest nie tylko profesjonalny obrót prowadzony w sposób zorganizowany i ciągły, lecz również działalność producentów, handlowców i usługodawców realizowana sporadycznie, a nawet jednorazowo, jeżeli okoliczności wskazują na zamiar wykonywania jej w sposób częstotliwy..."

Wydaje mi się, że lepiej dmuchać na zimne i dobrze się rozeznać w temacie. Nawet gdy zapłacisz podatek dochodowy, to pamiętaj jeszcze o innym dużym podatku, którym jest Zus.

Kluczem jest tutaj sporadyczność vs ciągłość usług.

Od umow zlecenie tez sie placi skladki do zusu

Doskonale o tym wiem,ale jak zawierasz umowe to bez przesady ze to jest nielegalne,a przepraszam jak zatrudniaja ludzi w hipermarketach na umowe zlecenie/umowe o dzielo to czy to jest nielegalne?Tez jest ciaglosc,wiec nie wprowadzaj innych w blad.

LOK - LIGA OBRONY KRAJU

Doskonale o tym wiem,ale jak zawierasz umowe to bez przesady ze to jest nielegalne,a przepraszam jak zatrudniaja ludzi w hipermarketach na umowe zlecenie/umowe o dzielo to czy to jest nielegalne?Tez jest ciaglosc,wiec nie wprowadzaj innych w blad.

Myślę, że umowy zlecenia nie są nielegalne jako takie.

Ale pojawia się proste pytanie. Dlaczego nie zatrudnia się ludzi na umowę o pracę?

Na przykład miałem znajomego, który kiedyś też był zatudniony na umowę zlecenie. Wyglądało to tak, że co miesiąc podpisywał nową umowę, stara szła do kosza a zus nie był płacony.

O tym co ludzie piszą o zatrudnianiu na umowę zlecenie można poczytać tutaj w komentarzach. Co prawda ten temat dotyczy innego charakteru umowy, ale i tak warto rzucić okiem: https://www.newtrader.pl/Czym-jest-umowa-zlecenie,pp_8,10.php

pozdrawiam

ale ja wcale nie pisze ze umowy zlecenia sa nielegalne - wrecz przeciwnie jesli placi sie zus od umowy zlecenie to mysle ze nikt nie bedzie mial zadnych podstaw zeby sie do tego przyczepic...

• 1 rok później...
  • 3 miesiące temu...

Witajcie, niechcialem tworzyc nowego watku wiec podlaczylem sie tutaj...

Zarabiam pieniądze publikujac na moich stronach internetowych reklame pewnych produktów ktore sa sprzedawane w USA za co otrzymuje prowizje. Firma nie wystawia mi zadnej faktury, robi tylko przelew na konto bankowe jako swojemu partnerowi ( z tego co sie orientowałem to w tytule przelewu jest napisane "WIRE TRANSFER"). Chciałbym rozpoczac dzialalnosc gospodarcza i placic podatki ale nie wiem jak ten temat "ugryzc", jaki wybrac sposob opodatkowania (ryczalt, ksiega ?) jakie mam wybrac PKD pod taka dzialanosc. Mozecie cos poradzic ?

Pozdrawiam

@technex

Najlepiej wybrać biuro rachunkowe, pomogą i doradzą już za 100 - 200 PLN miesięcznie. Za to śpisz spokojnie i możesz cały swój czas poświecić pracy.

Chyba obowiązujące, tak ogólnie dla SEO-wców:

62.01.Z - Działalność związana z oprogramowaniem

62.02.Z - Działalność związana z doradztwem w zakresie informatyki

63.11.Z - Przetwarzanie danych; zarządzanie stronami internetowymi (hosting) i podobna działalność

63.12.Z - Działalność portali internetowych

63.91.Z - Działalność agencji informacyjnych

73.12.C - Pośrednictwo w sprzedaży miejsca na cele reklamowe w mediach elektronicznych (Internet)

wyborne i satyryczne kawały

O wykopaliska! :D

Nie mieszajcie umowy zlecenie z obowiązkiem prowadzenia działalności. Umowy podpisuje się także prowadząc działalność.

Jeżeli wykonujecie to co wykonujecie w sposób zorganizowany i ciągły to macie obowiązek rejestracji działalności podatkowej.

Tym samym, jeśli zarabiacie np 500zł to powinniście przestać bo to się zupełnie nie opłaca. Do ZUS-u trzeba będzie jeszcze dopłacać. Takie prawo :)

Oczywiście można schować głowę w piasek. Może się uda rok... może 5 lat... a może jutro ktoś niezadowolony z tego, że macie niższe ceny punktów w SWL od niego podkabluje was i zostaniecie obciążeni sumą, której teraz nawet nie jesteście w stanie sobie wyobrazić.

Nie wykazywać w ogóle? Też jakieś wyjście. 75% od nieujawnionego dochodu z 5 lat + odsetki + kara. Warte ryzyka? Może... wasza decyzja. Ryzyko wpadki przy niewielkich sumach jest bardzo małe - o ile ktoś nie podkabluje. Ja tam aż tak nie wierze w ludzi.

------------------------------------------------------------------------

Prywata:

Tworze stronkę, na której znajdą się m.in. odpowiedzi na różne pytania z tematyki podatkowej. Dużo jej jeszcze brakuje ale jeżeli macie jakieś pytania, na które chcielibyście za free uzyskać fachową odpowiedź to wrzucajcie na PW. Chętnie dorzucę trochę treści. Nic nie gwarantuje (szczególnie w bardzo specyficznych przypadkach) ale spróbować nie zaszkodzi ;-)

Na razie mam tylko dwa ale za to oba interesujące dla osób z branży.

https://www.abakus.olsztyn.pl/pytania-i-odpowiedzi

Jestem w potrzebie - sprzedaje
cenne domeny regionalne za ułamek wartości
tylko do końca tyg. < link do ogłoszenia >

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności