Skocz do zawartości

[startup] ZjedzmyCos.pl

screw

Rekomendowane odpowiedzi

Pod wzglednem graficznym strona jest dla mnie bardziej przyjazna niz gastronauci.pl, a 2 lata roznicy jest do przeskoczenia.
W gastronautach dla katowic jest 300 lokali. W ZC - 2. Nie ma opinii i praktycznie żadnej treści - to nie do przeskoczenia dla jednej osoby. Nie ma co rozpoczynać działań marketingowych dla strony na której nic nie ma. Nazwa katalog źle się kojarzy...

Wyszukiwarka do przepisania. Dziwne, że ktoś wpadł na to, żeby napisać tak nieużyteczną szukarkę i zaakceptowała to osoba z PIO :jezyk1: Przecież to woła o pomstę do nieba. Nikt kto o tym nie wie nie wpadnie na to, że żeby wyświetlić listę wszystkich lokali w warszawie trzeba klikać 15 checkboxów. Mapa i wybór województwa jest w ogóle bez sensu, od razu to powinno wylecieć. Tak samo jak krok 4 i "szukaj w opisie".

Dałbym to innej firmie do zrobienia bo layout nawet niezły, ale nawet jak dopiszesz dajmy na to po 100 lokali dla większych miast to usability strony i tak ją położy. Zostaw layout, zmień skrypt wyszukiwania (wymiana całości oskryptowania też nie byłaby złym pomysłem) i wyrzuć "katalog" z nazwy. Dopisz przynajmniej po 200 lokali dla każdego miasta. Co prawda "gastronauci" to nie będą i będzie brak opinii użytkowników... ale to przynajmniej już "coś" co można reklamować i liczyć na to, że przynajmniej dla części użytkowników będzie to użyteczne.

pomysl nad zdjęciem możliwości oceniania lokali, gdyby ktos moj kiepsko ocenił a może to byłby jakiś złośliwiec to napewno bym wymiksował się z takiego portalu.
Bez komentarza :lol: Ja myślałem, że jedyne do czego serwis tego typu może służyć - to żeby wybrać lokal na bazie recenzji.

• Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Wyszukiwarka do przepisania. Dziwne, że ktoś wpadł na to, żeby napisać tak nieużyteczną szukarkę i zaakceptowała to osoba z PIO :jezyk1:

Dałbym to innej firmie do zrobienia

W zasadzie zgadzam się z Twoją opinią, nie mniej chciałbym Ci zwrócić uwagę, na jedną ważną rzecz: nasz klient, nasz pan. Całkiem spory % klientów jest niereformowalny i nie reaguje na żadne rady. Przychodzą z jakąś tam wizją do wykonania i broń boże żebyś chciał pozmieniać ich ścieżkę wykonywania czynności czy też pozmieniać układ na bardziej użyteczny. Nie wiem kto w tym przypadku zawinił ale szczerze mówiąc równie dobrze ja bym mógł takiego gniota zrobić. De facto nawet teraz takiego robimy, a klient na wszelkie uwagi reaguje nerwowo ("on to wszystko sprawdził, tak ludzie robią, nasze pomysły są bez sensu"). Tak więc w takich przypadkach twierdzenie, że to ktoś klepnął z PiO / inna firma nie ma większego znaczenia. A mówię Ci: co klient to lepszy. Mógłbym chyba bloga założyć z opowieściami o najgłupszych pomysłach które przyszło nam realizować :lol:

Klienci dają kasę za zrobienie czegoś co sobie wymyślili

nie ważne że wymyślili źle... my tu tylko sprzątamy

Sprzedam IPHONE 13PRO MAX stan używany sprzedam iphone

praca za granicą, ogłoszenia sprawdzonych pracodawców: praca za granicą
dieta ketogeniczna, przepisy ketogeniczne? Jak wywołać stan ketozy dieta ketogeniczna

Wyszukiwarka do przepisania. Dziwne, że ktoś wpadł na to, żeby napisać tak nieużyteczną szukarkę i zaakceptowała to osoba z PIO. (...)Nikt kto o tym nie wie nie wpadnie na to, że żeby wyświetlić listę wszystkich lokali w warszawie trzeba klikać 15 checkboxów.

Bo nie trzeba :D. To był pomysł MMP jeżeli chodzi o szukajkę i layout. Także jesteście w błędzie. Zresztą sporo osób to widziało i nikt nie narzekał(mi też obecna koncepcja się podoba) - jest napisane wyraźnie że można od razu wyświetlić wszystkie lokale z miasta, bez żadnego klikania checkboxów.

W gastronautach dla katowic jest 300 lokali. W ZC - 2.

Nie od razu Kraków zbudowano.

nawet jak dopiszesz dajmy na to po 100 lokali dla większych miast to usability strony i tak ją położy.

Nie wykluczam, każdy rozwijający się projekt musi ewoluować i zapewne jak w pewnym momencie się okaże, że np. coś powoli staje się bardziej uciążliwe niż użyteczne to przebudujemy to.

Dziwne jestem prawie pewien że gdy ostatnio wybrałem tylko miasto to nic się nie pojawiło... ale ok działa :D

Co do koncepcji... to najlepiej kazać tą szukarką komuś coś znaleść. Moim zdaniem to przerost formy nad treścią. Poza tym to bezsensowne ciągłe klikanie np. kiedy wybiorę lokale ze śląska... to na drugiej stronie muszę od nowa zaznaczyć śląsk, żeby zmienić typ lokalu. W porządnym serwisie jak widzę wyszukiwanie to od razu wiem jak działa a nie muszę kombinować 5-10 razy, żeby zrozumieć. Ideałem jest wyszukiwarka z gastronautów. Nie będę zbyt dużo o tym pisał ale przeciętny użytkownik widzi zasadę działania witryny inaczej niż właściciel który wie jak wszystko działa bo często używa czy programista który tą stronę projektował i wie, że np. wystarczy wypełnić 2 z 5 punktów albo po naciśnięciu przycisku "pokaż wszystkie z danego miasta" i tak będą użyte filtry a nie pokazane wszystkie lokale..

Nie od razu Kraków zbudowano.
Wiadomo, dlatego piszę żeby najpierw może zbudować coś mniejszego - a potem można pomyśleć o pieniądzach na reklamę, czy budowaniu Krakowa ;)

Czasem wychodzą błędy i dobry właściciel je poprawia tak jak ja się staram :D. Do ideału(https://pl.wikipedia.org/wiki/Ideał) nam jeszcze daleko, ale trzeba być dobrej myśli ;).

Co do tego zaznaczania to dokładnie w tym miejscu jest błąd bo jak zaznaczysz miasto czy checkbox to jest poprawnie. Pozostają tylko te dwie listy rozwijane - pracuję nad tym.

i tak będą użyte filtry a nie pokazane wszystkie lokale

Tu też racja po twojej stronie - trzeba to przemyśleć(albo wyłączyć filtry opcji i kategorii albo zmienić opis przycisku, zaznaczając że nie zaznaczenie niczego spowoduje wyświetlenie wszystkiego - może jakiś checkbox "wszystkie"?).

Wiadomo, dlatego piszę żeby najpierw może zbudować coś mniejszego

Nie zamierzam od razu się pozycjonować na "restauracje" :D

Myślę o pozycjonowaniu na lokalne frazy(zaczynając od mojego rejonu) i działaniach marketingowych w tym rejonie(mailingi, wizyty w lokalach itd...)

A na koniec tego postu - dzięki za poświęcenie mi czasu, bo co nas nie zabije to wzmocni - a znajomi mówią że jestem wyjątkowo uparty w dążeniu do celu... zobaczymy co z tego wyjdzie ;).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności