Skocz do zawartości

Wielkosci H1-H6 i plik css

Rekomendowane odpowiedzi

Po przeczytaniu wielu wątkow na tym forum zastanowiła mnie taka rzecz, z jednej strony wazne jest zdefiniowanie wlasciwej wielkosci H1-H6, tak zeby kazdy kolejny byl mniejszy, a z drugiej storny piszecie, ze wyszukiwarki nie zagladaja do plikow css. Moze mi ktos powiedziec jak jest faktycznie?

Jestem w trakcie przerabiania gotowego juz sajta na postac bardziej zjadliwą dla wyszukiwarek, chce rowniez tam uzyc H1, H2, ale nie powinienem ingerowac w obecny wyglad strony, a ulozone tresci sa tak ze nie zawsze H1 by bylo wieksze od H2 - czy to sie spotka z jakims negatywnym traktowaniem? nie chce spamowac, umieszczac slow kluczowych w H1 o wielkosci 2px - tylko odpowiednio ułożyc tytuł strony i linki do ksiazek.

dla scislosci chodzi np o tą strone:

www .dym.art.pl/kategoria.htm?id=3

czerwony tytul strony chcialbym zrobic H1, a tytuły ksiazek (linki) jako H2

Dobry to pomysl?

Z gory dzieki za info.

tomek

Po przeczytaniu wielu wątkow na tym forum zastanowiła mnie taka rzecz, z jednej strony wazne jest zdefiniowanie wlasciwej wielkosci H1-H6, tak zeby kazdy kolejny byl mniejszy, a z drugiej storny piszecie, ze wyszukiwarki nie zagladaja do plikow css. Moze mi ktos powiedziec jak jest faktycznie?

Normalnie, H! jest najważniejsze, potem h2, h3... możesz sobie w css ustalić wielkości, nie zbanują Cię za to.

Największy i najlepszy serwis Apple w Polsce, a do tego również Serwis iPhone

Wstawienie Hx (1..3) jest dobrym pomysłem, zwłaszcza gdy zawierają keywords we frazach. Zauważ, że <H4>..<H6> jest mniejsze niż <P> (i mniej ważne). Nie powinieneś zmniejszać H1 bardziej niż H2, H2 bardziej niż H3, etc. - można zaobserwować, że już corazto częściej widzi się "przypadkowe" wyindeksowywanie stron które "przypadkowo" zawierają akurat tego rodzaju spam - więcej o tym pisałem tutaj - przeanalizuj sobie cały tamten temat, jest bardzo zbliżony do Twojego.

Pozdrawiam, J.

A jeśli zwykły tekst udaje nagłówek?

Chodzi mi o <p id="h1">, gdzie #h1 jest zdefiniowane dokładnie tak samo jak <h1>. Oczywiście <h1> jest największe.

Taki zabieg może się przydać, żeby nie marnować nagłówków, tzn. nagłówek jeden, a reszta (słowa niepotrzebane z punktu widzenia pozycjonowania) pseudonagłówki.

Wydaje mi się, że raczej Google nie powinno się na to obrazić. Dobrze mi się wydaje?

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

jez, czytalem oczywiscie ten wątek ktory mi przysyłasz, ale moje pytanie wyniknelo głównie z tego ze boty nie czytaja css ;), rozumiem ze to nie bot, tylko ktos zyczliwy moze to podrzucic jako spam i dopiero wtedy bedzie problem.

co do tych wielkosci, trudnosc polega na tym, ze mam pozycjonowac gotowy sajt (link w pierwszym poscie), wiec on ma juz ostalone wielkosci elementow - no ale moze jakos doprowadze do tego zeby h1 > h2 zeby nie ryzykowac. h1 bedzie 1, reszta bedzie h2. Myslalem tez zeby menu po lewej stronie to bylo h3, ale ono jest tak male ze zaraz znow popadne w zaleznosci wielkosciowe i bedzie zagatka ;)

musze skonczyc moje kulawe mod_rewrite, dodac session kilera, nieszczesne Hx i zaczac w praktyce badac zjawisko ;)

pozdrawiam.

tomek

boty nie czytaja css

Nie widzę żadnych technicznych przeszkód, żeby zaczęły czytać. CSS to bardzo dobre narzędzie to robienia spamu, więc wydaje mi się, że to tylko kwestia czasu...

Oby jak najszybiciej, bo wkurza mnie konkurencja, która spamuje. Swoją drogą to i tak jestem wyżej bez spamowania, ale gdybym poukrywał nagłówki, to byłoby mi łatwiej.

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności