Skocz do zawartości

Jak były pozycjonowane strony w filtrze 28/29

SirZooro

Jak były pozycjonowane Twoje strony w filtrze 28/29  

205 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak były pozycjonowane Twoje strony w filtrze 28/29

• Kupowane linki
      13
    • Wymiana linkami
      35
    • Precle
      47
    • Ręczne katalogowanie
      43
    • Automatyczne katalogowanie (np. Adder)
      41
    • Linkowanie z SWL - linki stałe
      65
    • Linkowanie z SWL - linki rotacyjne
      63
    • Własne zaplecze tematyczne
      37
    • Własne zaplecze nietematyczne
      41
    • Inne (wpisy na forach, blogach, itd.)
      37
  2. 2. Czy na tych stronach był zainstalowany SWL?

• Tak - linki stałe
      31
    • Tak - linki rotacyjne
      30
    • Nie
      61

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 48
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

U mnie filtr załapały .pl, .info i subdomeny. Nad tą info najbardziej ubolewam. Mnóstwo pracy, bardzo długo była na wysokich pozycja a teraz gdzieś daleko... A strona naprawdę rozbudowana, odwiedzający napewno znajdował to czego szukał. No ale Google się coś nie spodobało. I teraz w top5 są duże gorsze strony...

Ale widać że filtry rozdawane są ciągle. Także nie możecie spać spokojnie :) Strona która konkurowała ze mną między 2-3 pozycją teraz jest kilka pozycji za mną na 6 stronie wyników ;)

[

dreamhost.com] - różne losowe IP, darmowa domena globalna wszystko za 22,4$ ROK. Maksymalna możliwa zniżka na kod: FORUM_PIO

Informacje przedpremierowe o grze komputerowej

GTA V na PC

Wczoraj tutaj odgrażałem się że postawię bloga i napiszę co wymyśliłem odnośnie tych filtrów :) Oto link do mojego pomysłu - SWL Rank.

Polecam moje pluginy do WordPress'a: WyPiekacz, Meta SEO Pack, User Locker, Google Integration Toolkit i wiele innych :)

Poradnik Webmastera ‰ Ostatnio na blogu:

PoradnikWebmastera-Blog.1.gif

SirZooro

W ten sposób (SWL Rank) to może polecieć każda domena - tej teorii nie da się ani obalić ani udowodnić.

Ja mam ostatnio następny przypadek spadu (może jeszcze za wcześnie na takie wnioski ale wszystko na to wskazuje)- opiszę go bo dokładnie wiem jak ją pozycjonowałem (znam w zasadzie każdy link do niej). Domena wschodząca ale już poza FSB (i to od jakiegoś czasu). Linkowana TYLKO adderem (jakiś czas temu) + wewnętrznym SWL (autorskim - stałym) na stronach zapleczowych (to ostatnio robione). Poza tym żadnych linków. Dodam że tym samym SWLem linkuję też inne witryny.

No i w weekend dostała kopa w dół na wszystko. Inne witryny linkowane tym SWLem trzymają się świetnie (linkowane w sumie dokładnie tak samo i linki wiszą na dokładnie tych samych zapleczach). W sumie nawet nie zdążyłem tej zafiltrowanej jakoś mocno podlinkować - domena właśnie miała się rozpędzać, wcześniej trochę czekała bo nie miałem czasu się za nią wziąć. Żadnych poinstalowanych zewnętrznych SWLi ani linków z zewnętrznych SWLi. Żadnych linków wychodzących. Żadnych wymian linkami. Dodam że żadna ze stron w moim wewnętrznym SWLu nie jest typowym spamem - w większości to blogi (zamknięte) z unikalnymi artykułami.

Ja też sądzę że to bug Google albo Polska została króliczkiem doświadczalnym jakiegoś gównianego algorytmu. Po wypowiedziach Googlarza z grup google przypuszczam że oni sami nie do końca wiedzą co jest grane ,dlatego piszą coraz większe bzdury - mają teorie jak zaczynający pozycjoner - teoretyk.

Na razie nie zabolało (za mocno) bo domenę właśnie tworzę (choć już zainwestowałem w znak firmowy i właśnie miałem na nią podpisać kilka umów), ale boję się o te domeny z których żyję - nie stać mnie jeszcze na reklamy w telewizji.

EDITED

ta domena dostała już PR'a (co prawda=0) ale już te kilka mies. ma więc to nie FSB czy symptom młodej domeny

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

@radek - mam dokładnie takie same przypadki. Stronki linkowanie praktycznie identycznie, tylko własnymi zapleczami + katalogi, ale ręcznie dodawane (kilka latek temu jeszcze czasem to się robiło ;-) ) i niektóre poleciały a niektóre stoją spokojnie (odpukać!). Bug, totalna losówka a ludki z Google.pl nie robią kompletnie nic. Trzeba chyba zrobić jakiś dym np. na blogu M. Ściemniacza :) Jak będzie nas wielu to może pójdzie rozkaz z góry żeby w .PL ruszyli xxxx ;)

@radek: jakiś czas temu jeż na swoim blogu opublikował artykuł z rysunkiem, na którym pokazane są źródła linków. Gdyby to niego dorzucić pozycjonowane strony, byłoby to kolejne koło pokrywające się częściowo z "ogólnym zapleczem" i częściowo z dużym kołem z prawej strony, opisanym jako "naturalne linki od internautów". SWL Rank jest tłumiony przy przekazywaniu poprzez linki, ale ponieważ strony w SWL linkują na zasadzie "wiele do wielu", więc w ich obszarze będzie on wysoki. Poza tym obszarem będzie on natomiast szybko malał do zera, gdyż przekazywany będzie przez pojedyncze linki ze stron linkowanych SWL.

Polecam moje pluginy do WordPress'a: WyPiekacz, Meta SEO Pack, User Locker, Google Integration Toolkit i wiele innych :)

SirZooro: nie neguję Twoich postulatów zwyczajnie nie potrafię tego przełożyć na praktykę - tzn. że jeżeli tak jest to nie da się przed tym zabezpieczyć, a w zasadzie da się depozyzjonować konkurencję.

Zostaje nam nadal tylko czekać.

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

Ja też sądzę że to bug Google albo Polska została króliczkiem doświadczalnym jakiegoś gównianego algorytmu. Po wypowiedziach Googlarza z grup google przypuszczam że oni sami nie do końca wiedzą co jest grane ,dlatego piszą coraz większe bzdury - mają teorie jak zaczynający pozycjoner - teoretyk.

Również należę do "szczęśliwych wybrańców" (nie dotyczy linku ze stopki) jednak albo czegoś nie doczytałem albo duża część z Was ma nie do końca otwarte oczy. Mniej więcej od kwietnia, w różnych krajach pojawił się tzw. "penalty -70" tu gdzież "-60", który jednoznacznie opisuje nasze problemy krajowe (zapoczątkowane od lipca). U mnie wpadka 23 sierpnia z 1-2 pozycji na 60-70 pozycje (zależy od dnia i DC) i dotyczy wszystkich fraz.

Oczywiście wyjaśnienia Googlarza można porównać do wypowiedzi paroletniego dziecka więc dziwie się jeszcze, że taka osoba tam pracuje. Potrafię zrozumieć, że nie wolno mu nic powiedzieć jednak jego argumentacja jest poniżej jakiegokolwiek poziomu....

Przeszukując w rozwiązaniu problemu różne anglojęzyczne publikacje znalazłem coś, co odpowiadałoby mojemu serwisowi. Serwis około roczny, żadnych płatnych linków, żadnych SWL, wyłącznie linki wynikające z wzajemnej wymiany + katalogi. Można byłoby powiedzieć "te katalogi" ale nie tu upatrywałbym problemu. Jedna z teorii "-60 penalty" mówi, że jest to kara za kupione linki (tych u mnie i jak wskazuje wynik ankiety brak), jednak opis cytowany poniżej może podchodzić w "ich" teorii za płatne linki:

"Many of the websites that seem to have been penalized had many inbound links from websites that linked to them from every single page of their website (so-called site-wide links). Sitewide links are an indicator of paid links, which Google sees as an unwanted way to artificially inflate search engine rankings. The head of Google's anti-spam team Matt Cutts has often said that websites that buy paid links will be penalized and it looks as if Google tries to do the job properly..."

Podsumowując (i czekając czy potwierdzicie moje spostrzeżenie), mam wiele linków z dużych serwisów, gdzie link jest na każdej ze stron - może to wyglądać wg powyższego cytatu na linki płatne....

SirZooro: nie neguję Twoich postulatów zwyczajnie nie potrafię tego przełożyć na praktykę - tzn. że jeżeli tak jest to nie da się przed tym zabezpieczyć, a w zasadzie da się depozyzjonować konkurencję.

Tak, to może być niezamierzony efekt uboczny. Zresztą jeżeli ktoś się postara to i bez tego jest w stanie zorganizować komuś filtra - w ramach eksperymentu jedną ze swoich domen (PR4, mocno podlinkowaną z linkme elite i slim, przy przedostatnim update PR dostała nawet PR4) wysłałem w kosmos.

No i złapali mi jedna ze stronek, myslalem ze filtr mnie nie dotyczy az do wczoraj , wszystkie [ SIC! ] frazy spadły o srednio 40-60 pozycji ( z top10 naturalnie ), powod upatruje w skupieniu się na linkowaniu jednego anchora.

Komus udalo sie juz wyjsc z filtra? :)

88x31_en.png - semrush z trialem

Nie wiem czy to filtr czy bug, ale zauważyliście jakie teraz fatalne są wyniki wyszukiwania? Szczególnie na złożone zapytania. Chyba że to tylko ja mam takie wrażenie, że nic nie mogę znaleźć, a ostatnio dużo szukam w branży budowlanej. Mi się wydaje, że bardzo dużo niewinnych totalnie stron też poleciało tylko tutaj o nich nikt nie pisze. Google samo się wykończy jak dalej będzie taką politykę prowadzić. Bana filtra dla każdego, za wszystko.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Nie no, ten burdel też ma parę pozytywnych stron:

- skoro zwiększy się konkurencja w AdWords, to pójdą w górę też stawki w AdSense;

- ludzie w końcu się wkurzą że w G można znaleźć całe g i zaczną znów używać innych wyszukiwarek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności