Skocz do zawartości

wewnętrzne linki "nofollow"

pawelut

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio przypadkowo natknąłem się na filmik z konferencji . Filmik dosyc stary ale informacje, o ktorych mowi Cezary Lech wydały mi sie logiczne.

Chodzi o stwierdzenie ze wewnatrz strony powinnien byc wylacznie jeden link do strony glownej bez nofollow. Reszta linkow powinna zawierac ten atrybut. Twierdzil ze linki do tych samych podstron nie powinny sie powtarzac w obrebie jednej podstrony, a jezeli sie powtarzaja powinny zawierac nofollow.

Dokonalem optymalizcji i strona pod bardzo konkurencyjna fraze poleciala o 3 pozycje, a wczesniej takich wachan nie miala. Czekam na opinie w tej sprawie.

Może coś w tym jest - ale patrząc na inne informacje "z zachodu" - nofollow wykorzystuje się do linków ZEWNĘTRZNYCH

jeśli nie chcesz czegoś indexować na stronie - to masz od tego robots.txt

a jeśli chodzi o powtarzanie się linków wewnątrz strony, to raczej powszechna opinia mówiła, że im lepiej podlinkowana wewnątrz tym lepiej

ja bym się w to nie pchał - google ma pewne fajne SENSOWNE zasady, ułatwiające prace, a wg mnie to w ogóle nie ułatwia pracy, nie wyobrażam sobie teraz nagle kombinacji z nofollow dla linków wewnętrznych... no sorry to jest trochę roboty (i przemyśleń, a z tym to już u mnie najgorzej) - a przy większej stronie to już koniec świata!

#seo @ ircnet

bezsens.

Linki na Twojej stronie, działają tak samo na jej pozycję w google, jak z innej strony.

nie wierzysz? sprawdź;)

Incognito - to tak, tam o pozycjonowaniu, ale nie Ciii, bo się wyda. Nie mów nikomu...

Przyszłość seo - wszyscy mówią to i ja...

Można też zrobić tak aby dać nofollow do linków do mało istotnych stron (takich jak kontakt czy polityka prywatności), jednocześnie pamiętając aby linkować je z mapy strony. W ten sposób można wzmocnić linki do innych ważniejszych stron, bo efektywnie zmniejszy się ilość linków na stronie (a linki to stron typu kontakt są zazwyczaj na każdej podstronie serwisu).

Polecam moje pluginy do WordPress'a: WyPiekacz, Meta SEO Pack, User Locker, Google Integration Toolkit i wiele innych :)

Poradnik Webmastera ‰ Ostatnio na blogu:

PoradnikWebmastera-Blog.1.gif

Wg. mnie nie dość, że bez sensu to jeszcze może okazać się szkodliwe - w wytycznych dla Webmasterów Googla można przeczytać, że linki z nofolow powinny być stosowane dla stron co do treści których nie jesteśmy pewni, nie gwarantujemy ich zawartości, zgodności z tematyką witryny itp. Według moich ( i nie tylko ) obserwacji wynika, że wewnętrzne linkowanie witryny to podstawa sukcesu w Long Tail. A zatem jak wyszukiwarka ma ufać naszej witrynie skoro my sobie sami nie ufamy? ;)

tourpages_baner.png

W WP na przykład "czytaj więcej" zawsze opatruję w nofollow, bo ważniejszy jest dla mnie link do arta z tego tytułem. Od zawsze stosuję nofollow przy linkowaniu wewnętrznym.

Można też zrobić tak aby dać nofollow do linków do mało istotnych stron (takich jak kontakt czy polityka prywatności), jednocześnie pamiętając aby linkować je z mapy strony. W ten sposób można wzmocnić linki do innych ważniejszych stron, bo efektywnie zmniejszy się ilość linków na stronie (a linki to stron typu kontakt są zazwyczaj na każdej podstronie serwisu).

A o tym nie pomyślałem.

W WP na przykład "czytaj więcej" zawsze opatruję w nofollow, bo ważniejszy jest dla mnie link do arta z tego tytułem. Od zawsze stosuję nofollow przy linkowaniu wewnętrznym.

Tak tez zrobilem, i co do poprawnosci tego nie mam watpliwosci. Pewne watpliwosci sa przy produktach na stronie glownej. Czy obrazek produktu linkujacy do neigo powinnien byc z nofollow, gdy obok znajduje sie link z tytułem produktu ?

Watpliwosci mam tez jak stosować znaczniki alt i title, czy przemycac w niech słowa kluczowe nawet jak takie słowo ewidentnie w tym znaczniku nie pasuje?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności