Skocz do zawartości

Gdzie i za ile odnowić domeny *.pl

jimmi

Rekomendowane odpowiedzi

O, miło mnie zaskoczyłeś. Spodziewałem się że dostanę *. 

Kolega Swits.pl nic mi o tym nie wspominał. Prosił tylko o podanie danych dostępu do nazwa.pl i na tym koniec. 

Strona o transhumanizmie, medycynie przyszłości i nanotechonologii: Human 2.0

@Czaoszesq możliwe, że nie przyszło mu to nawet do głowy, że tego oczekujesz, bo jest to coś co powinno być po Twojej stronie :) 

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

@Czaoszesq jeśli mają to w regulaminie jako jedyną opcję, a Ty go zaakceptowałeś to raczej nie. 

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Kiedyś ten wniosek wysłałem mailem do nich.Na drugi dzień zadzwoniłem i po godzinie miałem kod.W trakcie rozmowy powołałem się na:

art. 61 K.C.

§ 2. Oświadczenie woli wyrażone w postaci elektronicznej jest złożone innej osobie z chwilą, gdy wprowadzono je do środka komunikacji elektronicznej w taki sposób, żeby osoba ta mogła zapoznać się z jego treścią.

• Like 1

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Dnia 31.10.2018 o 15:31, Finan napisał:

Kiedyś ten wniosek wysłałem mailem do nich.Na drugi dzień zadzwoniłem i po godzinie miałem kod.W trakcie rozmowy powołałem się na:

art. 61 K.C.

§ 2. Oświadczenie woli wyrażone w postaci elektronicznej jest złożone innej osobie z chwilą, gdy wprowadzono je do środka komunikacji elektronicznej w taki sposób, żeby osoba ta mogła zapoznać się z jego treścią.

Witam,

uprzejmie informujemy, że przytoczony przepis art. 61 § 2 kc rozstrzyga, kiedy oświadczenie woli zostało złożone. Nie odnosi się on natomiast do formy czynności prawnej, którą w tym przypadku jest forma pisemna, ustalona przez strony zgodnie postanowieniami Regulaminu rejestracji domen i usług powiązanych, którego akceptacja przez Pana doprowadziła do zawarcia umowy z nazwa.pl.

Gdy oświadczenie woli ma być złożone w formie pisemnej (zastrzeżonej zgodnie z powyższym), dla jego skuteczności konieczne jest przesłanie adresatowi oryginału pisma opatrzonego podpisem osoby, która złożyła oświadczenie. Nie jest natomiast wystarczające poinformowanie o treści oświadczenia w inny sposób, np. poprzez przesłanie jego fotografii, skanu czy kopii.

Jeszcze raz zaznaczamy, że zastrzeżenie formy pisemnej wniosku o wydanie kodu authinfo, ma na celu ochronę dobrze pojętego interesu Klientów nazwa.pl, przed uzyskaniem nieuprawnionego dostępu do domen.  

Pozdrawiam,
Dorota Gacek

Strona o transhumanizmie, medycynie przyszłości i nanotechonologii: Human 2.0

• 1 rok później...

A można gdzieś przewidzieć ile za rok ktoś zarząda ode mnie kase za przedłużenie domeny? Jest sporo domen za 0 zł + SSL za 30 zł na rok i myśle czy by nie kupić, ale co jeśli za rok dostanę rachunek na kilka tysięcy za przedłużenie?

Ceny utrzymania domen .pl (PLN netto / rok)

Rejestrator         .pl odnowienie         .pl po terminie

seohost.pl 40,20 48,20
kru.pl 40,20 100,00
vipower.pl 41,00 49,20
hostinguj.pl 44,64 52,33
ovh.pl 44,99 44,99
forpsi.pl 45,00 45,00
hitme.pl 47,97 67,97
atthost.pl 58,53 89,00
aftermarket.pl 59,95 69,95
domeny.tv 69,00 69,00
webd.pl 70,00 70,00
cyberfolks.pl 79,00 79,00
dhosting.pl 79,00 79,00
kylos.pl 79,00 79,00
cba.pl 79,90 99,90
cal.pl 80,00 99,00
dinfo.pl 89,00 97,90
zenbox.pl 89,00 178,00
LH.pl 90,00 90,00
premium.pl 90,00 140,00
domena.pl 100,00 100,00
az.pl 100,00 150,00
home.pl 100,00 200,00
nazwa.pl 120,00 240,00

Ceny netto w PLN za odnowienia domeny .pl o 1 rok
.pl po terminie – koszt odnowienia w ciągu 30 dni od wygaśnięcia domeny

Źródło danych: cenniki rejestratorów

Gdzie najdrożej i dlaczego tak drogo?

Spośród blisko 2,5 miliona zarejestrowanych domen .pl około milion nazw jest utrzymywana w dwóch firmach: home.pl i nazwa.pl. Jednocześnie to dwóch najdroższych na rynku partnerów NASK. Przedłużenie ważności domeny .pl kosztuje u nich 100 – 120 PLN netto za rok. To 2-3 razy więcej niż można płacić u konkurencji. Dlaczego więc wciąż przepłacamy za utrzymanie domen?

Istotna jest tutaj nieznajomość rynku przez przeciętnego użytkownika Internetu. Liderzy branży domen to również liderzy wydatków na marketing w tym sektorze. Nie sposób przegapić ich wszędobylskich bannerów i linków reklamowych w Google. Reklama się opłaca, ale wysokie budżety reklamowe finansowane są z wysokich marż utrzymania domen w kolejnych latach.

Panuje też przekonanie, że domena jest ściśle powiązana z usługą hostingową (utrzymania strony www), dlatego klienci posiadający serwery wirtualne w home.pl czy nazwa.pl niechętnie przenoszą swoje domeny do konkurencyjnych firm, chociaż wiedzą, że mogliby sporo zaoszczędzić.

Odnowienie domeny .pl po jej wygaśnięciu

Co w przypadku gdy zapomnę o opłaceniu odnowienia domeny w terminie? W takiej sytuacji usługa przestaje działać i domena przechodzi do tzw. kwarantanny. Okres ten trwa 30 dni od wygaśnięcia. W tym czasie domena nie działa, ale cały czas można ją odnowić. Przedłużenie ważności domeny .pl możliwe jest zarówno u rejestratora, gdzie jest obsługiwana, ale również u innego – wystarczy wykonać transfer domeny z jej jednoczesnym odnowieniem.

Od 2010 roku rejestr .pl zaczął naliczać swoim partnerom dodatkową opłatę za odnowienie ważności usługi po jej wygaśnięciu. W przypadku domen .pl jest to 4 PLN netto. Na początku rejestratorzy nie przerzucili dodatkowych opłat na klientów. Jednak po jakimś czasie zauważyli, że może być to świetne źródło dodatkowego zarobku.

Obecnie, zależnie od wybranej firmy, za odnowienie domeny .pl po terminie ważności, u niektórych rejestratorów nic nie dopłacimy. Usługa będzie kosztowała tyle samo co w przypadku terminowej płatności. W innych firmach opłata może wynieść od kilku do kilkudziesięciu PLN netto.

Rekordzistą jest nazwa.pl, gdzie za odnowienie domeny .pl w ciągu 30 dni od jej wygaśnięcia trzeba zapłacić dodatkowo 120 PLN netto. Łączna opłata za odnowienie domeny .pl wyniesie 120 PLN netto + 120 PLN netto = 240 PLN netto. Niewiele lepiej jest w home.pl, gdzie opłata karna to 100 PLN netto. Łącznie za odnowienie domeny .pl w kwarantannie zapłacimy 200 PLN netto.

Dla porównania – u rejestratora ovh.pl ta sama usługa (przedłużenie ważności domeny .pl w 30-dniowej kwarantannie) kosztuje tylko 44,99 PLN netto. Czyli tyle samo, ile odnowienie domeny u tego rejestratora w terminie (brak dodatkowej opłaty karnej). Podobnie jest w forpsi.pl – cena 45 PLN netto za odnowienie .pl w terminie i w kwarantannie.

Odnowienie domeny po terminie może przytrafić się każdemu. W natłoku spraw łatwo zapomnieć o opłacie. E-mail z przypomnieniem może zaginąć w gąszczu innych wiadomości. Codziennie kilkaset domen .pl jest odnawianych już w okresie kwarantanny. Dobrze więc obsługiwać domeny u takiego rejestratora, gdzie ta usługa również będzie tania.

Jeśli natomiast zawsze opłacasz domeny w terminie to najlepsze dla Ciebie oferty będą miały następujące firmy:

seohost.pl (40,20 PLN i 48,20 PLN po terminie)
kru.pl (40,20 PLN i 100,00 PLN po terminie)
vipower.pl (41,00 PLN i 49,20 PLN po terminie)

Podane ceny netto, odnowienie domeny .pl o 1 rok.

Utrzymanie domeny może kosztować mniej

Przenoszenie domeny jest nie jest skomplikowane i jest bezpieczne. Nawet jeśli utrzymujesz swoją stronę w firmie X, a chciałbyś przenieść i płacić za utrzymanie domen w firmie Y, to nie ma to absolutnie wpływu na działanie twojego serwisu. Przy transferze domeny do innego rejestratora nie następuje też przerwa w działaniu, ani żadne inne niedogodności. Jedyna zmiana to niższa faktura za domeny przy opłacie kolejnego roku :) Do transferu domeny będziesz potrzebować tzw. kod AuthInfo (w przypadku domeny .pl).

Co ciekawe – liczba transferów między rejestratorami systematycznie spada. Według statystyk rejestru NASK w 2011 roku wykonano ponad 200 tys. transferów. W 2019 było ich już tylko 137,5 tys., czyli średnio 377 transferów dziennie.

Wpływ na to ma na pewno polityka największych rejestratorów. Do transferu domeny potrzebny jest kod AuthInfo. Żeby go uzyskać trzeba spełnić różne wymagania, które zależne są od konkretnego usługodawcy. Dwóch najpopularniejszych rejestratorów wymaga przesłania skanów lub papierowych wniosków na adresy korespondencyjne firm. Czasem w celu uwierzytelnienia potrzebne są dokumenty firmy bądź skany dowodów osobistych (bez danych wrażliwych). Te procedury mają na celu utrudnić i zniechęcić klientów przed zmianą operatora. Na szczęście coraz więcej firm udostępnia kody AuthInfo domen .pl w panelu administracyjnym, co znacznie ułatwia ich przenoszenie.

Może być tanio, ale czy jest bezpiecznie?

Wszystkie wymienione przeze mnie w tabeli firmy są akredytowanymi partnerami NASK (operatora domen .pl). Dzięki temu masz gwarancję, że twoje domeny są bezpieczne. W przypadku nieprawidłowości w działaniu któregoś z partnerów, NASK może wykonać konieczne kroki do zapewnienia ciągłości działania twoim domenom. W przypadku powtarzających się nieprawidłowości domeny mogą zostać przeniesione do innego rejestratora.

Przy wyborze firmy, która będzie obsługiwała twoje domeny, warto też zwrócić uwagę na dostępność i jakość obsługi klienta (np. jak szybko odpowiada na e-maile, reaguje w przypadku zaistnienia problemu).

Podsumowanie

W zestawieniu porównałem oferty wybranych przeze mnie 24 rejestratorów domen .pl. Ceny są aktualne na dzień 1 czerwca 2020 roku. Rejestr NASK ma ponad dwustu partnerów (z Polski i zagranicy). Lista wszystkich usługodawców dostępna jest na stronie rejestru.

Warto pamiętać, że większość firm oferujących rejestrację i przedłużenie domen oferuje zniżki przy utrzymaniu większej ilości domen. Rabaty mogą być już dostępne dla właścicieli 10-20 domen.

UWAGA! Rejestracja domen w promocji oznacza zazwyczaj, że zanim przeniesiesz domenę do innej firmy, będziesz musiał przedłużyć domenę na warunkach danego rejestratora (czytaj: drogie odnowienie domeny). Lepiej więc dobrze sprawdzić warunki promocji, żeby potem nie być „przywiązanym” do drogiego usługodawcy.

Żródlo:

https://danieldryzek.pl/2020/06/04/nie-przeplacaj-za-przedluzenie-waznosci-domen-2/

DD

Cen za rok nie da się przewidzieć, bo cennik może się zmienić (tak jak np. w ovh w tym roku się zmienił). 

Jeśli chcesz mieć gwarancję ceny, to wykupujesz domenę na wiele lat i wtedy wiesz ile płacisz. Każda firma podaje cennik przedłużenia na obecną chwilę, ale cennik do roku może być zmieniony.

Żeby nie zostać zaskoczonym przedłużasz domenę miesiąc przed jej wygaśnięciem, a jeśli Ci cena nie odpowiada, to ją transferujesz.

Cytat

więc pod koniec przedłużasz za ok 100 zł, a jak wygaśnie to dopłacasz 49 zł 

Tyle ile miałeś z matematyki w szkole? , jeśli dają za darmo a później kasują po 100 zł to jak to atrakcyjna cena jeśli w OVH kupujesz za 14 przedłużasz za 50 ( przybliżone ceny)?

• Like 1

@MaxPan Pisałem do nich z pytaniem o przeniesienie - 74 zł. Odnowienie 79 jednak. Wychodzi bardzo podobnie. Na razie pokorzystam z tego, znajomi również korzystają. 1-2 domeny. Dla większej ilości z pewnością są lepsze miejsca.