Skocz do zawartości

Google analitycs a forum

NCL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ma stronke powiedzmy www.strona.pl a na niej forum jako podfolder czyli www.strona.pl/forum/

Chcialbym analizowac ruch tylko na forum - ale nie moge dodac samego forum (www.strona.pl/forum/) do google analitycs, poniewaz wymaga adresu nadrzednego - czyli np. forum.strona.pl Ja nie chce tworzyc nowej domeny - chce po prostu sprawdzic co sie dzieje w tym konkretnym folderze forum.

Jak to mozna zrobic?

Wydaje mi się, że nie jest istotne, co wpiszesz jako adres dla danego konta, tylko żeby skrypt znalazł się w odpowiednim miejscu, czyli na forum.

Tak, ale ja nie chcę łaczyć wyników strony głownej i forum wjeden duży - chciałby widzieć je osobo - bo to dla mnie jakby dwie strony.

To ja mam podobne pytanie, ale w drugą stronę. Mam google analytics na strona.pl i chciałbym, żeby razem zliczał mi również z forum.strona.pl. Umieściłem kod tuż przed </body> na jednej i drugiej, ale nie wiem gdzie dokładnie sprawdzić czy z tego forum.strona.pl też jest zliczane? Może w ogóle tak nie można? Proszę o pomoc.

A co mnie niepokoi to, że w dziale "witryny odsyłające" jest właśnie forum.strona.pl....

• 2 tygodnie później...
dodaj filtr

OK. Dodałem filtr i teraz nie wiem co dalej :unsure:

W głownych wynikach wyszukiwania mam już o 50% mniejsze obroty na statystykach (domyslam się że to są za samą strone główną). A jak teraz mogę sprawdzić statytsyki samego forum? Czy można sprawdzić połaczone statystyki forum i strony głównej jednocześnie, żeby zobaczyć: ile osób wchodzi tylko na główną, ile osób wchodzi tylko na forum, a ile osób zagląda i na forum i na stronę główna. I żeby wiedzieć czy userzy zaczynają od strony głownej czy od froum.

Dzięki za odpowiedzi!

Powinieneś umieścić kod w postaci:

<?php

$virtual_page = "nazwa_strony_przykładowej_1";

include_once "analyticstracking.php" ?>

tuż przed tagiem zamykającym </body>. W miejsce „nazwa_strony_przykładowej_1” wstaw taką nazwę, która pomoże w jednoznacznej identyfikacji śledzonej witryny.

W ten sposób w wynikach analytics możesz przeglądać i widzisz na jaką stronę są wejścia itp.

teoretycznie wg mnie to robisz tak:

jeden kod idzie na całość,

później dodajesz 2 różne profile (do tej samej domeny) na każdy inny filtr - jeden (na forum) to include trafiic only to subdirectory (uwzględnij tylko ruch do katalogu) a drugi z kolei custom -> exclude / wyłącz ruch z i ... tutaj nie wiem co :) - ale pewnie z helpa da się wyczytać.

dymna.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności