Skocz do zawartości

Roczniki 70dziesiąte rulez

nrm

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 158
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
- sorbowit - smakowalo jak cienkie piwo

a pamiętacie podpiwek? to był dopiero hit, można było w podstawówce na przerwie popijać browara :D

a takie małe naklejki z godłami miast? wymienialiśmy je między sobą na resoraki albo zwędzony ojcu śrubokręt ... a potem oklejało się nimi rower (w moim przypadku pelikan), oczywiście wraz z całą kolekcją naklejek przysyłanych od firm zachodnich po prośbie z listu którego uniwersalna treść krążyła po całym osiedlu ... Dear firm ...itd... ;)

a kto z Was pamięta płyn lugola ?

[Audyt]

no i wróciły wspomnienia ...

magnetofon szpulowy UNITRA ZRK na licencji Grundiga, "Razem" na którego ostatniej stronie zawsze była goła baba, tornister wymazany Lady Pank, Kajagogo, czerwone ogórki na ulicach, wyroby czekoladopodobne, smoczki na lejka napełniane wodą w piwnicy bloku, niesmiertelne Sofixy ...

{ Sprzedam ten link}

Dla mnie dzieciństwo to całe lata 80, ale z tego co mówicie to lata 70 niczym się nie różniły od 80.

Pamiętam jak kiedyś znalazłem nowiutkie kartki na mięso itd... ale była radość w domu. Pamiętam też jak po wybuchu w czarnobylu kazali mi pić jakieś ochydne świństwo.

Teraz to podwórka sa puste, a kiedyś były zawsze pełne dzieciaków, chowanego, podchody, wyrzutnie dzikich jabłek, saletra (tzw.bączki), tandetne rowery (one wszystkie wyglądały tak samo różniły się tylko nazwą, a jak ktoś miał "kolarzówkę" to był gość ), gumy turbo, wybijanie okien :D piłką...

...

A pamietacie "ukaryny lub okaryny" roznie to nazywali ja mowilem ukaryna. Robilismy te pojazdy z kilku desek i czterech lozysk. Na naszym podworku bylo 30 chlopa i mielismy chyba z 10 pojazdow. Trasa byla prosta alejki dla pieszych wkolo 3 blokow. Druzyna to byl driver i 2 pchajacych na zmiane jak sztafeta.

Wyobrazcie sobie jazgot 40 kol metalowych na asfalcie.

Oczywiscie zawsze byla zadyma bo bylo cieplo a wszystkie okna w domach pootwierane.

Moj ostatni pojazd moj sasiad porabal siekiera w piwnicy na rozkaz mojej Mamy w trosce ze sie w koncu zabije.

Ale jazda byla ... bez trzymanki :D

...nic nie dzieje się bez przyczyny...

Kumpel chciał mnie namówić na zbieranie plakatów zespołów celem korzystnych wymianek. Wystarczyło co sobotę o 5.30 rano być pierwszymi w kolejce przed otwarciem kiosku. Kupiliśmy sobie po Sztandarze Młodych (chyba), a tam "Banda i Wanda"... Ponieważ dokooła roiło się od lepszych zajęć, rzuciłem to hobby.

akurat w trybunie Ludu ni ekojarze plakatów o ile pamiętam to była jedyna gazeta, którą mozna było dostać Zawsze. I świetnie się nadawał, żeby np.: wyłożyć pokój przed malowaniem - gorzej jak "życzliwy" sąsiad to zobaczył. Natomiast wszystkie pozostałe tytuły były zdecydowanie reglamentowane

serial "Koń który mówi"

Adam Słodowy i jego "Zrób to sam"

niedzielne "poranki" w kinach

komiks "kajko i kokosz" w wieczorze wybrzeża (taka lokalna gazeta)

no i pobudka 13tego grudnia w wojsku po wcześniejszym obaleniu paru flaszek :unsure:

(no to zdradziłem się - możecie mi mówić .... mamut ;) )

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Ja ogladalem do dzisiaj pamietam ta melodie .... teraz troche to wydaje sie smieszne. Uwielbialem Bonaze a szczegolnie jak palila sie mapa od srodka ... na samym pocztku kazdego odcinka. Z kumplami robilismy to samo na podworku z gazetami :D

...nic nie dzieje się bez przyczyny...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności