Skocz do zawartości

Roczniki 70dziesiąte rulez

nrm

Rekomendowane odpowiedzi

oczywiście historyjki z gum turbo się zbierało, nawet jest taka anegdotka, z życia wzięta:

kupujemy jak zwykle hurtem - kilkanaście gum - otwieramy, i trafiły się takie suche, jak kamyk, zęby można połamac, na to kolega: 'fajnie, nie będę musieł ich rzuć i mama mnie nie skrzyczy' :)

107706[/snapback]

Tam nie bylo historyjek, tylko fotki samochodow z podstawowymi danymi. Historyjki byly, zdaje sie, w Donaldach ;)

Oficjalna strona serii Football Manager ( FM 2005, FM 2006 ) - CM Revolution

Forza MLKS Woźniki Śląskie!

• Odpowiedzi 158
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

A kto pamięta Pi i Sigma z Matplanety?

https://pl.wikipedia.org/wiki/Przybysze_z_Matplanety

https://starzaki.eu.org/~disney/nostalgia/matplaneta/

Ostatnio się tym jaraliśmy na uczelni. Okazało się, że każdy z nas to oglądał. Udało mi się znaleźć w sieci akademickiej u kolegi dwa pełne odcinki bardzo dobrej jakości.

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

Choć wcześniej grałem i uczyłem się logo i basica na zx spectrum+, a także miałem kontakt z PC XT z bursztynowym monitorem (komenda DIR i pacman ... ech...) [edit] Nawet z jakimś japońskim CPM - fajne gry. Trochę kasy wydawało się też na te budy gdzie można było grać na C64[/edit]

To moim pierwszym kompem było Atari 65XE, które mama kupiła mi w Pewexie za bony gdy dostałem w 6 klasie świadectwo z paskiem. Poniekąd fajne były to czasy, bo trzeba było sporo nadrabiać wyobraźnią. Przeżywki przy listach pisanych do Matchboxa nie zapomnę...

Ostatnio się tym jaraliśmy na uczelni. Okazało się, że każdy z nas to oglądał. Udało mi się znaleźć w sieci akademickiej u kolegi dwa pełne odcinki bardzo dobrej jakości.

107765[/snapback]

Toc to jest kultowy serial edukacyjny. Ja na tym nauczylem sie zbiorow i systemu binarnego. Dlaczego TVP nie puszcza tego w ramach realizacji misji ekukacujnej?

Edit:

Ha, ciekawe czy mnie pobijecie ;) Ja progrmaowalem w Basicu nie posiadajac kompa! Kumpel ktory mial C64 dal mi ksiazke i z niej sie uczylem. Programy szly na kartke, albo na wybpaiona elektroniczna maszyne do pisania u mamy w pracy :)

Oficjalna strona serii Football Manager ( FM 2005, FM 2006 ) - CM Revolution

Forza MLKS Woźniki Śląskie!

Toc to jest kultowy serial edukacyjny...

Ja progrmaowalem w Basicu nie posiadajac kompa!

107776[/snapback]

Przypomniał mi się jeszcze Kurek i Kamiński i ich SONDA, to też był hicior!

Chyba wielu wtedy tak "programowało" :) a w "czasach rodziców" to nawet nie dało się inaczej - przychodziło się z programem na karcie i wrzucało do kompa ;)

oczywiście historyjki z gum turbo się zbierało, nawet jest taka anegdotka, z życia wzięta:

kupujemy jak zwykle hurtem - kilkanaście gum - otwieramy, i trafiły się takie suche, jak kamyk, zęby można połamac, na to kolega: 'fajnie, nie będę musieł ich rzuć i mama mnie nie skrzyczy' :)

107706[/snapback]

Tam nie bylo historyjek, tylko fotki samochodow z podstawowymi danymi. Historyjki byly, zdaje sie, w Donaldach ;)

zgadza się ;)

sam się zastanawiałem, dlaczego to nazywamy historyjki, jak to obrazek, ale tak się utarło, i u nas nazywało się to historyjkami :P

Ha, ciekawe czy mnie pobijecie ;) Ja progrmaowalem w Basicu nie posiadajac kompa! Kumpel ktory mial C64 dal mi ksiazke i z niej sie uczylem. Programy szly na kartke, albo na wybpaiona elektroniczna maszyne do pisania u mamy w pracy :)

Tak - normalka - pierwszy Bajtek z 1986 roku - i na jego podstawie szło tyle programów na kartce, że hej.

Jak chyba w 87 pożyczyłem ze szkoły zx-spectrum na świeta (była taka możliwość) - okazało się, że mi magnetofon "nie wgrywa" gier - a raczej ciężko było od kogoś pożyczyć w tych czasach - wklepałem cały kod gry - arkanoid - umieszconej na końcu jakiejś książki o programowaniu - okazało się, że w kodzie było pełno błędów ;) 2 dni "naprawiałem" kod - żeby nie stracić danych spektruś chodził nonstop (wtedy to prawie morderstwo dla kompa) - drugiego dnia świąt gra ruszyła - pół godziny działała i "komp zwisł" ;)

Przypomniał mi się jeszcze Kurek i Kamiński i ich SONDA, to też był hicior!

Tego nie pamiętam z dzieciństwa, ale niedawno oglądaliśmy z kolegą jeden odcinek - "Oko demona"... o laserach. Fajny mieli "laser kieszonkowy". Moża się pośmiać, ale muszę przyznać, że nawet teraz jak przeglądam sobie niektóre odcinki, to są ciekawe.

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

Kurcze.. z lat 70-tych niewiele pamiętam.. Wychowałem się na wsi na dalekim wschodzie Polski, gdzie można było o większości rzeczy zapomnieć..

Był Pankracy.. Wilk i zając..

takie fajne drewniane klocki (cienkie z zaczepami) na gwiazdkę, z których budowaliśmy z braciakiem jakieś zamki..

a lata osiemdziesiąte, to już podstawówka.. więc więcej się działo :).. oczywiście "historyjki" z gum.. kolejki przed świętami za greipfutami i cytrynami.. gry w kapsle.. i monety..

Matka jednego z kumpli przywiozła Spectrum..

pierwszy magnetofon MK cośtam.. i pamiętam, że w sklepie była tylko jedna kaseta.. jakaś kapela heavy metalowa.. już nie pamiętam.. ale muza odcisnęła na mnie bardzo pozytywne piętno ;)

stan wojenny znam tylko z telewizji.. i z opowiadań ojca, który chciał pojechać z Suwałk do Augustowa i go nie puścili ;)

a graliście w kamienia?.. czy państwa.. nie pamiętam, jak się to nazywało.. najczęściej wybieraliśmy USA, ZSRR, Polska i Niemcy:).. Polska zabierała cały teren.. ;)

pierwsza bójka w szkolnej szatni.. poszło oczywiście o dziewczynę.. :)

cholera.. rozmarzyłem się :)

Lubię kiedy kobieta...

a tak ogólnie, to nie chce mi się q**** pracować.. ma ktoś sprawdzony system motywacyjny?

| serwery, hosting

| ogłoszenia bezpłatne

| katalog stron

To ja jestem rocznik '86 i tez to ogladalem :-) Chociaz nie pamietalem ze to tak sie nazywa. Ogolnie mimo ze pamietam czasow kartek i innych cech poprzedniej epoki to takze bawilem sie kapslami, zbieralem obrazki z gum turbo i kaczora donalda :-) Mysle ze kazdy chcialby wrocic do okresu dziecinstwa -w sumie fajne czasy ;)

:)

pozycjonuj.png

sigma i pi :);) ;) to i nawet ja ogladalem ;) a co do turbo to je wycofali bo były rakotwócze ? z jakimis gumami do zucia była taka opcja

to leciało w latach 90-ych?.. pytam, ponieważ tego zupełnie nie pamiętam..

(a na początku właśnie lat 90. mieszkałem w internacie, gdzie nie mieliśmy telewizora..)

Lubię kiedy kobieta...

a tak ogólnie, to nie chce mi się q**** pracować.. ma ktoś sprawdzony system motywacyjny?

| serwery, hosting

| ogłoszenia bezpłatne

| katalog stron

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności