Skocz do zawartości

[projekt] Automatyczna wycena stron internetowych

radar22

Rekomendowane odpowiedzi

https://www.livret.org/wycena.html

Pod tym adresem powstaje skrypt automatycznie wyceniający strony internetowe.

Skrypt z założenia ma automatycznie wyceniać wartość stron internetowych wyłacznie na podstawie samego adresu.

Założenia wyceny:

- strona wyceniana jest wartościowa

- algorytm zakłada że strona jest lub będzie dochodowa

- wyceniana jest cała strona wraz z subdomenami (brak możliwości wycen stron na subdomenach)

- prezentowana wycena jest orientacyjna i w głównej mierze może być wykorzystywana do porównywania wartości różnych stron

Wycena odbywa się w oparciu o 4 główne parametry:

- ilość unikalnych użytkowników strony (UU/mc) (na podstawie algorytmu szacującego popularność strony)

- obecność w wyszukiwarkach (Site, Bl)

- wiek domeny

- PR

Z pewnością algorytm wymaga poprawy współczynników mających wpływ na wynikową cenę.

Czekam na wyniki testów, komentarze oraz sugestie.

kontakt: radek@quino.pl

rOOt

fasttony.es - reklama na facebook.com

Aplikacje facebook - tworzenie aplikacji na facebook.com

• Odpowiedzi 75
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Więc...

Dodałem swój adres i system wycenił ją na "123789 zł".

Moim skromnym zdaniem chyba brakuje przecinka.

Przybliżona wartość mojej strony przy optymistycznym myśleniu mogłaby wynieść 1237[,]89zł.

Coś zawyża bardzo ten serwis.

Pyszny Precel | Katalog stron

Ranking polskich firm hostingowych - dodaj hosting, zaopiniuj lub oceń

Projektowanie takiego serwisu to tylko strata czasu, bo serwis z góry jest skazany na porażkę i nie ma racji bytu, a wyniki cenowe są całkowicie bezsensowne. Przykładowo anonse.home.pl wyceniony na "szacowana wartość strony: 3074476 zł. :P

To tak samo jak byś chciał oceniać wartość dział malarzy nic o nich samych nie wiedząc. Picasso pewnie by wyszedł za 100 zł buhaha... :P

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Więc...

Dodałem swój adres i system wycenił ją na "123789 zł".

Moim skromnym zdaniem chyba brakuje przecinka.

Przybliżona wartość mojej strony przy optymistycznym myśleniu mogłaby wynieść 1237[,]89zł.

Coś zawyża bardzo ten serwis.

Myślę że na początek lepiej żeby skrypt zawyżał wartość niż zaniżał, z biegiem czasu i optymalizacją algorytmu powinno być lepiej

Nie ma to jak wczoraj postawiony spam na nowej domenie wyceniony na 1000zł :P

Teraz mogę iść spać... i spać spokojnie :P

No tak... ale jak napisałem w założeniu skrypt ma wyceniać serwisy wartościowe dla użytkowników

troche to, to smieszne jest gdyby jeszcze opierac sie na zrodlach oceniac w jakiejs skali: wiek, ilosc linkow w poszczegolnych wyszukiwarkach i miejsce w alexa to by mialo wzgledny sens.

A czy ja napisałem że wartość serwisu jest brana z kosmosu?

Skrypt działa właśnie w oparciu o wiek domeny (webarchive), ilość linków w yahoo i google (bl), site w google i yahoo i ranking alexa

Na początek może służyć jedynie do porównywania wartości stron.

Mion: Projektowanie takiego serwisu to tylko strata czasu, bo serwis z góry jest skazany na porażkę i nie ma racji bytu, a wyniki cenowe są całkowicie bezsensowne. Przykładowo anonse.home.pl wyceniony na "szacowana wartość strony: 3074476 zł.

Tak jak jest napisane skrypt nie wycenia wartości SUBDOMEN a anonse.home.pl jest subdomeną!

rOOt

Największą trudnością przy tego typu projektach jest określenie czynników jakie wpływają na wartość witryny. W szczególności nie da się uwzględnić potencjału ponieważ nie da się ocenić trendów i tematyki.

Oczywiście wstępną wycenę można dokonać na podstawie odwiedzalności, ale nie krótko a długoterminowej i raczej uwzględniając trend. Inaczej bowiem będziemy wyceniać witrynę która ma spadki oglądalności a inaczej której rosną staty.

Zatem pomysł ciekawy, natomiast założenia trzeba oprzeć o dużą wiedzę osób zajmujących sie profesjonalnie wyceną serwisów.

Największą trudnością przy tego typu projektach jest określenie czynników jakie wpływają na wartość witryny. W szczególności nie da się uwzględnić potencjału ponieważ nie da się ocenić trendów i tematyki.

Oczywiście wstępną wycenę można dokonać na podstawie odwiedzalności, ale nie krótko a długoterminowej i raczej uwzględniając trend. Inaczej bowiem będziemy wyceniać witrynę która ma spadki oglądalności a inaczej której rosną staty.

Zatem pomysł ciekawy, natomiast założenia trzeba oprzeć o dużą wiedzę osób zajmujących sie profesjonalnie wyceną serwisów.

Zgadza się, skrytp ma za zadanie ocenę czysto mechaniczną (matematyczną).

Nie jest w stanie ocenić strony uwzględniając tematyki, wpływu konkurencji (lub jej braku), dochodowości, planów na przyszłość itd...

Podstawą wyceny jest ilość użytkowników (miesięczna) która jest wyznaczana z rankingu alexa (jest to w miarę stabilne i nie tak bardzo podatne na duże krótkotrwałe zmiany ruchu).

Jeśli chodzi o rząd wielkości wycenianej wartości jest to z pewnością dyskusyjne, według mnie wiele stron internetowych jest niedocenianych (za niska szacowana wartość).

Tak więc przy założeniu że strona jest wartościowa i jest lub będzie dochodowa lepiej aby skrypt przeszacował wartość niż jej nie docenił.

Myślę że skrypt najlepiej spełni swoje zadanie do porównania wartości stron.

rOOt

A może dasz możliwość porównania kilku witryn jednocześnie? Dobrze byłoby gdybyś podał także przy takim porownanu inne parametry prócz samej wyceny końcowej. Co do wartościowania w złotówkach to bezpieczniej byłoby wartościować je wtedy procentowo. Np. porównując 2 witryny jedna ma 65 druga 35 co oznaczałoby, że ta pierwsza jest prawie dwukrotnie wyżej wyceniana niż druga.

W sieci jest sporo takich stron. Np. www.speedtest.pl/wycena.html obydwie moją główną stronę wyuceniają dużo taniej niż moje zapleczówki;) hehe ale ten skrypt daje lepsze ceny. Gdyby jeszcze właściciele takich wyceniarek gwarantowali zakup serwisów po takich kwotach jakie się pokażą w okienku;)

Szacowana wartość strony: 4726,00 zł

Domena w sieci od: 2006 r.

---

No cóz, moja domena jest w sieci od 2005 roku.

System wie lepiej ?

---

Szacowana wartość strony: INF,00 zł

Domena w sieci od: 2007 r.

Domena pr=2, stoi tam portfolio moje.

a9177b36246d7ce96fa698c9971dd36b.png

Sprzęt akwarystyczny kupuj w moim - sklep akwarystyczny.

adwokat częstochowa - Radca prawny Grzegorz Ledwoń. Pomoc w sprawie odszkodowania.

No to jesteś teoretycznym bogaczem :) :

www.livret.org

Szacowana wartość strony: 19451,00 zł

Domena w sieci od: 2007 r.

Mój przedpiszca bardzo trafnie ocenił "przydatność" tego serwisu, a ja bezsensowność istnienia tego typu wyceniarek pozostawię bez dalszego komentarza...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

A może dasz możliwość porównania kilku witryn jednocześnie? Dobrze byłoby gdybyś podał także przy takim porownanu inne parametry prócz samej wyceny końcowej. Co do wartościowania w złotówkach to bezpieczniej byłoby wartościować je wtedy procentowo. Np. porównując 2 witryny jedna ma 65 druga 35 co oznaczałoby, że ta pierwsza jest prawie dwukrotnie wyżej wyceniana niż druga.

W sumie bardzo dobry pomysł, jak tylko odrobinę dopracuję szacowanie użytkowników to zrobię porównanie stron.

Aktualnie dodałem dane według których wyceniana jest strona.

Może zamiast zł dam punkty tak jak np. w swl-ach i wtedy nie będzie nikogo drażniła wartość :rolleyes:

Edit:

Zmieniłem również parametry wyceny tak więc warości nie będą już tak wysokie.

rOOt

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności