Skocz do zawartości

Wordpress - tagi

zgred

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem - postawiłem WP ale w tagach wycina mi polskie literki. Niestety WP musi działac na ISO-8859-2 (nie utf) z uwagi na to co z nim zrobiłem :). Problem ten dotyczy tylko tagów: wyświetlany wpis np kobyła a w linku jest kobya (bez polskiego ł - w bazie sprawdziłem, że slowo ma ł natomiast slug nie posiada polskiej czcionki).

Czy ktoś wie co z tym zrobić ? prosze o pomoc.

Info:

kodowanie: iso-8859-2

Lang: pl_PL

Baza danych przestawiona na: latin2 (w wp-config)

Będę wdzięczny za pomoc, gdyż tylko to powstrzymuje mnie przed uruchomieniem serwisu.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Z tego co pamietam to też tak miałem i pomogła zmiana kodowania bazy na UTF8, ale skoro piszesz że nie można to trzeba szukać dalej.

Piszesz o tagach które są wbudowane w WP czy też tagi masz przez jakiś PLUGIN ?

CO masz w bazie zamiast polskich znaków ?

Czy w tresci wpisów sa PL znaki ? Co jest zamiast PL znaków (?, spacje, inne itp)

Co masz w bazie a co wyświetla WP

w tagach po prostu nei ma polskich znaczków, we wpisach, linkach, artykułach nei związanych z tagami plskie znaczki są. w bazie w tabelach polskie znaki są, jedynie w tabeli odpowiedzialnej za TAGI w pozycji SLUG poslkich czcionek nie ma - po prostu są usunięte - nie to, że jest ? czy - czy inny znaczek.

dotyczy tagów wbudowanych w WP. Plugina wolałbym nie stosowac.

edit: ewentualnie ktora biblioteka obsługuje translację z polskiej czcionki na tę bez ogonków ? (w sensie plik)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

w pliku post.php

znajdz wp_insert_post

i dopisz:

print_r($postarr);exit;

bedzie wiadomo gdzie szukac dalej;

jeżeli tablica bedzie z PL-znakami to szukamy w PHP

jeżeli już nie bedzie PL-znaków to szukamy w JS

w ktorym miejscu :) w tej funkcji bo w zaleznosci od meijsca to albo wywala błąd albo nic nie wypisuje.

function wp_insert_post($postarr = array()) {
 global $wpdb, $wp_rewrite, $user_ID;

print_r($postarr);exit;

$defaults = array('post_status' => 'draft', 'post_type' => 'post', 'post_author' => $user_ID

...
...
...

Czyli na początku

nic nie wyswietla. www.pejto.pl/blog/

edit: mam - [tags_input] => kinkiety,lampy,oświetlenie,plafony,ramko

to gdzie szukac ?

Dalej to standardowo , po nitce do kłębka.

w wp_set_post_tags - patrzymy na stan zmiennej $tags

dalej wp_set_object_terms tam też sprawdzamy stan naszych zmiennych

a docelowo dane lądują w funkcji wp_insert_term (chyba bo nie sprawdzałem) tam jest INSERT danych do bazy i warto by było go wyświetlić aby zobaczyć jak wyglądają dane w tym miejscu.

A tak z ciekawości to wspominałeś za WP musi działać na LATIN2 a baza jest latin2 ? I tabele też ? I kolumny też ? :P

sorry ale nei wiem czego szukać - nie jestem programistą.

Bazy są latin2, collation utf8_general_ci

w tabeli wp_terms - slug'i sa bez polskich czcionek.

edit: wydaje mis ie ze doszedłem do pliku formatting.php - ale tylko mi sie wydaje :P

Mój sposób który podałem pokazuje jak mniej więcej nalezy postepować, wszystko musisz jednak zrobić sam.

Ogólna idea polega na tym aby obserwować co sie dzieje ze zmiennymi na drodze do bazy danych. Trzeba dojsc do miejsca gdzie wykonuje sie INSERT INTO ......

Jak zobaczysz że kod SQL zawiera PL znaki to już masz 100% pewność że to baza danych.

Choć prawdopodobienstwo ze WP ma taki blad jest bliskie ZERU, ale zawsze warto to sprawdzić.

U Ciebie to pewnie bedzie tak:

masz baze latin2 ale obiekty bazy są już w UTF8, a ze laczysz sie z baza za pomocą kodowania latin2 to podczas zapisywania PL-znaków mają one kody wieksze od 128 w tym momencie jest to kod niedopuszczalny dla UTF-8 (bo PL znaki musza być zapisane w word)

Mysql jest niestety kiepską baza danych, bo normalna baza odpowiedziała by wyjątkiem i przerwaniem operacji , mysql kontynuuje a potem ludzie mają problem.

1)Weź uruchom jakis phpmyadmin ( jak ja nie cierpię phpmyadmin, ale nic lepszego nie wymyślono )

2)Wyswietl tabele z Twojej bazy danych

3) Napisz jakie masz Collation w kolumnie Collation dla tabel wp_*

4) To samo zrób dla każdej tabeli zobacz jakie masz Collation dla pól tabeli

5) Wyniki opublikuj w tym watku

cierpliwy jestes - grzebne w wolnej chwili.

ad.4 i 5. utf8_general_ci

edit: poddaję się - nie jestem w stanie odszukać miejsca, w ktorym są zmieniane polskie literki w tagach :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności